Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z odblokowaniem rysunku
Autor Wiadomość
fk
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x5
  Wysłany: 7 Styczeń 2013, 14:12   Problem z odblokowaniem rysunku

Witam,
Mam problem z rysunkami w X5. Zdarza się, że bez uprzedzenia blokuje mi się część rysunku i wyświetla informacja: "ten obiekt pochodzi z innego programu i zawiera nierozpoznane elementy). Nie da się go odblokować.
Czy pomoże zainstalowanie sewis paków, tak jak np. w przypadku notorycznego wyłączania się programu, czy jest jakieś inne rozwiązanie tego problemu?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Styczeń 2013, 21:00   

Zainstaluj i sprawdź.

fk
Początkujący

Wysłany: 9 Styczeń 2013, 10:05   

Zainstalowałam - nie pomogło :o(

Cysorz 

Wysłany: 9 Styczeń 2013, 11:43   

Pierwszy raz taki komunikat na oczy widzę.
Czy to zdarza się na jednej warstwie, na różnych czy też na innej multiwarstwie?

Stipa 
Doradca
fan corela od wersji 2.0

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 10 Styczeń 2013, 15:18   

Spróbuj zapisać w CMX.

fk
Początkujący

Wysłany: 18 Styczeń 2013, 11:00   

Nie pracuję w Corelu na warstwach. Chociaż zauważyłam, że dzieje się to po wymiarowaniu. Nie wiem czy tylko wtedy, bo zdarza się, że otwieram plik po jakimś czasie i nagle odkrywam, że jakaś część rysunku jest zablokowana...

Próbowałam zapisać w CMX, ale nie pomogło. Pojawia mi się setka komunikatów o różnych błędach w odczycie i zapisie :o(

Odinstalowywałam już i instalowałam na nowo program. Wgrałam serwis paki i nic. Nie mam pojęcia o co chodzi.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 18 Styczeń 2013, 11:51   

Jak nie masz pojęcia o co chodzi, to chodzi o błędy i niedoróbki programu. Corel automatycznie przerzuca na warstwę Pulpit wszystko, co znajduje się poza obszarem strony. Ale podejrzewam, że nie tu jest problem. Przed zapisem porozłączaj wszystkie wymiary, by stanowiły normalne krzywe i w tej postaci zapisuj. Z tego co piszesz wygląda, że program wywraca wymiarowanie.

Kontrolnie zwymiarowałam figurę geometryczną i zapisałam, ale otwiera się prawidłowo. Może — jeśli możesz — podrzuć przykładowy przykład?

Format cmx to był fundament. Chcąc mieć 100% pewności, że projekt będzie wyglądał tak, jak został zapisany zapisywało się jako cmx. Bo to w prezentacja. Nie ma prawa się krzaczyć. Jeśli Corelowi nawet to udało się spieprzyć, to czapki z głów Panowie i Panie!

fk
Początkujący

Wysłany: 18 Styczeń 2013, 13:41   

Dzięki za odpowiedzi.
Dowiem się czy mogę przesłać plik kontrolny (mam ten problem w pracy).

Będę rozłączać wymiary, może to coś da :-/

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 18 Styczeń 2013, 14:06   

Spróbuj na podstawie projektu z pracy wykonać coś podobnego, przykładowego, czego nie będzie się dało podciągnąć pod ujawnianie tajemnicy czy łamanie praw autorskich. Chodzi o to, żeby się zorientować jak to się będzie zachowywało na innym sprzęcie/wersji Corela.

Podobny problem był swego czasu z X3 - pliki zawierające sporo sformatowanego tekstu akapitowego z obrazkami nie dawały się otworzyć na komputerze z procesorem AMD (na tym komputerze były zapisywane). Natomiast można je było otworzyć, a ściślej zaimportować, na komputerze z procesorem Intela. Traciło się wtedy tę część tekstu, która "wystawała" poza ramki, ale przynajmniej nie trzeba było pracy powtarzać od początku. SP wtedy pomógł na tę przypadłość...

Cysorz 

Wysłany: 18 Styczeń 2013, 14:44   

fk napisał/a:
Nie pracuję w Corelu na warstwach.

