|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Obrazek w Draw! |
| Autor |
Wiadomość |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Grudzień 2012, 17:59 Obrazek w Draw!
|
|
|
Szczerze mówiąc widziałam już wiele cudów w Corelu i myślałam, że nic mnie już nie jest w stanie zaskoczyć. A jednak...
Wczoraj wczytałam obrazek do Corela, żeby sobie nad nim dzisiaj popracować. Dzisiaj otwieram zapisany wczoraj plik (7 MB wagi) i co widzę? Otóż nic nie widzę.
Chodzi o to, że nie pojmuję co, jak i dlaczego się stało. Jeśli ktoś wie, to będę wdzięczna za wyjaśnienia, bo chyba nie muszę tłumaczyć, że sytuacja nie jest komfortowa. W tym przypadku do obrazka mam dostęp. A co gdybym nie miała? Nawet nie chcę myśleć...
Aha. Gdy wczytam ten obrazek do PhotoPainta, to PhotoPaint pokazuje przeźroczystą dziurę (krateczka przeźroczystości).
obrazekwdraw.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 381 raz(y) 50.86 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 14 Grudzień 2012, 18:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 14 Grudzień 2012, 18:03
|
|
|
| w podgladzie szkieletowym tez nic nie widac? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 14 Grudzień 2012, 18:06
|
|
|
| s-p-i-n napisał/a: | | w podgladzie szkieletowym tez nic nie widac? |
Podgląd szkieletowy wygląda tak:
obrazekwdrawszk.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 341 raz(y) 2.68 KB |
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 15 Grudzień 2012, 03:17
|
|
|
Jednym słowem, wyzerowało obrazek na wszystkich kanałach, poza Alfa (bo dana bitmapa jest, ma określonym rozmiar, co widać w podglądzie szkieletowym, tylko jest teraz zgrabnym obrazem przezroczystości o wymiarach X na Y) Dziwne to i konkretnie taki przypadek pierwszy raz widzę. Zdarzało mi się, że podczas zapisywania CD się wyglebił i wtedy skutkowało to plikiem o określonym rozmiarze (kilkanaście MB), który po otwarciu był pusty (ratowała mnie autokopia zapasowa generowana podczas zapisywania). Bogatszy o takie doświadczenia zawsze kopiuję wszystkie używane obrazy do podkatalogu w katalogu danego projektu, zanim zacznę coś z nimi robić. W razie czego mam "schowany" oryginał - wystarczy mieć jednorazowy dostęp do obrazu i go sobie skopiować "na zaś". |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Grudzień 2012, 13:48
|
|
|
| Na obrazku powyżej, we właściwościach (specjalnie je dołączyłam do zrzutu ekranu) widać, że ta bitmapa nie tylko jest, ale ma 232 MB. Jak na przeźroczystość to sporo. I sugerowałoby, że jednak gdzieś jest. Pytanie - gdzie? Gdzie ją Corel ukrył? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Grudzień 2012, 14:43
|
|
|
| znaczy tak,tam masz 32 bity w cmyk,jeśli chodzi o rastre to nie jest obsógiwane,w cmyku 16 bitów max,moim zdaniem to zmień te bity i będzie gut,poprostu corel zwariował i na siłe wymusił te bity ,z tąd ta wielkość,bo ogólnie w cmyku nie występuje przezroczystośc,ponieważ to jest mieszanie farb a nie palet i tutaj na siłe wymuszona jest przezroczystośc,czyli jest tyle farb ile BÓG da żeby tylko tę przezroczystość wymusić w formie podglądu ,bo w rzeczywistości i tak jej nie będzie |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 15 Grudzień 2012, 17:20
|
|
|
| Wiesz, Bidon, ja doceniam Twoje poświęcenie i chęć niesienia pomocy, ale może zainwestuj kilka złotych, kup Corela, popracuj w nim trochę i jak nie dostaniesz szału i wytrzymasz psychicznie, to wtedy pogadamy jak równy z równą. Bo na razie rozmawiamy jak ślepy z głuchym o kolorach względnie V Symfonii Beethovena. |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 16 Grudzień 2012, 05:37
|
|
|
| bidon184, sorki ciut się nie znam może ale chyba WŁAŚNIE w CMYK-u występuje naturalna przeźroczystość - kolor biały. Wszak to schemat kolorów do druku |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|