Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z odblokowaniem rysunku
Autor Wiadomość
tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 11:49   

Bogumila M. napisał/a:
W czym? Program ma prawo działać wadliwie, a człowiek nie?

To kupuję :-)

Bogumila M. napisał/a:
Byśmy także domagali się od ustawodawcy zmiany prawa.

A to możesz rozwinąć?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 12:03   

Co tu rozwijać? Po pierwsze prawo nie może chronić niektórych rodzajów "własności intelektualnej" przez pięć pokoleń. Po drugie użytkownik powinien mieć prawo domagania się niezwłocznej poprawy programu lub obniżenia ceny, jeśli program działa wadliwie. Przyznasz, że jeśli nie da się otworzyć zapisanego wcześniej dokumentu, to to nie jest wadliwe działanie jakiejś trzeciorzędnej funkcji, tylko podstawa. Poza tym całkowity zakaz dołączania do programów programów szpiegowskich. Do czego służy usługa Protexis Licensing Service w Corelu, jeśli nie do szpiegowania? Chyba nikomu o zdrowych zmysłach nie przyjdzie do głowy kupić program i po jakimś czasie przejść na piracką wersję.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 12:09   

ooooo.i tu popieram w całej rozciągłości

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 12:26   

Bogumila M. napisał/a:
Po pierwsze prawo nie może chronić niektórych rodzajów "własności intelektualnej" przez pięć pokoleń.

A co to ma wspólnego z Corelem i jego błędami?

Bogumila M. napisał/a:
Po drugie użytkownik powinien mieć prawo domagania się niezwłocznej poprawy programu lub obniżenia ceny, jeśli program działa wadliwie.

Prawda. Oczywiście po potencjalnym kontakcie z prawnikami Corela, rozpocznie się długa i wyczerpująca dyskusja na temat definicji słowa "niezwłocznie".

Bogumila M. napisał/a:
Przyznasz, że jeśli nie da się otworzyć zapisanego wcześniej dokumentu, to to nie jest wadliwe działanie jakiejś trzeciorzędnej funkcji, tylko podstawa.

Przyznaję. Tu masz rację.

Bogumila M. napisał/a:
Do czego służy usługa Protexis Licensing Service w Corelu, jeśli nie do szpiegowania?

Do sprawdzania legalności zainstalowanego oprogramowania, rodzaju licencji i co za tym idzie - aktywacji odpowiednich usług. Nic nowego, co drugi producent bardziej zaawansowanych aplikacji takie rozwiązanie stosuje - jak nie firmy Protexis, to innej lub własne. I takie jego wilcze prawo. Tu on dyktuje warunki - nie chcesz, nie używaj.

Ale zdaje się, że znacznie odbiegamy od tematu wątku.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 12:41   

oo,nie w ostatnim punkcie się z tobą nie zgodze tegraf,jesli legalnie kupione oprogramowanie łaczy się z internetem w tle ,bez wiedzy użytkownika jest to poprostu szpiegowanie danego użytkownika,użytkownik musi wiedzieć co dana aplikacja wyprawia z jego netem,ponieważ płaci za to,a od sprawdzenia legalności słóży opcja sprawdź klucz,sprawdź legalność itd,tutaj jesli corel używa certyfikatu cyfrowego żeby windows go puszczał jako aplikacje zintegrowaną z systemem jest poprostu nielegane i jak najbardziej należy to negować,dla mnie to skandal jesli firma stosuje takie metody

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 12:45   

bidon184 napisał/a:
corel używa certyfikatu cyfrowego żeby windows go puszczał jako aplikacje zintegrowaną z systemem jest poprostu nielegane

Jakaś podstawa prawna Bidon, czy jak zwykle życzeniowe majaczenie gimnazjalisty?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 12:47   

podsawa prawna?? nie wiem spytaj się prawników windowsa,ponieważ windows musiał się wycofać z aplikacji która sprawdzała legalność w tle :-P ;-)