Na pewno pracujesz, i to przynajmniej na czterech jednocześnie ;)
Bardzo by się przydał taki plik bo możemy jedynie zgadywać a z tego co napisałaś, błąd jest nietypowy...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 18 Styczeń 2013, 15:09   

Muszę zaprotestować. Błędy Corela są nie tylko typowe, ale i rozwijane z wersji na wersję. Mało kto jednak — podejrzewam — używa w Corelu wymiarowania. Natomiast bardzo przydatnej funkcji obliczania długości krzywej i jej powierzchni nie ma.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 18 Styczeń 2013, 15:31   

Bogumila M. napisał/a:
Natomiast bardzo przydatnej funkcji obliczania długości krzywej i jej powierzchni nie ma.
eee,sorki że pytam,a po grzyba w programie do grafiki "użytkowej" funkcja do projektowania? aż tak to ja bym się tego Corela nie czepiał,to jednak nie jest program ze znaczkiem Professional ,tylko narzędzie do tworzenia profesionalnej grafiki wektorowej,a to róznica,trzeba wybrać ,albo godzimy się na funkcje automatyczne ułatwiające życie, albo rezygnujemy z tego i chcemy programu profesionalnego,ale w tedy wszystko dosłownie wszystko musimy robic ręcznie,akurat moim zdaniem ,co do tej funkcji i pretensji do programu nie masz racji

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 18 Styczeń 2013, 16:08   

Nie szkodzi, że pytasz. Widziałeś może szyldy, reklamy, napisy przyklejone na szybach, samochodach? One w większości powstają w Corelu. Przydała by się funkcja pozwalająca obliczyć powierzchnię np. folii, jaką zużywają. Albo jak długa jest linia cięcia.

Poza tym zastanów się i odpowiedz sobie (możesz na głos) dlaczego funkcja w którą program jest wyposażony nie działa? Co usprawiedliwia takie niedoróbki? Czy z faktu, że Corel nie jest edytorem tekstu jego moduł tekstowy może nie działać prawidłowo? No to po co ten moduł został dołączony?

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 18 Styczeń 2013, 16:50   

Obliczanie pola powierzchni i długości krzywej, bądź B-Spline jest w Corelu Designerze. Jest on stworzony do ilustracji technicznej. Za wyświetlanie tych wielkości odpowiada specjalne macro. Być może objęte prawami autorskimi. Natomiast blokowanie rysunku lub jego części jest faktycznie związane z wymiarowaniem, a znikanie części rysunku występuje często wówczas, gdy usuniemy prowadnice. Zwłaszcza te, do których wymiar był przyczepiony. Zamiana wymiarów na krzywe jest dobrym pomysłem.

fk
Początkujący

Wysłany: 18 Styczeń 2013, 17:00   

Dziękuję, jest to już jakiś trop :o)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 18 Styczeń 2013, 17:49   

Wojtek Kowalews napisał/a:
Zamiana wymiarów na krzywe jest dobrym pomysłem.
,jak dla mnie jest to tylko surogat ,to bardzo zła opcja ,ponieważ nie masz już kontroli nad danym obiektem,hym,ale jeśli jest to przemyślane to nie widze przeciwskazań,mimo wszystko ja podchodze do konwersji na obiekt inteligentny(a takim jest krzywa) jak do jeża

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 18 Styczeń 2013, 20:27   

Nie tylko Ty tak podchodzisz. Corel też podchodzi do swoich niektórych funkcji jak do jeża. Dla mnie mistrzostwem świata jest chwalenie się nową funkcją jaką jest numerowanie stron w sytuacji, gdy zapisanych z ponumerowanymi stronami dokumentów nie da się otworzyć. Mija pół roku albo więcej i Corel oferuje Service Pack, który problem rozwiązuje. Stwarzając nowe. I zamiast poprawić błędy starej wersji chełpi się, że już pracuje nad nową. Pewnie w niej dla równowagi nie będzie się dało zapisywać.
Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 19 Styczeń 2013, 11:03, w całości zmieniany 1 raz  

Cysorz 

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 02:16   

O jakie numerowanie chodzi? O to przy opcjach drukowania? W X3 działa, w X5 działa, stosuję to "na codzień". Jeżeli o coś innego chodzi to proszę o uświadomienie.
Bogumila M. napisał/a:
Czy z faktu, że Corel nie jest edytorem tekstu jego moduł tekstowy może nie działać prawidłowo? No to po co ten moduł został dołączony?

