|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Makro, automatyzacja |
Autor |
Wiadomość |
rpawelek
Początkujący
|
Wysłany: 9 Grudzień 2012, 19:28 Makro, automatyzacja
|
|
|
Witam, pierwszy post na forum i tak się złożyło, że od razu prośba o pomoc. Mam nadzieję, że to nie problem? :)
Otóż, niespecjalnie umiem tworzyć makra w Corelu, a z drugiej strony mój problem nie wydaje się bardzo skomplikowany. Dlatego proszę o podpowiedź, napisanie jak zrobić pewną rzecz (co zrobić krok po kroku, jakich poleceń użyć).
Mianowicie. Potrzebuję by tekst który wpiszę pojawił się w dwóch miejscach na stronie (różny rozmiar czcionki, w jednym miejscu obrócony). Do tego do każdego z tekstów mam przypisany kod kreskowy i obrazek (z automatyczną zmianą koloru i przekształceniem w mapę bitową), które również chciałbym by pojawiły się w określonym miejscu odpowiednio ułożone.
Na jednej stronie mam 8 takich zestawów. Czyli w zasadzie zależy mi bym po wpisaniu 8 tekstów dzięki makru miał gotowe 16 tekstów, 8 kodów i 8 zaimportowanych obrazków.
Będę wdzięczny za wskazówki, podpowiedzi jak napisać takie makro, jakich poleceń używać jak również za przykład, który np zrobiłby to dla jakiegoś zestawu i mógłbym go odpowiednio zmienić na własne potrzeby.
Z góry dziękuję za pomoc! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|