Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
mapa konturowa Polski
Autor Wiadomość
olalala
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 12
Wysłany: 13 Październik 2012, 19:59   mapa konturowa Polski

Cześć,
pilnie potrzebuję konturowej mapy Polski z podziałem na województwa. do edycji w corelu(poszczególne województwa do wypełnienia kolorem ). Będę wdzięczna za wszelką pomoc.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Październik 2012, 23:05   

oj ,dziewczyno :lol: no ale oki,do wyboru do koloru http://commons.wikimedia....:Maps_of_Poland jak pobrać??? ano klikasz w jakąs mapke,przejdziesz w tedy do podstrony,i klikasz w link z końcówką SVG,mapa otworzy ci się w przeglądarce,i w tedy kursorem na nią PPM i zapisz jako,no i już ją masz ;-) ,a jakby coś nie tak było to wrzucam ci jedną z nich w ai,eps,pdf,svg,emf ;-) konkretnie tę,elegancko można kolorować :-P

olalala
Początkujący

Wysłany: 13 Październik 2012, 23:44   

Chodzi mi przede wszystkim o warstwę, na której będę mogła wykonać zadanie, tj. pokolorowanie obrazka:)) nie o znalezienie i ściągnięcie pliku. Czy któryś z wymienionych przez Ciebie plików się do tego nadaje

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Październik 2012, 23:46   

każdy z nich jest jest wektorem,możesz kolorować jak chcesz

olalala
Początkujący

Wysłany: 13 Październik 2012, 23:52   

najbardziej chciałabym kredkami a muszę w corelu. Jak okonturować mapę, żeby można było ją wypełnić kolorami?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Październik 2012, 23:54   

no jak jak,ona ma już kontury,poprostu zaznaczasz obszar i już np tak

olalala
Początkujący

Wysłany: 23 Listopad 2012, 14:50   

Hej, odświeżam wątek, bo znów potrzebuje pomocy w podobnej sprawie.
Potrzebuje mapy Norwegii z podziałem administracyjnym do pokolorowania. Na wikipedii ściągnęłam taką: http://commons.wikimedia....nties_blank.svg , ale nie mogę rozdzielić na jednostki administracyjne. Czy robie coś nie tak czy mapa jest rzeczywiście niepodzielna. ?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Listopad 2012, 16:04   

he he,sorki że się troszke śmieje ,ale jeszcze się duuuuuuużo musisz nauczyć ;-) ,pobrałaś png,oni na tej stronce troszku zabezpieczają ,tak naprawde to co pobrałas to svg.png ;-) ,ale nie ma sprawy masz tu wektor z tej strony,następnym razem troche pokombinuj ;-) ,no a jak się nie uda to pisz ,słóże pomocą w razie co :mrgreen:

olalala
Początkujący

Wysłany: 23 Listopad 2012, 21:18   

wiem, że nic nie umiem. :)dzięki za plik. niestety pojawił się kolejny problem, otóż przy próbie zaimportowania obrazka pojawia się błąd odczytu. masz pomysł dlaczego?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 24 Listopad 2012, 12:53   

a nie wiem czemu corel ma kłopoty,ale masz tu pdf i czysty svg,moze teraz otworzy

olalala
Początkujący

Wysłany: 24 Listopad 2012, 22:30   

niestety nie otwiera. chyba wcześniej też miałam kłopoty z svg i robiłam w końcu w emf

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 25 Listopad 2012, 00:53   

ale w corelu z tego co wiem,to się i9mportuje pdf i svg a nie otwiera,zaimportuj to

olalala
Początkujący

Wysłany: 25 Listopad 2012, 08:49   

chodziło mi o importowanie

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 25 Listopad 2012, 13:57   

to nie mam pojęcia czemu corel tego nie otwiera(pewnie to zalezy od wersji corela),hym,może pobież sobie darmowego inkscape,to jakies 50 mb,on otwioera takie rzeczy bez problemu,a corelem rób bardziej wyrafinowane rzeczy,tyle moge doradzić

kingac5 
Początkujący

Wysłany: 27 Grudzień 2012, 16:22   

Hej, nie wiecie może skąd mogę sobie pobrać darmową mapę woj. opolskiego z podziałem na gminy i podziałką liniową? Potrzebna jako podkład do wektoryzacji :)

s-p-i-n 

Wysłany: 27 Grudzień 2012, 17:14   

kingac5 napisał/a:
Hej, nie wiecie może skąd mogę sobie pobrać darmową mapę woj. opolskiego z podziałem na gminy i podziałką liniową? Potrzebna jako podkład do wektoryzacji :)

samą mapę by się jeszcze jako tako znalazło - gorzej będzie jeśli chodzi o mape z podziałkami

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Grudzień 2012, 18:35   

pobież tego pdf http://fs.ngo.pl/files/ko...rsja_polska.pdf masz tam 22 mapy woj opolskiego,najlepsze są od str 257 do 275,mapy zaczynają się od zarysu ogólnego do stanu ludności ,konćząc na inwestycjach kanalizacyjnych województwa ;-) wszystko jest w wektorach,pozdrawiam :lol:

kingac5 
Początkujący

Wysłany: 27 Grudzień 2012, 23:35   

Te mapy także znalazłam, ale one są już zwektoryzowane, a ja muszę obrysować na razie granice gmin w 2 powiatach (przygotowanie do wykonania kartogramu), zadanie samo w sobie proste, tylko brak podkładu z podziałką :(

Cysorz 

Wysłany: 27 Grudzień 2012, 23:55   

No to zamień na bitmapę i obrysuj :mrgreen: .

Odpowiedz do tematu