Problem z wyglądem formularza w xp i win7 |
Autor |
Wiadomość |
nakan
Bywalec
Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 09 Sty 2013 Posty: 42 Skąd: jojo
|
Wysłany: 14 Styczeń 2013, 12:06 Problem z wyglądem formularza w xp i win7
|
|
|
Kiedyś na tym forum znalazłem temat o generowaniu pudełek a konkretnie wykrojnika. Tak się składa że dosyć często muszę coś takiego robić więc postanowiłem że ułatwię sobie życie i stworzę makro. Siadł człek, nauczył się jak te makra się kleci i sklecił sobie sklecił.
No i teraz mam jedno pytanie, dla czego formularz wyświetla mi się inaczej w XP a zupełnie inaczej w win7. Czy jest jakiś sposób aby wygenerować formularz tak by wyglądał identycznie bez względu na to w jakim systemie jest odpalany ? Bawię się VB od niedawna i nie bardzo wiem jak to rozwiązać.
Załączyłem przykładowy formularz generujący jeden rodzaj wykrojnika. Po odpaleniu np w win 7 będzie widać co jest nie tak.
Tak powinno to wyglądać ale wygląda tylko w XPTU
Na wszelki wypadek skrypt zamieszcza jeszcze tutaj
BOX.rar Skrypt generujący standardowy wykrojnik |
Pobierz Plik ściągnięto 389 raz(y) 161.46 KB |
|
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 14 Styczeń 2013, 20:52
|
|
|
No ładne. Gratulacje.
U mnie (Win 8) wygląda tak jak w załączniku. Szczerze mówiąc - nie widzę problemu...
Jeśli można coś zasugerować: są dwie szkoły, które mówią o sposobie przekazywania rysunku pudełka do drukarni: pierwsza każe przekazać dwa pliki (lub dwie strony w jednym pliku) - z naniesionym wykrojnikiem i bez.
Druga - tylko z naniesionym, ale kolor wykrojnika jest pomijany przy świeceniu. Jednak żeby uniknąć problemów, kolor wykrojnika powinien być kolorem dodatkowym o unikatowej nazwie (np. Wykrojnik, nie Orange 021). Jeżeli w pudełku będą elementy Orange 021, to przy pominięciu koloru wykrojnika przy świeceniu zostaną pominięte. Oczywiście chodzi o tylko o nazwę koloru, rzeczywiście może być pomarańczowy.
Dobrze by było opis generować poza wykrojnikiem, jest miejsce - nie w środku.
Może też grubsze linie, nie włosowe. Na włosowych trudno zauważyć (bez powiększania) linie bigujące.
No i literówka: klapka boczna, nie klapaka.
Ale ogólnie: bardzo dobra robota.
WykrojnikW8.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 476 raz(y) 66.34 KB |
|
|
|
|
|
nakan
Bywalec
|
Wysłany: 15 Styczeń 2013, 08:03
|
|
|
Cytat: | U mnie (Win 8) wygląda tak jak w załączniku. Szczerze mówiąc - nie widzę problemu... |
Pod win 8 nie sprawdzałem problem wystąpił pod win7
Cytat: | Jeśli można coś zasugerować: są dwie szkoły, które mówią o sposobie przekazywania rysunku pudełka do drukarni...
Druga - tylko z naniesionym, ale kolor wykrojnika jest pomijany przy świeceniu. |
Przy montażu elektronicznym właściwa jest tylko wersja druga generalnie chodzi o wygodę pracy montażysty, jak tak mu przygotujecie to będzie szczęśliwy :).
Cytat: | wykrojnika powinien być kolorem dodatkowym o unikatowej nazwie (np. Wykrojnik, nie Orange 021) |
Zasadniczo tak ale jak na razie makro robię "pod siebie", przyjęło się u nas zadawać wykrojnik w tym kolorze, myślę że można spokojnie dodać opcję zmiany nazwy koloru i zmianę grubości linii (optymistycznie zakładam bo makrami bawię się dopiero od miesiąca). Ale to w przypadku gdybym chciał puszczać makro "w świat". Na początek planuję dodać jeszcze kilka rodzajów wykrojnika do wyboru, w tej chwili mam już przeniesione podstawowe cztery warianty kartonika ze standardowym zamknięciem i jestem na etapie dodawania wersji z dnem automatycznym.
Muszę tylko rozwiązać ten dziwny problem z wyświetlaniem formularza. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 15 Styczeń 2013, 08:16
|
|
|
A możesz załączyć ten formularz pod Win 7? Może niekoniecznie trzeba je uruchamiać, żeby pomóc.
nakan napisał/a: | Ale to w przypadku gdybym chciał puszczać makro "w świat". |
Ja bym się poważnie zastanowił. |
|
|
|
|
nakan
Bywalec
|
Wysłany: 15 Styczeń 2013, 08:56
|
|
|
Dlaczego ? |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 15 Styczeń 2013, 09:02
|
|
|
Ale co dlaczego? |
|
|
|
|
nakan
Bywalec
|
Wysłany: 15 Styczeń 2013, 09:11
|
|
|
Precyzyjniej będzie :)
Cytat: | le to w przypadku gdybym chciał puszczać makro "w świat".
Ja bym się poważnie zastanowił. |
i tu powinno paść Dlaczego bym się poważnie zastanowił :) |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 15 Styczeń 2013, 09:16
|
|
|
Dla pieniędzy!
Sam robiłem przez kilka lat rysunki wykrojników ręcznie - to wiem, co to za robota. Makro jest dobre, wymaga tylko trochę pracy, zabezpieczeń przed "nieautoryzowanym użyciem", trochę testowania, strona www, formularz zamówienia i do ludzi. Mercedesa pewnie nie kupisz, ale parę złotych do pensyjki na pewno wpadnie. |
|
|
|
|
nakan
Bywalec
|
Wysłany: 15 Styczeń 2013, 09:30
|
|
|
No tak, nie pomyślałem w tę stronę, cóż poradzić człowiek nie wyssał kapitalizmu z mlekiem matki a z Marksizmu i Leninizmu we krwi został tylko lenizm i stare chińskie powiedzenie.
Gdyby człowiek był stworzony do pracy to by się nie męczył. |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
|
Wysłany: 15 Styczeń 2013, 10:24
|
|