|
RAL --> CMYK |
| Autor |
Wiadomość |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 28 Styczeń 2013, 10:35 RAL --> CMYK
|
|
|
Witam, muszę wydrukować coś z palety RAL, mam numery ( RAL 70 47) jakie podstawić kolory CMYK?
tu mam ściąge: http://www.arraydesign.co...r%20profile.pdf
ale po wydrukach zupełnie mam inne kolory... |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 28 Styczeń 2013, 10:58
|
|
|
Nie da rady inaczej, CMYK ma swoje ograniczenia.
Tego rodzaju palety podają wartości CMYK-owe dla farb drukarskich a te różnią się znacznie od atramentów i tonerów - w każdym innym przypadku będzie jeszcze gorzej...
W przypadku tego konkretnego koloru stosowałbym coś w rodzaju C6M0Y0K20 - najważniejszy byłby Cyan i Black (ale przy dużych aplach można by było dołożyć minimalnie 2-3% w pozostałych kolorach), zależy też od papieru - przy kredzie samo tło doda od siebie trochę koloru, przy papierze offsetowym zmniejszy się nasycenie itd... |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 28 Styczeń 2013, 11:03
|
|
|
| Po wydrukach na drukarce RGB? Czy offsecie? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 28 Styczeń 2013, 11:07
|
|
|
| Zerknij na koniec szablonu - malutką czcionką napisane, że nie ten szablon nie może służyć jako wzornik przy produkcji i że kolory mogą różnić się w zależności od monitora i drukarki. Jak napisał Malutki, CMYK ma swoje ograniczenia. To tak jak z PANTONE'ami - CMYK ma mniejszą przestrzeń niż PANTONE i dlatego są kolory, których nie da się podrobić. Pamiętaj też, że RAL to paleta dla farb (samochodowych, elewacyjnych, wewnętrznych itp.) a nie do druku na papierze (dodatkowo, na podlinkowanym szablonie nie ma info, do druku na jakim papierze się on odnosi - powlekanym, czy nie?), więc musi wyjść inaczej. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 28 Styczeń 2013, 11:24
|
|
|
| Shame napisał/a: | | To tak jak z PANTONE'ami - CMYK ma mniejszą przestrzeń niż PANTONE |
Źle. Cmyk nie ma mniejszej przestrzeni. To określenie nie ma tu zresztą zastosowania. Niemożność dokładnego odwzorowania Pantone (lub RAL) na cmyk wynika z zupełnie innej metody uzyskania konkretnego koloru. W Pantonach kolory powstają poprzez zmieszanie 2,3 specjalnych farb z palety około 20-tu (+ biała + specjalne, np. złota). W cmyku - z czterech, ale nie znaczy to, że jest ich mniej. Są... inne.
Jedyna tania metoda to optyczne porównanie barw z próbnika RAL z próbnikiem CMYK.
Przy braku próbnika CMYK lub jego bezużyteczności (np. przy druku na nieskalibrowanej drukarce laserowej lub atramentowej) - metoda prób i błędów, polegająca na druku kolorowych kwadracików o różnych wartościach cmyk - do skutku, aż się trafi.
Droższa, to pomiar RAL spektrofotometrem. |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 28 Styczeń 2013, 18:45
|
|
|
dobra panowie. dzięki za info ale okazało się po wykonanym telefonie do klienta ze kolor nie musi być identyczny. kolor ma być szary. kuzwa to najpierw chce identyczny a po 3h kombinowania z kolorami, wydrukami próbnymi na kilku drukarkach koleś mówi ze w sumie kolor ma być szary... ja pierdziele co za ludzie...
troche tez poczytałem o zmianie kolorów z LAB na CMYK i wszystko co piszecie się potwierdza... także z podziękowaniem ! |
|
|
|
 |
|
|