wypełnianie tabeli za pomocą makra |
Autor |
Wiadomość |
mariano
Praktyk
|
Wysłany: 2 Styczeń 2013, 21:01 wypełnianie tabeli za pomocą makra
|
|
|
Czy może ktoś mi pomóc w zrobieniu makra do automatycznego wypełniania tabeli na rysunkach. Problem zobrazowałem w załączniku - chodzi o wypełnianie rubryk tabeli.
makro dla tabelki.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 501 raz(y) 166.23 KB |
|
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 3 Styczeń 2013, 00:50
|
|
|
v. 15 nie otwiera tego... |
|
|
|
|
lamerson85
Fachowiec
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 201 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 3 Styczeń 2013, 08:22
|
|
|
u mnie X4 otwiera ale ja nie wiem jak Ci kolego pomóc, jestem za cienki, też się uczę :D |
|
|
|
|
mariano
Praktyk
|
Wysłany: 3 Styczeń 2013, 16:44
|
|
|
To przesyłam zrzut ekranu, może coś więcej to wam powie o co mi chodzi. Zrobiłem UserForma, który wypełniamy. Po wypełnieniu pól wpisy miałbyten UseForm zaimplementować do tabeli w miejsca zaznaczone na czerwono.
TABELA_MAKRO_ZRZUT.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 525 raz(y) 89.93 KB |
|
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Styczeń 2013, 18:56
|
|
|
yy,jak byś mi dał to w formie jakiegoś normalnego pliku podglądu to może coś bym wykombinował,natomiast polecenie ,zaimpletowania do userform jest dla mnie zagadką,ponieważ ja nie znam porogramu który był by wstanie zamienić pliki exe w czasie rzeczywistym ale powarzam nie widze tego screena więc nie będe się wymądrzał,jak byś dał zrzut normalny to może bym pomógł,ale ogólnie kojaże że ty chcesz wymusić na programie jakby własny profil,to się chyba niue da niestety, |
|
|
|
|
mariano
Praktyk
|
Wysłany: 3 Styczeń 2013, 20:02
|
|
|
proszę w jpg
tabela.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 522 raz(y) 88.1 KB |
|
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Styczeń 2013, 21:28
|
|
|
aa,ci chodzi o opis ,to takiego makra nie ma i nie będzie,zresztą popieram zablokowanie takich makr,znaczy można zrobić,ale i tak jest to już zablokowane w systemach,nie kumam po co ci takie makro,dla siebie??? |
|
|
|
|
mariano
Praktyk
|
Wysłany: 4 Styczeń 2013, 00:27
|
|
|
tak dla mnie - usprawni mi to pracę, zamiast wypełniać każdą tabelkę osobno wpiszę w userformie dane i tabelki wypełnione |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 4 Styczeń 2013, 18:10
|
|
|
Bidon, od kiedy to używanie VBA w Corelu, Office czy np. CAD jest zabronione?
Po to jest żeby sobie ułatwić pracę.
UserForm to jak sama nazwa wskazuje formularz skonstruowany przez użytkownika i nie powoduje żadnej ingerencji w kod programu.
Ponieważ wiem, że nie masz czym otworzyć cdra to niżej masz obrazek z tym co w nim było.
