|
Wizualizacja w Corel |
| Autor |
Wiadomość |
przemod
Początkujący

|
Wysłany: 28 Grudzień 2012, 11:17 Wizualizacja w Corel
|
|
|
Witam,
Mam pytanie odnośnie wizualizacji projektów w programie Corel. Posiad zdjęcia oraz projekt schodów i chciałbym to wszystko połączyć i zrobić wizualizację. Czy mogę to zrobić w używając tego programu Corel Photo-Paint czy może CorelDrew? Wszelkie porady i sugestie od znających temat mile widziane. A może znacie inny odpowiedniejszy program do tworzenia wizualizacji? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Grudzień 2012, 18:20
|
|
|
znaczy wizualizacji,to ja nie wiem jakies programy 3D albo flash ,ale do prezentacji to pewnie corel ma opcje,ale lepsze są chyba photodex albo program który ja popieram Camtasia studio |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 28 Grudzień 2012, 22:25
|
|
|
Wizualizacja czyli projekt statyczny - coś jak Księga Znaku? Jeżeli tak, to jak najbardziej, ale "zakres" pytania jest mniej więcej taki, jak: czy mogę dojechać do Wąchocka?
Czyli nie wiadomo czym, nie wiadomo kiedy, nie wiadomo za ile, nie wiadomo po co, nie wiadomo właściwie nic...
PS
Photodex (ProShow Producer?): 250$
Camtasia Studio: 1.125 zł
(lub podobny, freeware Wink) |
|
|
|
 |
przemod
Początkujący

|
Wysłany: 28 Grudzień 2012, 22:35
|
|
|
| Mam zdjęcia domu i muszę je zamienić na bitowe oraz połączyć z projektem schodów i zrobić wizualizację w 3D. |
|
|
|
 |
przemod
Początkujący

|
Wysłany: 28 Grudzień 2012, 22:36
|
|
|
| Za podpowiedzi co do innych programów bardzo dziękuję. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 28 Grudzień 2012, 22:57
|
|
|
| przemod napisał/a: | | Mam zdjęcia domu i muszę je zamienić na bitowe oraz połączyć z projektem schodów i zrobić wizualizację w 3D. |
Wizualizacji 3D nie zrobisz w żadnym z wymienionych programów, nie zrobisz także w Corelu. Szkoda Twojego czasu na ich naukę. Szukaj dalej, niestety. A tak na marginesie: o "jakie" 3D chodzi? Możesz pokazać jakiś przykład? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Grudzień 2012, 23:44
|
|
|
yyy,ja bardzo bym prosił nie piepszyć głupot we flash jak najbardziej można zrobić 3D,zresztą udowadniałem już to co do cen jakie są zarzucone to owszem ale w trialu można zrobić do 30 minut filmu ,więc w czym problem |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 29 Grudzień 2012, 12:33
|
|
|
Ja wiem, Bidon, że dla Ciebie obracająca się wokół własnej osi plama, to już 3D. Ale nie dla mnie i Przemod chyba nie o to pyta.
Przemod, szukaj na forach związanych z programami 3ds max: http://www.dobreprogramy....dows,12692.html
lub związanych z darmowym Blenderem. Kilka gotowych schodów w formacie 3ds masz tutaj, może coś dopasujesz: http://www.3dmodelfree.com/3dmodel/list480-1.htm
A jak nigdy nie miałeś z takimi programami do czynienia, to pamiętaj: jak po tygodniu uda Ci się zrobić toczącą się po zielonej płaszczyźnie piłkę, to jesteś na dobrej drodze. Na płaszczyźnie, bo do trawy to jeszcze kolejny miesiąc...
Na zdjęciu poniżej nic nie istnieje w rzeczywistości. Doskonały przykład wizualizacji 3D.
http://brahma3d.blogspot.com/2012/08/3d-stair.html |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 29 Grudzień 2012, 16:27
|
|
|
Bidon oczywiście jak zwykle broni tego czego sam używa. Równie dobrze można wyrzeźbić w skale, pokolorować i przy pomocy fotografii zrobić pełną wizualizację 3D, ale nie o to chodzi, by robić wszystko pod prąd ;) Co z tego że mam możliwości w jakimś programie, który docelowo do tego nie służy, jeśli mam co najmniej kilkadziesiąt innych, prostszych i szybszych możliwości.
Ja polecam program Pro100 firmy Ecru. Chyba nie ma prostszego programu do wizualizacji wnętrz, a nawet do projektowania mebli. W dodatku rodzima produkcja ;)
Chyba, że chodzi o jakieś mega zaawansowane krzywizny itp. to wtedy Pro100 niestety odpada i chyba takim wypadku szedłbym tylko w kierunku 3ds'a, Cinema4D i innych tego typu programów. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Grudzień 2012, 16:30
|
|
|
ooo teraz tak doczytałem do końva ten temat,więc tak ,ja nie bronie programów lecz uznaje że trzeba kożystać w miare możliwości ze wszystkich ,natomiast co do tekstu typu ,że ja nie rozrózniam 3D od plamy,napisanego przez tegraf,no to cóz napisze tak,dam pliczek który ma już pewnie z 6 lat jak nie więcej ,czyli powstał w czasie kiedy programy typu Corel lub inne tak zwane 3D mówiły na chleb beb ,mówie tu o pliku stworzonym w macromedi i to uwaga we flash 5 czyli najcieńszym z mozliwych jesli chodzi o wizualizacje czy prezentacje,zwracam też uwage na rozmiar pliku tylko 238 kb,mało tego jest zrobiony na zasadzie osadzenia bitmap,żeby było jeszcze śmieszniej takie coś można stworzyć we flash mniej więcej w godzinke i nie trzeba przy tym mieć skończone siedmiu fakultetów,to tyle pozdrawiam |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

|
Wysłany: 30 Grudzień 2012, 17:12
|
|
|
| Faktycznie, piękne 3D. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30 Grudzień 2012, 18:22
|
|
|
I wszystko jasne |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 30 Grudzień 2012, 21:40
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | | we flash 5 czyli najcieńszym z mozliwych |
Aż boję się pomyśleć, co może ten gruby... |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

|
Wysłany: 4 Styczeń 2013, 00:53
|
|
|
Przy okazji tego tematu przypomniało mi się, że miałem kiedyś spróbować programu Sketchup od Google'a ;)
W jeden, trochę dłuższy dzień udało mi się zdziałać coś takiego jak w załączniku, a jest to mój pierwszy kontakt z tym programem. Co prawda nie są to schody, ale myślę, że schody nie będą dużo trudniejsze.
Na razie nie bawiłem się w tekstury, bo jeszcze nie cały pokój jest wymodelowany (łóżko, jakieś ozdoby, tv itp.), dlatego wszystko jest szare, ale podstawowe teksturowanie jest bardzo proste w tym programie. Jeśli chce się uzyskać bardzo ładną, fotorealistyczną wizualizację, to niestety plugin V-ray oraz konkretne godziny pracy z teksturowaniem, ustawianiem materiałów, świateł itd. jednak efekt z pewnością będzie wart zachodu;)
test.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 556 raz(y) 42.14 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Styczeń 2013, 17:17
|