Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nadrukowywanie bitmap mono w X4
Autor Wiadomość
marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 18 Styczeń 2013, 23:02   Nadrukowywanie bitmap mono w X4

Mam pytanie do posiadaczy X4. U mnie w tej wersji pojawił się taki błąd, że nie działa funkcja nadrukowywania map bitowych monochromatycznych (opcja ta jest wyszarzona). Dla kolorowych też nie działa, ale inaczej, bo przy opcji nadrukowywania mogę zrobić ptaszka, co jednak nie powoduje żadnych konsekwencji. Z tym, że jak do tej pory nie miałem takiej potrzeby, aby kolorowe nadrukowywać, a monochromatyczne tak.
Przy czym da się to ominąć rysując obok dowolny obiekt, nadając mu odpowienie kolory i opcje nadrukowywania. Następnie zaznaczam bitmapę i daję "kopiuj właściwości" z tego obiektu wektorowego. I mapa bitowa jest już nadrukowywana.
Ciekaw jestem, czy to jest kolejny błąd Corela, czy u mnie coś nie tak.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 20:07   

Nikt nie ma X4 ? ....

nakan
Bywalec

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 21:06   

Bitmapy monochromatyczne mają wyłączone nadrukowanie a bitmapy kolorowe nadrukowuje o ile pamiętam tylko na Pantony.
Tylko nie za bardzo kumam po jakiego grzyba dawać nadrukowanie czarnego w mapie bitowej monochromatycznej, zasadniczo czarny nadrukowany jest standardowo a białego pozbywamy się klikając po prosu na x w palecie kolorów i mamy wypełnienie (w tym przypadku biały kolor) jako przezroczystość.

Cysorz 

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 22:26   

Próbowałeś za pomocą myszki zmienić kolor takiej bitmapy (lewy klik to wypełnienie, prawy to kontur)? Nie wiem jak w X4 bo nie używam, w każdym razie w wersjach od 9 do X-3 (w starszych już nie pamiętam) oraz X-5 to działa/działało. A może to tylko problem z wyświetlaniem symulacji nadrukowania? Sprawdzałeś przy próbie druku z rozbarwieniami?

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 23:20   

Malutki napisał/a:
Próbowałeś za pomocą myszki zmienić kolor takiej bitmapy (lewy klik to wypełnienie, prawy to kontur)? Nie wiem jak w X4 bo nie używam, w każdym razie w wersjach od 9 do X-3 (w starszych już nie pamiętam) oraz X-5 to działa/działało. A może to tylko problem z wyświetlaniem symulacji nadrukowania? Sprawdzałeś przy próbie druku z rozbarwieniami?

Kolory, oczywiście, zmieniam. Ale tu nie mają wpływu. Ta opcja działała dobrze we wszystkich Corelach jakich miałem, chyba od 5 bo wcześniej nie było takiej opcji. Jeśli chodzi o wyświetlanie to chyba 10. miała problemy z wyświetlaniem, ale drukowała prawidłowo separacje. W X4 nie mogę jednak w ogóle ustawić nadrukowywania bitmap bo ta opcja po zaznaczeniu bitmapy jest szara (nieczynna), zarówno pod prawym klawiszem jak i w menu (edycja). Jak pisałem wcześniej, nie jest to duży problem, bo znalazłem obejście, ale trudno to nazwać sytuacją prawidłową. Choć mój kumpel który do swojego busa wchodzi tyłem, bo drzwi kierowcy się zacięły - nie narzeka i twierdzi, że bus jest dobry.

Cysorz 

Wysłany: 21 Styczeń 2013, 23:46   

Ja myślę, że z takim "problemem" da się przeżyć. Oczywiście fajnie by było, gdyby dany program pracował/pasował idealnie do naszych potrzeb (znasz taki? ;-) ), ale od czego są szare komórki? Nie da się drzwiami to trzeba oknem i tyle!

Zaraz mnie tu Bogumiła napadnie ;-) że jak się płaci to się wymaga, ale cóż - jak to kiedyś Mickiewicz zasugerował w "Pieśniach Filaretów" – wolę mierzyć siły na zamiary...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 22 Styczeń 2013, 00:12   

Ja nikogo nie napadam, ale nie uważam, że powinnam chodzić w dwóch lewych butach, bo fabryka nie potrafi wyprodukować prawych.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 22 Styczeń 2013, 08:13   

W latach 80. najbardziej popularna definicja komputera brzmiała:
"Komputer - to wspaniałe narzędzie do rozwiązywania problemów, których by wcale nie było, gdyby nie było komputerów".
Jak widac Corel z Microsoftem są ciągle wierni tej definicji.

Odpowiedz do tematu