|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Poszukuję: makro przenoszenia sierot i wdów |
Autor |
Wiadomość |
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 11 Styczeń 2013, 14:44 Poszukuję: makro przenoszenia sierot i wdów
|
|
|
Witeczka!
Dzisiaj, podczas kolejnej partii pracy z tekstem - dużą ilością tekstu - zaprzątnęła mi głowę myśl o pojawiających się wdowach i sierotach - zaimkach (i, w, a, się) znajdujących się na końcu wersu tuż przez miejscem łamu lub znajdujących się w nowej linii, a będących ostatnim "słowem" w zdaniu.
Wiadomo, że przy niewielkiej ilości tekstu nie jest to problem, bo trzaska się "na wizus" miękkie entery i już! Ale problem pojawia się, jak tekstu jest więcej lub gdy ma się nieregularne obiekty do opływania tymże tekstem. Wtedy przy przesunięciu obiektu zmienia się układ i wszystko szlag jasny trafia.
Dlatego zapytuję Was, towarzysze i towarzyszki! Czy ktoś słyszał może o takim makro, co by ten mankament naprawiało samo?
Bo jak rozumiem, to musiałoby być coś, co przenosi w tekście akapitowym ALBO zaimki do odpowiednich linii (następnej lub wcześniejszej) ALBO (jeśli brak miejsca) przenosi słowo poprzedzające zaimek do następnej linii, by zaimek nie występował samotnie. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 11 Styczeń 2013, 16:14
|
|
|
W kwestii porządkowej: nie chodzi o przenoszenie do nowej czy też "cofanie" do poprzedniej poprzez wstawianie sztucznego podziału miękkim enterem - bo jak sam piszesz - przy zmianie szerokości akapitu wszystko pójdzie w diabły - tylko o wstawienie po wyrazie jednoznakowym (najczęściej spójniku), litery o kształcie jak spacja, ale zachowującej się jak każda inna litera, co powoduje, że spójnik i wyraz następny jest traktowany jak jeden wyraz.
Taki znak to tzw. spacja nierozdzielająca (Alt + na klawiaturze numerycznej 0160).
Wstawia się ja nie tylko po spójnikach, ale także w każdym innym przypadku który tego wymaga, na przykład po skrótach ("np.", "tzn.") które też lepiej wyglądają gdy są doklejone do wyrazu następnego. Są tacy, dla których wyrazy dwu i trzyznakowe na końcu wiersza to też błąd. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 12 Styczeń 2013, 16:16
|
|
|
tegraf, dzięki za info, bo tego nie wiedziałem. Rzecz ciekawa, ale jednak i tak nie rozwiązuje problemu, bo jest nie do zastosowania (tak jak miękki enter) przy dużej ilości tekstu. Wyobraź sobie 30 stron ciurkiem, w którym odstępy między zaimkami lub wyrazami dwu-, trzy- znakowymi wypełniasz ręcznie magiczną spacją. Ale dobrze, że mi przypomniałeś, bo oczywiście również chodziłoby mi o te dwu- lub trzy- znakowe wyrazy.
Bo jeśli dobrze kombinuję, to makro mogłoby właśnie przenosić do następnej linii krótkie wyrazy, które poprzedza kropka lub przecinek (wtedy przeniosłoby a, że, co, gdy, ale i inne tego typu) oraz przenosiłoby do linii wyżej te krótkie wyrazy, po których znajduje się kropka lub przecinek (za wyjątkiem np., tzw., m.in. - chyba nie ma ich tak dużo, żeby nie można było tego uwarunkować "na sztywno" w kodzie).
Sam nie jestem w stanie rozkminić wszelkich możliwości występowania wdów i sierot, ale powyższy algorytm chyba mógłby działać - przynajmniej w jakimś zakresie. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 12 Styczeń 2013, 16:29
|
|
|
Shame napisał/a: | Wyobraź sobie 30 stron ciurkiem, w którym odstępy między zaimkami lub wyrazami dwu-, trzy- znakowymi wypełniasz ręcznie magiczną spacją. |
Tak samo nie mogę sobie wyobrazić 30 stron ciurkiem, w których muszę ręcznie wciskać miękki enter. Tym bardziej, że jak mi przyjdzie zmienić rozmiar ramki na tych 30 stronach, to te "miękkie entery" będę musiał ręcznie usuwać.
