Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przycinanie całości
Autor Wiadomość
TrusieK
Początkujący

Wysłany: 3 Grudzień 2012, 21:08   Przycinanie całości

Przepraszam jeżeli moje pytanie jest trochę głupie, ale dopiero zaczynam swoją przygodę z corelem. Mam gotowy projekt i chciałbym przyciąć całą górną jego część (wszystkich obiektów w tym miejscu się znajdujących), ponieważ jest po prostu za wysoki i nie mam pojęcia jak to zrobić.

Będę wdzięczny za pomoc.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 3 Grudzień 2012, 21:22   

Można to zrobić na dwa sposoby. Najprościej chyba będzie włączyć okno dokowane Kształtowanie (Okno —> Okna dokowane). Narysuj prostokąt i ustaw go tak, by w jego obrębie znalazło się wszystko, co chcesz obciąć. Odhacz w dokerze Obiekty źródłowe. Kliknij prostokąt wskaźnikiem, wciśnij przycisk Przytnij w dokerze i trzymając klawisz Shift wskazuj po kolei obiekty, które chcesz przyciąć. Gdy wskażesz wszystkie puść klawisz Shift.

TrusieK
Początkujący

Wysłany: 3 Grudzień 2012, 22:02   

Super ! Dziękuję bardzo. A czy istnieje jakiś sposób na przycięcie wszystkiego co jest poza ramą projektu lub wycięcie wszystkiego wewnątrz i wklejenie w nowy ?

Może załączę plik, ażeby było widać o co mi chodzi. Mianowicie wszystko naokoło ma być przycięte, a same napisy ciut wyżej, żeby w ramce się mieściły.

Ok, przemieścić mi się udało, teraz przycięcie :)
Ostatnio zmieniony przez TrusieK 4 Grudzień 2012, 00:21, w całości zmieniany 1 raz  

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 3 Grudzień 2012, 22:16   

Wszystkie identyczne elementy możesz połączyć. Na przykład pionowe paski z wypełnieniem gradientowym. Wtedy będą stanowić jeden element i można je będzie transformować wspólnie. Zwróć uwagę co się stanie z wypełnieniem po przycięciu. Może się okazać, że trzeba je skorygować. Także będzie łatwiej jeśli obiekt będzie jeden. Pozostałe obiekty jednak musisz wskazywać po kolei, żeby przyciąć, bo program nie potrafi zgadywać co chcesz zrobić.

TrusieK
Początkujący

Wysłany: 3 Grudzień 2012, 22:47   

Gdy połączyłem pionowe paski, to przestał mi działać ten wcześniejszy sposób ;/ Próbowałem też po prostu gumką się pobawić, ale po grupowaniu też nie działa :(

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 3 Grudzień 2012, 23:00   

Jaki sposób? Połącz paski i je dotnij do oczekiwanych wymiarów. Resztę traktuj osobno.

Ach, teraz rozumiem. Użyłeś zamiast wektorów map bitowych. Nie od razu wpadłam na to, że pionowe paski to bitmapy.

Niepotrzebnie przycinasz kształty. To pionowe beżowo-czarne W lepiej nałożyć jedno na drugie. Wtedy nie ma obawy, że powstanie dziura gdy coś się przesunie.

Narysuj pionowy pasek, wypełnij gradientem, duplikuj tyle razy ile trzeba (Ctrl D), połącz i przytnij. I będziesz miał projekt gotowy. Jak na początkującego bardzo sprawnie Ci poszło.
Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 3 Grudzień 2012, 23:27, w całości zmieniany 3 razy  

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 3 Grudzień 2012, 23:23   

Pomogłabym ale nie rozumiem, ja przycinam albo narzędziem kadrowania (od wersji Corel X5 chyba, nie pamiętam czy było w X4) zwyczajnie, jak w Photoshopie, albo szybkim kadrowaniem (ale to się lubi sypać, zwłaszcza przy gradientach).

TrusieK
Początkujący

Wysłany: 4 Grudzień 2012, 00:21   

Kocham Cię Bogumila M. !!!

Coś się przestawiło, ale doszedłem do tego i wszystko zrobione.

Wielkie dzięki !!!

A Tobie Joanno dziękuje za chęci :)

rafakow 
Praktyk

Wysłany: 4 Grudzień 2012, 07:32   

Można też wykorzystać "Szybkie kadrowanie" - rysujesz prostokąt o potrzebnej wielkości zaznaczasz całość, dajesz "umieść w kadrze" i już. Zostaje tylko kwestia odpowiedniego przesunięcia w kadrze by schować niechciany fragment.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 4 Grudzień 2012, 11:44   

Szybkie kadrowanie obiektów złożonych z krzywych daje — przynajmniej w X5 — zadziwiający efekt. Na szczęście działa funkcja Cofnij umieść w szybkim kadrze.

chezare 

Wysłany: 4 Grudzień 2012, 21:29   

Do tego celu to w zasadzie nadaje się wyłącznie kadrowanie, inne sposoby zniszczą obcinane figury z np. wypełnieniem tonalnym.
Trzeba tylko pamiętać żeby odhaczyć w opcjach

Żeby zrobić to jednym kliknięciem wystarczy wszystko zgrupować, narysować kształt którym wykadrujemy grafikę, zaznaczyć zgrupowane elementy, wybrać z menu efekty szybkie kadrowanie i kliknąć kształt którym chcemy grafikę wykadrować.
Następnie ctrl+shift+Q i można skasować ramkę. Można też zlikwidować kontur maski, która posłużyła do wykadrowania grafiki.
Operacja kadrowania nic nie zmienia w grafice, powoduje tylko zmianę jej wyświetlania w każdej chwili można to co zostało umieszczone w kadrze przywrócić do pierwotnego wyglądu (efekty, szybkie kadrowanie, itd.).

Odpowiedz do tematu