Typowym edytorem tekstu jest Microsoft Word - prawda? Czy według Ciebie działa tak jak trzeba? Albo może trochę inaczej sformułuję pytanie: Jaki znasz IDEALNY edytor tekstu?
W Photoshopie też można pisać/edytować/formatować tekst - czy jest lepszy od tego Corelowskiego czy też ta funkcja go dyskredytuje? Pytanie wcale nie jest takie głupie, bo właśnie drukuję katalog całkowicie stworzony przez klienta pod PS (łącznie z tekstami). 70-80% "zawartości" to właśnie teksty...
Czy pod systemowym Paintem można stworzyć niebanalną, artystyczną nawet grafikę rastrową? Czy też to jedynie jakaś "proteza" dla niekumatych? Pytanie retoryczne, wiem, że znasz odpowiedź :)

A może warto wiedzieć, co do czego służy? Mam (między innymi) pełny pakiet Corela, mam pełny pakiet Adobe - a nie odważyłbym się profilować zdjęć pod PhotoPaintem - wiem, że Photoshop robi to lepiej. Tak samo akcydensy wolę robić w Draw niż w ID bo jest mi łatwiej i wygodniej.
Przecież nikt nikogo nie zmusza do używania konkretnego programu. Od razu uprzedzam, że wiem jak się jeździ Cinquecento a jak Lexusem - a przecież jeden i drugi służy do jeżdżenia, prawda?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 10:59   

O numerowaniu stron już było. Jeśli zapomniałeś, to w kilka sekund można sobie przypomnieć o co chodzi chociażby na stronie Corela:
Cytat:
Nowość! Narzędzia układu strony

Miejsce na tekst lub grafikę można wyznaczyć za pomocą nowych, pustych ramek szybkiego kadru. Nowe polecenie Tekst zastępczy umożliwia opracowanie makiety układu strony i uzyskanie roboczego widoku tekstu. Ponadto za pomocą polecenia Wstaw numer strony można łatwo dodawać numery stron.
Sugerujesz, że warto wiedzieć, co do czego służy. No to nie krępuj się, wal śmiało. Oświeć wreszcie wszystkich do czego służy Corel. Żeby daleko nie szukać autor wątku chętnie dowie się do czego służy Corel, jeśli po zwymiarowaniu obiektów i zapisaniu projekt staje się bezużyteczny? Do czego służy Corel jeśli projektu z ponumerowanymi stronami (wiadomo już mam nadzieję o jakie numerowanie chodzi) po zapisaniu nie da się otworzyć? Do czego służy Corel, jeśli funkcja ustawiania szerokości kolumn tekstu akapitowego nie działa (dotyczy X6)? Itp. itd.

Obstawiłeś się programami i... Tak się zacietrzewiłeś, że już nawet pojęcia zaczynasz mylić. Jeśli w PhotoShopie coś da się zrobić lepiej niż w PhotoPaincie, to z tego nie wynika, że PhotoPaint nie służy do obróbki grafiki rastrowej. Na przykład swego czasu wymiękłam w PhotoShopie usiłując poskładać do kupy obrazek składający się z kilku części. Nie znalazłam opcji narzucającej z góry wymiary obrazka by potem można było doń wklejać i ustawiać poszczególne elementy. Być może teraz już się da, ale wtedy nie udało mi się przeskoczyć tego problemu. Nie tylko mnie zresztą. Kilka osób chciało mi koniecznie udowodnić, że jedynym narzędziem, którym baba potrafi się sprawnie posługiwać jest szmata do podłogi, a nie zaawansowany program graficzny.

Skoro już przywołałeś przykład samochodu, to trzymajmy się go. Jeśli w nowym samochodzie nie działają kierunkowskazy, to oznacza, że a) "warto wiedzieć, co do czego służy", czy może b) jest wadliwy, względnie c) w modelu innej firmy nie działają reflektory?

Lubię sobie podywagować niezobowiązująco by zabić czas w oczekiwaniu na rozwiązanie i podbić temat, żeby nie zniknął za wcześnie. Owszem, często narzekam, ale na rzeczywiste problemy w programu, który zamiast załatać stare dziury wypuszcza co chwile nową wersję. Działającą jeszcze gorzej, za to wyposażoną w nowe, w większości zbędne funkcje. Rozbudowane trasowanie działa gorzej niż w wersji 9 na ten przykład. Martwię się o Ciebie, mój Malutki. Czy Ty nie masz jakiejś obsesji? Dobrze chociaż płacą?
Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 19 Styczeń 2013, 11:05, w całości zmieniany 1 raz  

