Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Da się tak?
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 14 Grudzień 2012, 19:16   Da się tak?

Czy da się w jednym projekcie mieć strony w różnych rozmiarach?

Np. jak klient zażyczy sobie 3 plakaty (te same grafiki ale tylko na innych rozmiarach) to mogę sprawić aby każda z osobnych "stron" w Corelu miała inne wymiary?

Jak zmieniam to się zastosowuje do każdej podstrony. Da się tak?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 19:30   

Zanim zdefiniujesz rozmiar strony przełącz ikonkę znajdującą się na pasku właściwości z Wszystkie strony na Bieżąca strona. Wtedy będziesz mógł definiować rozmiar i orientację każdej strony z osobna.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 20:12   

a ja mam pytanie,jak strony?od kiedy grafika wektorwa definiuje strony?hym,tak się pytam bo powiem szczeże że o tym nie widziałem :oops: mógłby ktoś jasniej wyjaśnić :-(

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Grudzień 2012, 20:26   

A ja nie rozumiem czego Ty nie rozumiesz. Co ma piernik do wiatraka? Przecież tę grafikę, bez względu jaką, na czymś się umieszcza, choćby po to, żeby ją wydrukować. To coś, to jest właśnie strona. Można wszystko upchać na jednej olbrzymiej stronie, a można porozmieszczać na kilku, na przykład o wymiarach A4.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 15 Grudzień 2012, 03:06   

Bidon nie wie, bo chociaż to forum Corela, to z Corela nie korzysta (do teraz tego nie rozumiem, ale nie ważne). Chodzi o to, że w obrębie danego dokumentu w DRAW można mieć wiele stron, które można eksportować do PDF czy innego tałatajstwa razem, jako wielostronicowy plik, lub też pojedynczo. Jednocześnie, w ramach jednego projektu jedna strona może być w A4, a już druga w A3 albo jakimś innym formacie. Wystarczy włączyć odpowiednia funkcję:

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 16 Grudzień 2012, 01:08   

Bogumiło i Wstydzie - dziękuję (za grafikę bardzo).
Pytanie Bidon jest jakieś "z kosmosu".

Owszem, że co do wektorów to nie ma znaczenia, ale chyba chcemy te swoje wektory komuś wydrukować i pokazać, prawda?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 16 Grudzień 2012, 01:40   

no moje pytanie nie jest takie z kosmosu,nie wiedziałem że corel oferuje opcje publikacji,do tej pory spotkałem sie z tym tylko we flash w żadnym innym programie nie zauważyłem takiej opcji,no ale tera już wiem dzięki Shame :lol: no i innym też dziękuje za chęć wytłumaczenia :-D

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 17 Grudzień 2012, 08:32   

Heh, to kim ty właściwie jesteś, Bidon że w dodatku siedzisz na forum Corela? :)
Przygotowujesz tylko projekty do internetu?
A flash to wiem, bo byłem na stronce twoich projektów i pewnie do tego co robisz to potrzebny jest właśnie ten flash.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 17 Grudzień 2012, 14:17   

no już kiedys to wyjaśniałem,na stronach o flash,są własciwie same tutki o skryptach,o grafice właściwie zero,a przecież flash to grafika wektorowa dlatego przyczaiłem się na tym forum(nie tyko na tym) i wyłuskuje co ciekawsze rozwiązania,dające się zaadoptować :-P ,bo przecież wektor to wektor,i funkcje są właściwie te same tylko niekiedy się inaczej nazywają 8-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 22 Grudzień 2012, 01:04   

Ale dlaczego mi ZNIKNĘŁY PROWADNICE pokazujące spad jak zmieniłem na stronie właśnie to, że możliwe jest aby każda strona miała osobny rozmiar? Nie chce mi teraz pokazać rozmiarów spadu, tak jak to widnieje na poprzednich stronach za pomocą prowadnic. Działa tylko opcja :pokaż spad: (prostokąt). A PROWADNIC pokazujących spad nie widzę mimo iż są aktywowane - sprawdzałem.

Macie odpowiedź na to pytanie?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 23 Grudzień 2012, 03:14   

Przez "prowadnice spadu" masz na myśli włączoną opcję we Wzorcach Prowadnic, zgadza się? No cóż, wzorce odnoszą się do danego dokumentu, który podczas tworzenia ma 1 stronę i wszystkie ustawienia odnoszą się do tejże strony. Dodawanie kolejnych stron jest kopiowaniem tej pierwszej, wzorcowej. A jeśli wzorzec strony się nie zmienia, to i wzorce prowadnic pozostają takie same. Jeśli jednak wyłączysz "wszystkie strony takie same" to Corel nie bardzo wie, czego ma się trzymać (zauważ, że masz tylko 1 warstwę "Prowadnice" i to w niej pojawiają się wzorce). Dlatego niestety nie zadziałają one na stronach o innych wymiarach.

Rozwiązanie?
W X6 każda strona ma własną warstwę prowadnic, co jednak nie występuje chyba we wcześniejszych wersjach. Dlatego jest inny sposób - stwórz nową warstwę na danej stronie, nazwij ją sobie "prowadnice", przesuń ją "na wierzch" warstwy, narysuj na niej włosowe proste linie (pionowe i poziome), które będą miały służyć jako prowadnice (dla ułatwienia zmień ich kolor na "prowadnicowy" i styl ma przerywaną linię) i zablokuj rysowanie i drukowanie tej warstwy (zostaw tylko "widoczną"). I już masz swoje customowe prowadnice.

Wiem wiem, Corel sam powinien dobierać widok i wartości tak, by prowadnice były na każdej (niezależnie od rozmiaru) stronie, jednak to kolejna na liście rzeczy "do zrobienia" dla developerów z Kanady. W opcjach jednak masz tylko 1 stronę/zakładkę z ustawieniami strony (rozmiar, spady itp.) więc on się do tego odnosi. Jak mu podsuwasz inny wymiar, to nie wie z czego obliczać współrzędne prowadnic).

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 24 Grudzień 2012, 15:02   

Aha, SHame. Czyli się nie da automatycznie. Trzeba rysować ręcznie - myślałem że będzie można tego uniknąć. W każym razie dzięki Tobie już wiem na czym stoję. Dzięki wielkie.

Odpowiedz do tematu