|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Okładka na płytę w Corelu i Naklejka |
| Autor |
Wiadomość |
kamilg46
Bywalec kamilg46

|
Wysłany: 25 Czerwiec 2011, 22:00 Okładka na płytę w Corelu i Naklejka
|
|
|
| Czy w Corelu można zrobić okładkę na płytę, lub nakleikę na CD i w jaki sposób ? Mam Wersje X5 |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25 Czerwiec 2011, 23:43 Re: Okładka na płytę w Corelu i Naklejka
|
|
|
| kamilg46 napisał/a: | | Czy w Corelu można zrobić okładkę na płytę, lub nakleikę na CD |
"nakleikę"??? Nie wiem co to takiego, ale jeżeli chodzi o naklejkę to tak.
| kamilg46 napisał/a: | | w jaki sposób ? |
Wskazane jest użycie szarych komórek ;)
| kamilg46 napisał/a: | | Mam Wersje X5 |
Nieważne akurat w tym przypadku ;) |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 26 Czerwiec 2011, 09:59
|
|
|
Kamil, w Corelu tak samo jak w każdym innym programie graficznym można narysować wszystko. Po zadawanych pytaniach widzę, że dopiero zaczynasz zabawę z grafiką. W Corelu, podobnie jak w innych aplikacjach tego typu problemem nie jest narysowanie grafiki tylko jej wymyślenie. Narysowanie to sprawa drugorzędna. Zapewniam Cię, że pytania typu gdzie prowadnice, jakie spady, itp. są najmniej ważne. Do czego to zastosujesz jak nie będziesz miał obrazka? Zadajesz pytanie czy można zrobić naklejkę na płytę? Zanim takie pytanie zadasz na forum, zastanów się czy warto narażać się na złośliwe komentarze kolegów? To tak jak zapytać czy w Corelu da się narysować okrąg? Da się. Jak posadzisz pięciolatka przed komputerem i uruchomisz Corela, to możesz się założyć, że w ciągu paru minut na ekranie zobaczysz mnóstwo prostokątów i elips, wiem bo widziałem . Gdybyś zadał pytanie czy Corel ma jakieś wbudowane narzędzia do tworzenia takiej grafiki, to z całą pewnością wyglądałoby ono poważniej Nie wiem czy w X5 są takie narzędzia w X3 są. Wystarczy otworzyć z menu Plik, Nowy z szablonu. Tam w zakładce etykiety znajdziesz gotowe projekty. Czy są one do czegokolwiek przydatne? Wątpię. Na początku to ja bym sobie zadał pytanie czy to ma w ogóle sens?
Przejrzałem katalog znanej firmy, która produkuje samoprzylepne etykiety, również na CD. Znalazłem całkiem sporą kolekcję, od zwykłych białych po różnokolorowe. Matowe i błyszczące, do atramentówek i laserów. Tylko jak to nakleić. Widziałem, że brat miał kiedyś takie specjalne urządzenie, które pomagało nakleić wydrukowaną etykietę na płytę. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego z jaką prędkością może się obracać CD w napędzie? To prędkość porównywalna z prędkością tarczy w szlifierce kątowej i to na jałowym biegu, kiedy cięty czy szlifowany materiał nie hamuje tarczy. 10 tys. obrotów na minutę. Użyj wyobraźni żeby zobaczyć co się może stać z płytą w napędzie, na którą niezbyt precyzyjnie naklejono nalepkę. Od czasów kiedy wymyślono te naklejki, wtedy płyty nie obracały się tak szybko, wymyślono domowe drukarki, które pozwalają drukować bezpośrednio na płytach, HP wymyśliło LightScribe i powstało mnóstwo drukarni, które dysponują specjalizowanymi maszynami, które pozwalają zrobić nadruk na płycie ale to raczej przy większej ilości.
W Corelu jest jeszcze jedno miejsce gdzie można szukać gotowych rozwiązań w takiej sytuacji. W menu Narzędzia -> Opcje znajdziesz na liście Dokument -> Strona -> Etykiety setki wzorów etykiet. Niestety nie udało mi się tam znaleźć żadnej na CD. W tym miejscu czas się w Corelu zatrzymał. Są na VHS, na dyskietki 5,25", a na CD niet. Może w X5 są? Na Twoim miejscu, jeśli dalej koniecznie chcesz wydrukować nalepki na CD i za nic masz zdrowie swojego napędu, udał bym się do sklepu papierniczego i kupił gotowe nalepki, bo przecież nie będziesz tych kółek wycinał nożyczkami? Jak już będziesz miał gotowe nalepki to wyciągnij kartkę z pudełka, będą na niej najprawdopodobniej dwie naklejki (tyle mieści się na A4), weź linijkę i pomierz marginesy, średnice naklejek i zrób sobie szablon strony. W załączniku masz przykładowy dokument.
Jeszcze jedno, jeśli nie chodziło Ci o produkowanie naklejek tylko o zaprojektowanie grafiki na CD, to lepiej się do tego nie przyznawaj, bo zabiję |
|
|
|
 |
thorian
Początkujący

