Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Druk zdjęcia różnym rastrem na płycie.
Autor Wiadomość
marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 9 Styczeń 2013, 22:46   Druk zdjęcia różnym rastrem na płycie.

Wzięło mnie na pytania, więc kolejne.
Potrzebuję zrobić płytę testową nowej maszyny drukarskiej.
Chcę by na tej płycie oprócz tabel kolorów, były umieszczone te same elementy graficzne z różną liniaturą rastra. W tej chwili tworzę (męczę) kratki ze skalą densynometyryczną dla CMYK-a, co do wersji Corel 9 było proste, a teraz Corel to bardzo utrudnił (przynajmniej jak dla mnie).
Chciałbym też na płycie umieścić jakieś testowe zdjęcie które byłoby powtórzone 5 razy w liniaturze 100, 133, 150, 175 i 200 lpi.
Kiedyś takie zdjęcie świeciło się osobno na filmach i montowało na jeden komplet płyt ręcznie.
Czy ktoś zna jednak sposób, makro itp, aby to zrobić na jednym komplecie blach robionych na CTP?
Jeden sposób znam: zrastrować zdjęcia w Photoshopie i wstawić do Corela takie monochromatyczne mapy bitowe odpowiadające każdemu kolorowi, ale z doświadczenia wiem, że nie jest to ten sam efekt co tworzenie rastra bezposrednio w naświetlarce.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 09:30   

marak napisał/a:
kratki ze skalą densynometyryczną dla CMYK-a

A po co? Do impozycji w Corelu?

marak napisał/a:
Chciałbym też na płycie umieścić jakieś testowe zdjęcie które byłoby powtórzone 5 razy w liniaturze 100, 133, 150, 175 i 200 lpi.
Kiedyś takie zdjęcie świeciło się osobno na filmach i montowało na jeden komplet płyt ręcznie.

I to jedyny sposób. W Corelu taki rzeczy są niemożliwe. Dodatkowo musisz zmusić RIPa do rezygnacji z nadpisywania swoich ustawień i świecenia z parametrami zdefiniowanymi w pliku postscriptowym. To bardziej problem RIPa, niż Corela, czy czegokolwiek innego.

Jedynym obiektem w Corelu, w którym można ustawić własny kształt i liniaturę rastra jest obiekt w kolorze Pantone (przy wyborze koloru z paletki > Opcje > Opcje postscriptowe).
Jedynym znanym mi jako tako programem w którym to jest możliwe to polski Kombi http://www.3n.com.pl/inde...om.pl/kombi.php ). Podobno także FreeHand.

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 10 Styczeń 2013, 09:45   

tegraf napisał/a:
marak napisał/a:
kratki ze skalą densynometyryczną dla CMYK-a

A po co? Do impozycji w Corelu?

I to jedyny sposób. W Corelu taki rzeczy są niemożliwe.

Nie do końca niemożliwe. W Corelu do wersji 9 bez problemu definiowałem obiekty CMYK-owe z własnym parametrem rastra. Teraz w X4 też to jest mozliwe ale muszę robić to przejsciami tonalnymi czyli jak mam obiekt np. 40%cyanu a chcę mu nadać własny raster to muszę zrobić przejscie tonalne od 40% do 40% cyanu i wtedy naświetlarka słucha moich ustawień.

Ale żeby, za dużo się nie narobić spróbuję polecanego przez Ciebie programu.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 10 Styczeń 2013, 09:51   

marak napisał/a:
Ale żeby, za dużo się nie narobić spróbuję polecanego przez Ciebie programu.

Może być trudne. Program zakończył zdaje się żywot na wersji pod Windows XP.
Chociaż był po prostu - genialny.

Odpowiedz do tematu