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 13:03   

Wybaczcie powrót na Ziemię, ale znalazłem inną metodę aby pomóc fk. Należy zlikwidować wszystkie linie wymiarowe, a rysunek da się edytować. Jeżeli linie wymiarowe znajdują się tylko na warstwie np. wymiar to sprawa jest prosta. Jeżeli nie to w Object Menager trzeba wychwycić wszystkie linie wymiarowe. A dorabiając teorię do takiego postępowania programu - to wymiarowanie jest jedną z ostatnich czynności na rysunku. Zmieniając jedną część gotowego rysunku zmieniamy jego całość.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 13:09   

tegraf napisał/a:
A co to ma wspólnego z Corelem i jego błędami?
Czy to nie Ty prosiłeś, cytuję:
tegraf napisał/a:
A to możesz rozwinąć?
Wskaż palcem gdzie wymóg, że rozwinięcie ma mieć związek z Corelem. Albo podkreśl odpowiedni fragment.

tegraf napisał/a:
Prawda. Oczywiście po potencjalnym kontakcie z prawnikami Corela, rozpocznie się długa i wyczerpująca dyskusja na temat definicji słowa "niezwłocznie".
Po to zmiana prawa. Żeby niezwłocznie, czyli nie dłużej niż np. miesiąc. To się da sprecyzować. Naprawdę.

tegraf napisał/a:
Do sprawdzania legalności zainstalowanego oprogramowania, rodzaju licencji i co za tym idzie - aktywacji odpowiednich usług. Nic nowego, co drugi producent bardziej zaawansowanych aplikacji takie rozwiązanie stosuje - jak nie firmy Protexis, to innej lub własne. I takie jego wilcze prawo. Tu on dyktuje warunki - nie chcesz, nie używaj.
Zainstalowane oprogramowanie zostało zakupione w sklepie. Wraz z właściwymi licencjami. Lub na stronie Corela (oni też prowadzą sprzedaż). Ale skoro stajesz w obronie oprogramowania, które jak wirus instaluje się bez Twojej wiedzy i zgody, to byłoby miło, gdybyś wskazał miejsce, w którym firma ostrzega, że wraz z oprogramowaniem instaluje usługę firmy trzeciej, której zadaniem jest węszenie w Twoim komputerze. I to nawet wtedy, gdy instalujesz wersję demo. Więc kolejne pytanie: po co usługa sprawdzająca legalność oprogramowania dołączana jest do wersji demo? I dlaczego pozostaje w komputerze po odinstalowaniu programu głównego? Masz świadomość, że Twoje dane rejestracyjne są w posiadaniu firmy trzeciej, czyli Protexis? To, że i tak musisz się zgodzić nie ma żadnego znaczenia — nikt Cię nawet o zdanie nie pyta i instaluje w Twoim komputerze co mu się żywnie podoba.

tegraf napisał/a:
Ale zdaje się, że znacznie odbiegamy od tematu wątku.
Chyba nic nie stoi na przeszkodzie, by do tematu wrócić. Skoro tego nie czynisz znaczy, że nie masz nic do powiedzenia na temat, ale masz, jak ja, nie na temat. Alternatywą jest martwy wątek z kilkoma wpisami. Na temat.

Edycja:
Widzę, że dyskusja się toczy beze mnie. Dlatego spytam tylko Wojtka czy opisana przez Niego metoda da się zastosować także do obiektów zablokowanych, których Corel nie rozpoznaje?

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 19 Styczeń 2013, 20:34   

Tak. U mnie się da. Jądro Designera różni się nieco od Draw. Dlatego mój Draw z pakietu Designera jest inny niż Twój Bogumiło. Gdyby fk przysłał kontrowersyjny plik np. na moją pocztę to może mógłbym Mu pomóc.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Styczeń 2013, 00:12   

niom,wogle chyba programy ze znaczkiem designer kożystają z procesorów kart graficznych a nie procesora głownego,to wogle inna bajka z takim programem pracować gdzie możliwosci procesora głownego to tam 4 rdzenie,a możliwości procesora karty graficznej gdzie pewnie teraz już mają ponad 200 rdzeni,to niebo a ziemia