|
Wysłany: 3 Grudzień 2012, 19:26
|
|
|
To ja pociągnę dalej temat... czy próbował ktoś z Corela (x5 jeśli ma to znaczenie) wypalać płyty na Lightscribe?
Zrobiłem sobie projekt, ale nie wiem co dalej z tym zrobić.... rasteryzować i bawić się w NeroCoveDesign? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Grudzień 2012, 20:54
|
|
|
Bez kłopotu można w Corelu przygotować projekt pod LS. Trzeba pamiętać, że płyta ma 12 cm, a w środku ma czterocentymetrową dziurę. Wystarczy narysować dwa takie kółka, wyśrodkować i zapełnić resztę tekstem lub grafiką (pamiętając, że LS to wydruk monochromatyczny i raczej bury niż czarny). Najlepiej na płycie umieścić tytuły nagrań. I wyeksportować jako jpg lub png.
Warto pamiętać, że nalepki skracają drastycznie żywotność płyty. I że oklejonej płyty raczej nie należy wkładać do napędu komputerowego, bo z powodu, który opisał Chareze oraz temperatury napęd może się po chwili nie nadawać do użytku. |
|
|
|
 |
thorian
Początkujący

|
Wysłany: 3 Grudzień 2012, 22:34
|
|
|
Chyba już wiem na jakiej zasadzie to działa.. czyli trzeba będzie rasteryzować.
W takim razie mam jeszcze jedno pytanie.
Żeby osiągnąć taki efekt jw. (chciałbym żeby cała płyta była czarna ze złotymi napisami) muszę wypełnić ją na czarno a napisy zostawić puste? |
|
|
|
 |
joannaw.79
Fachowiec

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Cze 2011 Posty: 269 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 3 Grudzień 2012, 23:42
|
|
|
Naklejenie gotowego szablonu ze sklepu papierniczego to pikuś jak ma się zdolności manualne, ale napęd faktycznie nieco... ześwirował. Raz popełniłam taką głupotę teraz podpisuję płyty na kopertach, nawet markerów się boję
P.S. pozdrawiam szanownych projektantów z ciemnej strony mocy: teraz świecę płyty i poprawiam błędy jakie dopiero wtedy wychodzą. Ale o dziwo, RIP radzi sobie najlepiej z plikami Corelowskimi i z Quarkiem, jak są jaja to głównie z AI. A pracuję już na drugiej naświetlarce i na drugiej wersji RIPa. Dlatego Corelowi pozostanę wierna zawsze. Taka mała prywata |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Grudzień 2012, 11:56
|
|
|
| Do naklejania nalepek służy specjalny przyrząd, który pozwala idealnie centralnie nakleić nalepkę. W niektórych zestawach nalepek można go znaleźć. Albo kupić osobno. Naklejanie ręczne to murowane kłopoty. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Grudzień 2012, 21:10
|
|
|
Z Corela nie da się wypalić lightscribe ale można przygotować projekt do tego celu, można to zrobić w dowolnym programie graficznym. Taki projekt to zwykła grafika rastrowa.
Generalnie powinna to być grafika dwukolorowa.
Płyty do takiego znakowania mają różne kolory a wypalone miejsca są ciemniejsze.
Naklejanie papierowych naklejek to obojętnie jakich metod i narzędzi byśmy nie używali to dobra droga do zlikwidowania napędu. To było dobre lata temu, teraz naklejanie czegokolwiek na płytę, która obraca się 10 tys. razy na minutę delikatnie mówiąc jest ryzykowne. |
|
|
|
 |
thorian
Początkujący

|
Wysłany: 4 Grudzień 2012, 22:10
|
|
|
Zrobiłem projekty w corelu, w PS zrasteryzowałem.
Teraz pytanie... jak wypalą się w obu przypadkach tak przygotowane grafiki. W których miejscach będzie czarne, w których szare, gdzie pozostanie złote?
Płyty są standardowe (te złote)
1.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 318 raz(y) 498.28 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Grudzień 2012, 23:22
|
|
|
Nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd ale moim zdaniem to taka płyta ma miejsca w dwóch stanach albo wypalone albo nie i nie ma nic pomiędzy.
W tym konkretnym przypadku albo powierzchnia będzie złota albo wypalona, ciemniejsza.
Można w jakimś wąskim zakresie regulować natężenie tego wypalonego miejsca ale ciągle kolor dwóch dowolnych wypalonych punktów będzie taki sam. To nie jest tak, że w jednym miejscu wypalimy trochę mniej i będzie jaśniej a w innym mocniej i powierzchnia będzie ciemniejsza.
Nie będzie mniej albo bardziej ciemna, będzie tak jak na obrazku gdzie jest tylko jeden kolor, czarny, tak mi się wydaje.
Tak w ogóle to najprościej wypalić taką płytę i zobaczyć jak będzie wyglądała, trochę to trwa ale kosztuje grosze
Moim zdaniem lightscribe to marny wynalazek, mógłby służyć do opisywania płyt gdyby proces wypalania był szybszy.
Lepiej wygląda zadrukowana w atramentówce płyta niż wypalona lightscribe. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Grudzień 2012, 23:47
|
|
|
Podsumujmy.
- Projekt pod LS powinien być zapisany jako bitmapa, tiff lub jpg.
- Aby otrzymać dobrą jakość wydruku zdjęcia czy obrazki powinny mieć możliwie wysoką rozdzielczość (ja wypalałam 600 dpi)
- Można zobaczyć jak będzie wyglądał wydruk wykorzystując przycisk Podgląd w programie do wypalania lub wydrukować sobie na papierze.
- Można także dodać coś nowego do już wypalonego projektu po prostu tworząc nowy projekt i wypalając jeszcze raz. Dodać, nie zastąpić, żeby była jasność.
- Płyty do wypalania mogą być czerwone zielone, niebieskie, żółte i pomarańczowe. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 5 Grudzień 2012, 00:39
|
|
|
Można też wypalić 3 razy to samo, będzie ciemniejsze |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Grudzień 2012, 11:21
|
|
|
| Istnieje niebezpieczeństwo, że wydruk nieco się rozjedzie i efekt będzie odmienny od oczekiwanego. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|