Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wycinanie - przezroczystość tła
Autor Wiadomość
babelp
Początkujący

Wysłany: 8 Listopad 2007, 10:56   wycinanie - przezroczystość tła

Witam, :-D

jestem poczatkującym uzytkownikiem coreldraw8.pl i mam pytanie,
zrobiłem baner na podstawie warstw, ale chcę umiescić dodatkowo na nim logo swojej firmy, jest tylko proglem, logo mam zapisane w jpg i jest oczywiście to rysunek z białym tłem a na nim napis i jakis wzór. Jak go nanoszę na baner to mam oczywiście logo ale w postaci prostokata z białym tłem, jak to zrobic zeby tło loga było przeźroczyste albo czy da się wyciąć jakoś ten tekst z wzorem i go wkleić.

Pomocy

mr_slam
Początkujący

Wysłany: 8 Listopad 2007, 13:37   

byś musiał troszkę bardziej precyzyjnie się wyjaśniać, ale spróbujmy:

zrobiłeś baner w Corelu, logo masz w jpg. Najlepiej jakbyś miał logo firmy w wektorach (w firmie na pewno mają, albo mają kontat do grafików, któzy to logo projektowali). Wtedy bez problemu umieszczasz jako obiekt na banerku i tła nie ma.

Jeśli zaś nie masz logo w formacie wektorowym (cdr, eps, pdf, ai) to możesz spróbować pozbyć się tła "szparując" obrazek w Phortoshopie (np. metodą Filter - Extract), albo w Photo-PAINCIE (tam bodajże jest to funkcja Obrazek - Wycinek, Image - Cutout). Szparować możn też w inny sposób no ale za dużo by pisać.

W każdym razie ta metoda w tym przypadku może być niedobra, bo jeśli są tam napisy, to może wyjść kiepsko. Wszystko zależy oczywiście też od jakości jpga. No ale generalnie jest to wyjście mocno awaryjne. Na twoim miejscu spróbowałbym jednak zdobyć logo w wektorach.

Ostatnia możliwość to po prostu przerysowanie :-)

Pozdrawiam,

P.S. Polecam strony-banki logosów (np. brandsoftheworld), jest tam mnóstwo logosów wektorowych firm (i nie tylko) z całego świata. Może twojej również?

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 8 Listopad 2007, 15:36   

Możesz spróbować pod Corelem "z automatu": Mapy bitowe -> Maska kolorów mapy bitowej -> próbnikiem pobierasz kolor i akceptujesz. Efekt będzie zależny od jakości jpg.
Możesz też trasować spod PPM ale tutaj efekty zazwyczaj wyglądają kiepsko.

Odpowiedz do tematu