Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cyfry w kalendarzu
Autor Wiadomość
Nikodem 
Początkujący

Wysłany: 13 Grudzień 2012, 22:17   Cyfry w kalendarzu

Cześć Witajcie,

bawię się ostatnio Corelem i postanowiłam wykonać kalendarz- format A3, wszystkie miesiące na jednej stronie.
Bardzo Was proszę o pomoc w jaki sposób zrobić cyfry do tego kalendarza, żeby były równe. Niestety używając tabeli nie mogę wyrównać odpowiednio cyrf i po jej usunięciu wychodzą bardzo krzywo.
Z całą resztą sobie poradziłam, tylko niestety cyfry nie chcą mi wyjść :-(
Dla Was to pewnie śmieszny problem, ale mam nadzieję, że uzyskam pomoc i że zostanę aktywnym forumowiczem :-)

drozd 
Znawca

Wysłany: 13 Grudzień 2012, 22:44   

a próbowałeś - wyrównaj do dołu, przy czym dla obiektów tekstowych użyj ,,linia bazowa ostatniego wiersza"? (te polecenie jest bodajże w ,,rozmieszczeniu", nie pamiętam bo robię to od roku ze skrótu klawiszowego)

Cysorz 

Wysłany: 13 Grudzień 2012, 22:46   

Podziel ramkę tekstową na kolumny (oraz 7 wierszy) i wyrównaj tekst np. do prawej strony. Ma to też dodatkową zaletę, że zmiana miesiąca jest banalna i wystarczy kilka wciśnięć "Enter", żeby zgadzały się kolejne dni każdego następnego miesiąca. To działa znakomicie, jeżeli dni tygodnia są na górze. Jedno kliknięcie i cały "miesięcznik" jest (np.) czarny a później "F10" z klawiszem "Shift" i nadajesz kolorystykę świętom, niedzielom itp.
Jeżeli z boku, to używasz tabulatora (wyrównaj tekst do prawej we właściwościach tabulatorów) i "Enterem" na końcu każdego wiersza. Tak samo banalne, a oba sposoby są lepsze od wbudowanego "czarodzieja" i pozwalają na dowolną zmianę parametrów takiego kalendarium bez mozolnego wklepywania kolejnych cyferek...
W obu przypadkach zrobienie takiego całego (sic!!!) rocznego kalendarium to kilkanaście minut a możesz go dostosowywać indywidualnie jak tylko chcesz i w kolejnych latach tylko drobne korekty wprowadzać, bo szablon działał będzie zawsze!

PS
"Nikodem" sobie "poradziłam"? ;)
Pisz gdybyś sobie nie mogła/mógł poradzić - tyle tutaj dobrych duszyczek, że na pewno coś się wymyśli...
Ostatnio zmieniony przez Cysorz 13 Grudzień 2012, 22:50, w całości zmieniany 1 raz  

drozd 
Znawca

Wysłany: 13 Grudzień 2012, 22:49   

...a no tak, jeśli wyrównać do lewej, to najlepiej jak Malutki pisze, bo ja się zasugerowałem, że chodzi o wyrównanie w poziomie i o tym pisałem.

Nikodem 
Początkujący

Wysłany: 13 Grudzień 2012, 23:09   

Jesteście wspaniali :)
Jutro się dostosuję do wskazówek, bo oczka się już kleją, pora iść spać :)
dziękuję za pomoc, mam nadzieję, że w niedługim czasie będę tak samo PRO jak Wy :3

ps. Nikodem, ale kobieta :)

Odpowiedz do tematu