Shame napisał/a: | Bo jeśli dobrze kombinuję, to makro mogłoby właśnie przenosić do następnej linii krótkie wyrazy, które poprzedza kropka lub przecinek (wtedy przeniosłoby a, że, co, gdy, ale i inne tego typu) oraz przenosiłoby do linii wyżej te krótkie wyrazy, po których znajduje się kropka lub przecinek (za wyjątkiem np., tzw., m.in. - chyba nie ma ich tak dużo, żeby nie można było tego uwarunkować "na sztywno" w kodzie). |
Trochę mylisz pojęcia, Jedynym znakiem przenoszącym coś do nowego wiersza jest - w uproszczeniu - enter lub "miękki enter". Nie ma natomiast znaku przenoszącego coś do linii wyżej. To, czy wyraz + twarda spacja + spójnik znajdzie się wyżej, zależy od parametrów akapitu (wielu), tam po prostu musi być na to miejsce. Jeżeli nie będzie, nic nie zostanie przeniesione. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 12 Styczeń 2013, 18:40
|
|
|
Rozumiem brak znaku cofania do linii wyżej. Faktycznie raczej chodzi o przenoszenie wyrazu poprzedzającego zaimek do następnej linii wraz z zaimkiem. Teraz kiedy to przemyślałem, ten zabieg wystarczy.
Cytat: | Tak samo nie mogę sobie wyobrazić 30 stron ciurkiem, w których muszę ręcznie wciskać miękki enter. Tym bardziej, że jak mi przyjdzie zmienić rozmiar ramki na tych 30 stronach, to te "miękkie entery" będę musiał ręcznie usuwać.
|
Przecież napisałem wcześniej, że TAK JAK MIĘKKI ENTER, twarda spacja nie ma sensu przy dużej ilości tekstu. Z drugiej strony twarda spacja "spawa" wyraz i zaimek zawsze trzymając je razem, niezależnie od ułożenia w tekście, co nie byłoby złym pomysłem
Reasumując - makro musiałoby zamieniać zwykłe spacje, na twarde tam, gdzie występują zaimki oraz wyrazy dwu- lub trzy- literowe.
Teraz się zgadza? |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 12 Styczeń 2013, 18:56
|
|
|
Zgadza. Póki nikt go nie napisze, to powyższy efekt (tylko dla wyrazów jednoliterowych) można osiągnąć poprzez zwykłe "Zamień tekst":
wyszukaj: [spacja]a[spacja]
zamień na: [spacja]a[twarda spacja]
po czym jeszcze kilka razy, zamiast a podstawiając: i, o, u, w, z. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
|
Wysłany: 12 Styczeń 2013, 19:18
|
|
|
A czy słyszałeś, żeby takie makro gdzieś było? Bo właściwie, to podejrzewam, że to dość powszechny problem. Pomijam przy tym fakt, że w dzisiejszych czasach 90% ludzi wyciera sobie d... ojczystym językiem i ma gdzieś zasady pisowni. Ja wiem, że układ wyrazów na stronie nie jest kluczowym elementem pisowni - bo ważniejsze, żeby nie było błędów, niż to, czy "się" zawisło samotnie w nowym wersie... Nie mniej jednak uważam, że właściwa pozycja słów w tekście jest równie istotne dla prawidłowego odbioru.
Tak z czystej ciekawości, to czy takie makro jest w stanie liczyć litery z słowie, czy trzeba by to całe makro oprzeć o wyjątki wpisane na sztywno? |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 12 Styczeń 2013, 19:37
|
|
|
Dla Corela nie znam. Dla InDesign są skrypy Henryka Jursza:
http://draftcloud.jursz.pl/narzedzia/
Wiszące Spójniki 1.1 i bardziej zaawansowany UseMyTypo. Z tego co wiem, wyszukują frazy do zamiany zdefiniowane w pliku, bez liczenia - ale to do sprawdzenia. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|