Mariano, te rysunki są zawsze na stronie tej samej wielkości i tabelka jest zawsze w tym samym miejscu? |
|
|
|
|
mariano
Praktyk
|
Wysłany: 6 Styczeń 2013, 13:16
|
|
|
tak tabelka jest zawsze w tym samym miejscu, ale ilość stron zależy od ilości kondygnacji ponieważ każdą kondygnację budynku rysuję na osobnej stronie |
|
|
|
|
Stipa
Doradca fan corela od wersji 2.0
Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 8 Styczeń 2013, 09:17
|
|
|
Do tego zadania nie trzeba armaty VBA. Wystarczy rejestrator makr klawiaturowo-myszkowych. Od lat nie potrafię pracować bez programu EZ Macros, który jest stworzony dla twojego problemu. Tak nim robię taką rzecz:
1. Shift F4 (zoom do wielkosci kartki)
2. przesunięcie obiektu z klawisza ustawiam na 90 mm
3. Duplikuję i przesuwam w prawo te trzy czarne napisy
4. Mając je na desktopie edytuję je do nowych danych
5. I teraz zaczynam zabawę z EZ Macros - włączam nagrywanie makra wyzwalanego sekwencją alt~
6. zaznaczam po kolei czarne napisy w tabelce metodą "prostokąta z altem" w trybie strzałki i je usuwam
7. tą samą metodą zaznaczam teksty na desktopie
8. Duplikuję je i kliknięciem w kursor przesuwam z powrotem do tabelki
9. PageDown
10. Klawisz Break kończy nagrywanie
11. Jestem już ma 2 stronie. Gdy teraz nacisnę alt~ to wszystko mi się samo błyskawicznie wykona, a ja będę na 3 stronie.
W całej operacji ważna jest metoda zaznaczania - "prostokąt z altem" wypełniający całe wnętrze komórki tabelki zapewni, że każdy obiekt, który się w niej znajduje zostanie zaznaczony. Gdybyśmy zaznaczali kliknięciem, to okazało by się, że w innym dokumencie kliknięcie było w pustkę i nic się nie zaznaczyło.
W swoim Win7 musiałem dodać EZMacros do wyjątków Kontroli Konta Użytkownika, bo inaczej program nie działa. Po usunięciu pliku unezmac.ini z katalogu windows trial działa bez ograniczeń czasowych. |
|
|
|
|
mariano
Praktyk
|
Wysłany: 9 Styczeń 2013, 23:54
|
|
|
Kolego nie rozumiem tych punktów które opisałeś:
2. przesunięcie obiektu z klawisza ustawiam na 90 mm
4. Mając je na desktopie edytuję je do nowych danych
6. zaznaczam po kolei czarne napisy w tabelce metodą "prostokąta z altem" w trybie strzałki i je usuwam
9. PageDown
11. Jestem już ma 2 stronie. Gdy teraz nacisnę alt~ to wszystko mi się samo błyskawicznie wykona, a ja będę na 3 stronie.
W całej operacji ważna jest metoda zaznaczania - "prostokąt z altem" wypełniający całe wnętrze komórki tabelki zapewni, że każdy obiekt, który się w niej znajduje zostanie zaznaczony. Gdybyśmy zaznaczali kliknięciem, to okazało by się, że w innym dokumencie kliknięcie było w pustkę i nic się nie zaznaczyło.
W swoim Win7 musiałem dodać EZMacros do wyjątków Kontroli Konta Użytkownika, bo inaczej program nie działa. Po usunięciu pliku unezmac.ini z katalogu windows trial działa bez ograniczeń czasowych. |
|
|
|
|
Stipa
Doradca fan corela od wersji 2.0
Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 15 Styczeń 2013, 11:10
|
|
|
Sorry, ale nie było mnie tu parę dni.
2. można obiekty przesuwać za pomocą strzałki kursora. Na górnej belce jest okienko, w ktorym ustawiamy wielkość tego przesunięcia.
4. Po przesunięciu na desktop edutyję te napisy, czyli piszę w nich to, co teraz ma być na wszystkich stronach dokumentu.
6. Narysuj sobie wiele obiektów na całej stronie. I teraz w trybie obiekt (strzałki) wciśnij Alt i lewy przycisk, przeciągnij kursor w prawo w dół. Narysował ci się przerywany prostokąt. Puść klawisz myszy, puść alt. Wszystko, co chociaż zostało "zahaczone" przez prostokąt jest zaznaczone. Bez alta zaznaczyłoby się tylko to, co w całości jest wewnątrz prostokąta.
9. Wciśnij Page down
11. Tu już nie potrafię inaczej opisać mogę opowiedzieć tel. 601-411-669 |
|
|
|
|
mariano
Praktyk
|
Wysłany: 15 Styczeń 2013, 23:03
|
|