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 11:05   

Popieram Malutkiego. Nie jestem artystą, a tylko inżynierem. Wykonuję projekty i rysunki techniczne. Używam AutoCAD'a od wersji 14 i z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że też nie jest idealny. Kosztuje min. 5 razy tyle co pakiet Corela. Niektóre błędy są poprawiane w nowszych wersjach, a inne nie. Często jest tak, że trzeba poprawiać rysunki wykonane w starszych wersjach, a otwierane w nowszych. Również zapisywanie do starszych wersji nie działa idealnie. Ale jest to tylko program, a cała reszta tworzona jest w głowie. Tam też podejmowana jest decyzja: czy rysuję w Corelu Designerze, czy w CAD'zie. Teoretycznie - wolny wybór.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 11:11   

No i? W czym popierasz Malutkiego? W tym, że jeśli coś kosztuje, a nabywca nie jest artystą, a tylko inżynierem, to narzędzie może działać wadliwie? A im droższe tym więcej wad ma prawo posiadać? Czyli — innymi słowy — godzisz się na pracę z bublami? To by tłumaczyło dlaczego zaprojektowane w wypasionych programach budowle potrafią się walić same. Dawniej architekt sam wszystko liczył. Teraz liczy program. A program ma prawo działać wadliwie....

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 11:22   

"Mylić się jest rzeczą ludzką" - powiedział jeż schodząc ze szczotki klozetowej. Błędy są i będą i nie tylko w Corelu. A złość piękności szkodzi. Skoro nie jesteśmy bogaci to bądźmy piękni. - Śnieg na dworze - dla mieszkańców byłej Galicji - na polu.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 11:32   

Jaka złość? O czym Waść prawisz? Czyżbyś nie domagał się nigdy wymiany wadliwego towaru na wolny od wad, bo "błędy są i będą"? Godzisz się, że lodówka grzeje zamiast chłodzić? Jak myślisz, kogo złapią za pupę jeśli przez wady programu coś wadliwie zaprojektujesz lub sknocisz? Wierzysz w to, że jeśli przez wadę programu zapłacisz mniejszy podatek, to fiskus odstąpi od wymierzenia kary i naliczania karnych odsetek?

Programy tak długo będą dziurawe, jak długo użytkownicy będą się na to godzić. Na razie sytuacja wygląda następująco — producent niczego nie gwarantuje oprócz ceny, a użytkownik ma obowiązek zgodzić się na wszystko. Nawet na wady o których producent wie! Przez wady w oprogramowaniu w Stanach o mało nie doszło do katastrofy lotniczej. Ale póki wady w oprogramowaniu nie spowodują jakiegoś spektakularnego fajerwerku firmy będą nadal bezkarnie wciskać buble, a organa państwa pilnować, żeby użytkownicy za te buble bez szemrania płacili.

Wyobraźmy sobie, że przez wadę oprogramowania USG czy tomografu zdiagnozowano raka. Jednak po pokrojeniu niczego nie znaleziono. Też byś machał ręka i mówił, że mylić się jest rzeczą ludzka po przebudzeniu z narkozy?
Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 19 Styczeń 2013, 11:40, w całości zmieniany 1 raz  

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 11:39   

Bogumila M. napisał/a:
Owszem, często narzekam, ale na rzeczywiste problemy w programu, który zamiast załatać stare dziury wypuszcza co chwile nową wersję.

I jak Ci możemy pomóc?

Bogumila M. napisał/a:
Programy tak długo będą dziurawe, jak długo użytkownicy będą się na to godzić. Na razie sytuacja wygląda następująco — producent niczego nie gwarantuje oprócz ceny, a użytkownik ma obowiązek zgodzić się na wszystko.

To postulat, abyśmy przestali używać Corela i przesiedli się na coś innego? Aż producent zmądrzeje?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 11:46   

tegraf napisał/a:
I jak Ci możemy pomóc?
W czym? Program ma prawo działać wadliwie, a człowiek nie?

tegraf napisał/a:
To postulat, abyśmy przestali używać Corela i przesiedli się na coś innego? Aż producent zmądrzeje?
Nie. To postulat byśmy zasypywali producenta mailami z żądaniami usunięcia wad. Bo jakoś nie lecisz kupować nowej wersji samochodu, gdy w starej przestają działać wycieraczki. Byśmy także domagali się od ustawodawcy zmiany prawa. Jakoś w niektórych branżach da się. Słyszałeś, żeby oprogramowanie samolotu "było jakie jest" i mogło zawierać błędy, bo ludzką jest rzeczą mylić się? Wsiadłbyś do takiego samolotu?

Odpowiedz do tematu