|
problem z publikacją do pdf'a |
| Autor |
Wiadomość |
monilia
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X4
|
Wysłany: 25 Styczeń 2013, 16:09 problem z publikacją do pdf'a
|
|
|
Witam,
mam problem przy publikowaniu pliku z corel X4 do pdf'a. Sam proces tworzenia pdf'a przebiega prawidłowo ale po otworzeniu pdf'a wszystkie cyfry 3 są zamienione na indeks górny, czyli np w karcie katalogowej produktu, przy danych technicznych urządzenia napięcie zamiast 230 V wygląda jak 2³0V. Nie znalazłam niczego w google, co by rozwiązało ten problem..
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Dodam, że wolę zapisywać pdf'a bez zamieniania czcionek na krzywe. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Styczeń 2013, 16:48
|
|
|
Zdumiewające. A po zaimportowaniu pdf-a z powrotem do Corela wszystko wraca do normy, czy pozostaje w postaci indeksu górnego?
Sprawdź czcionkę. Spróbuj ją próbnie zmienić na Ariala. Sprawdź też język i kodowanie. I upewnij się, że to na pewno trójka, a nie znak unicode 0xB3 czyli ³. |
|
|
|
 |
monilia
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X4
|
Wysłany: 25 Styczeń 2013, 17:02
|
|
|
dzięki za pomoc
okazało się, że kodowanie mam w ASCII zamiast UNICODE, i jak zmieniłam to pomogło :)
choć trochę dziwne, że to zamienianie "3" na indeks górny działo się tylko przy niektórych pdf'ach |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Styczeń 2013, 17:16
|
|
|
| Widocznie Corel uznał, że są warte wyróżnienia. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25 Styczeń 2013, 20:14
|
|
|
Piszesz, Monilio: | Cytat: | | Dodam, że wolę zapisywać pdf'a bez zamieniania czcionek na krzywe. |
Żeby mieć pewność, że w pedeefie są wszystkie fonty, pamiętaj o ich zdownloadowaniu. |
|
|
|
 |
|
|