chezare 

Wysłany: 20 Styczeń 2013, 15:01   

Jeśli to Dreamliner to wsiadłbym bez strachu bo nie lata :-)
Oczywiście że można od producenta dowolnego towaru wymagać żeby miał obiecywane parametry. Można do Corela, Adobe czy gdziekolwiek indziej wysyłać tysiące listów, tysiące ludzi to robi i liczyć na to, że coś się zmieni. Część problemów zostaje rozwiązana inne nie, dochodzą nowe a karuzela kręci się dalej.
Większość takich problemów bierze się z tego, że ta zabawa to wyścig z czasem i dążenie do tego żeby koszty były jak najniższe.
Kiedyś były żarówki które świeciły przez 100 lat, samochody które świetnie się miały po 30 i samoloty które latały.
Teraz jak nie zdąrzysz to już nie sprzedasz, jest coraz mniej czasu na sprawdzanie jakości.
Sporo czasu i pieniędzy firmy poświęcają na to żeby nie daj Boże nie zrobić towaru za dobrego. To jest głupota, która marnuje energię, surowce i zanieczyszcza środowisko ale konia z rzędem temu kto przekona producenta lodówki, że dobra to taka która będzie działała 20 lat.
Jeśli chodzi o obliczanie długości krzywych czy powierzchni to jest wiele takich makr, które to robią, ba wystarczy naprawdę niewielka wiedza żeby samemu taki programik napisać.
Większość użytkowników takiego kombajnu jak Corel używa w praktyce tylko części jego narzędzi i możliwości, dodawanie kolejnych które będą leżały zakurzone nie bardzo ma sens. Wymiarowanie jest jak najbrrdziej potrzebne. Wspomniałaś o producentach szyldów, wyklejaczach witryn, itp. jak zrobiliby to bez tego narzędzia?
Nie mam zamiaru bronić programistów Corela, jak coś jest to powinno działać ale każdy kto napisął chociaż drobny programik doskonale wie, że o wiele łatwiej to zrobić niż wykryć wszystkie możliwe błędy i przewidzieć zachowanie użytkownika. Jak się do tego doda mnogość i różnorodność sprzętu na którym program będzie uruchamiany, różne systemy ożywiające komputery, to sprawa się jeszcze bardziej komplikuje.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Styczeń 2013, 15:33   

no ja tu się zgodze co do Corela,ale trzeba pamiętać że Corel musi niestety rywalizować ze zdziercą adobe,które jako jedyne chyba potrafiło tak spieprzyć program jakim były narzędzia Macromedi,to poprostu się w głowie nie mieści co oni odpierniczyli z tak dobrym programem,no wyobraźcie sobie że durne adobe potrafiło napisać przy odsłonie flash cs5,że program jest praktycznie skończony ale niestety nie rozwiązano problemu z wielkoformatowością,ale obiecujemy że ten problem zostanie naprawiony i udostępniony użytkownikom jak najszybciej,no faktycznie został naprawiony w C6 za który trza od nowa płacić,a;le uwaga też jest zastrzerzenie że wielkoformatowośc nie współgra z plikami avi ,no przecież to są jakieś jaja,a trzeba pamiętać że macromedia miała wielkoformatowośc wpisaną we flash,żadnych problemów,adobe się wzięło i zrypało,o freehandzie to już nawet pisać nie będe bo szkoda słów co adobe potrafiło zrobić z tym jakże fajnym programem,przerobio go na siłe na ilustrtatora i jest to co jest,ręce opadają normalnie

fk
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 21 Styczeń 2013, 15:12   

O, widzę, że wątek bardzo się rozwinął :o)

Próbowałam utworzyć podobny plik, i nawet udało się Corelowi go zablokować, ale tylko wtedy, gdy zapisałam go w wersji 12 i próbowałam w tej wersji otworzyć. Gdy otwieram w x5 nie mam z tym plikiem problemów. Zaznaczam jednak, że wcześniejsze błędy były tylko w plikach tworzonych i zapisywanych w wersji x5.

Dziękuję bardzo Wojtkowi Kowalewskiemu. Będę śledzić problemy z wymiarami. Wydaje mi się, że dzieje się tak, gdy wymiary "wychodzą poza stronę". Może uniknę zapisywania w krzywych gdy zawczasu założę sobie większy format strony. :->

done 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 10 Luty 2015, 11:35   Re: Problem z odblokowaniem rysunku

fk napisał/a:
Witam,
Mam problem z rysunkami w X5. Zdarza się, że bez uprzedzenia blokuje mi się część rysunku i wyświetla informacja: "ten obiekt pochodzi z innego programu i zawiera nierozpoznane elementy). Nie da się go odblokować.
Czy pomoże zainstalowanie sewis paków, tak jak np. w przypadku notorycznego wyłączania się programu, czy jest jakieś inne rozwiązanie tego problemu?

Duplikownie strony też potrafi "odblokować" rysunek oczywiście na stronie zduplikowanej.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu