Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie znaleźć wektory ornamentów?
Autor Wiadomość
ev_czarna 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 30 Styczeń 2013, 15:57   Gdzie znaleźć wektory ornamentów?

Witam
Gdzie mogę znaleźć różne ornamenty (kwiatowe, drzewa, liście, motyle, ptaki) takie jak są naklejki na ścianę tylko ja chciałam wyciąć je na ploterze ale w styropianie, styrodurze.
Oczywiście chodzi mi o wektory. Trochę pobrałam z freepik, ale czy są jeszcze gdzieś.
Wiem że mogłabym ze zdjęć ale musiałabym to ręcznie obrysować....
Proszę o strony albo linki.

s-p-i-n 

Wysłany: 30 Styczeń 2013, 16:49   

Na forum masz kliparty http://corel.wodip.opole....dd8e86b704eecff

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 30 Styczeń 2013, 18:39   

Albo free-vectors.com
albo fotolia.pl, płatne.

ev_czarna 
Bywalec

Wysłany: 30 Styczeń 2013, 19:54   

Bo ja ściągłam sobie takie rzeczy ale nie mogę tego przerobić żeby wyciął mi to ploter w styrodurze. Proszę o poradę jeżeli da się to zrobić?

Vector Floral Pack.zip
Pobierz Plik ściągnięto 747 raz(y) 617.29 KB

Oliwki.zip
Pobierz Plik ściągnięto 399 raz(y) 164.48 KB

Heart Valentines Day background.zip
Pobierz Plik ściągnięto 464 raz(y) 395.63 KB

growing-nature.zip
Pobierz Plik ściągnięto 443 raz(y) 162.93 KB

Free Vector Roses Decoration.zip
Pobierz Plik ściągnięto 458 raz(y) 1.68 MB

Free Hand Drawn Floral Vector Graphics.zip
Pobierz Plik ściągnięto 464 raz(y) 465.39 KB

Floral Design Element Vector.zip
Pobierz Plik ściągnięto 523 raz(y) 393.59 KB

Free Vector Roses Decoration.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 502 raz(y) 707.33 KB

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 30 Styczeń 2013, 20:17   

Otworzyłam co prawda tylko ten pierwszy plik i widzę że wzorki nie mają obrysów, pewnie podobnie jest w pozostałych. Trzeba zlikwidować wypełnienie i nadać obrys włosowy, ploter tnie po nim. Nie mam co prawda doświadczenia ze styrodurem tylko z folią, papierem i ploterem laserowym, ale zasada wszędzie była ta sama. W załączeniu przykład.

kwiatek.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 460 raz(y) 24.69 KB

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 30 Styczeń 2013, 20:49   

A poza tym, co koleżanka powyżej napisała, to sprawdź jeszcze, czy jakieś elementy się na siebie nie nakładają. Jeśli tak, to je zespawaj ze sobą.

Trochę fajnych wektorów znajdziesz także na stronie:
http://all-silhouettes.com

ev_czarna 
Bywalec

Wysłany: 30 Styczeń 2013, 21:30   

Co prawda udało mi się kilka ich przetworzyć w linie ale w środku znajduje się dużo linii. Próbując je usuwać rozwala się wszystko. Chyba na ploter to niezbyt nadaje się bo poprzecina i rozleci się wszystko na drobno. Niektóre rzeczy jak pospawałam nie dają ładnego efektu np. róża w jednym kawałku brzydko wygląda nie wiadomo co to jest. Chyba pozstaje metoda obrysować krzywymi beizera żeby było mniej linii które będą w większości łączyć się ze sobą a niektóre żeby w środku wycięło jakieś otwory ale tak aby po zewnętrznej ścianie trzymały się razem. Ciężko to tak wytłumaczyć.
Dziękuję za pomoc!

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 31 Styczeń 2013, 13:13   

ev_czarna, a może być tak?

flo.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 535 raz(y) 136.71 KB

ev_czarna 
Bywalec

Wysłany: 31 Styczeń 2013, 16:51   

Dzięki wielkie ! Podziwiam Was jakie piękne rzeczy umiecie robić w tym programie:-D Może iedyś ta się nauczę ale ja to taki samouk jestem:-|

takietam 
Fachowiec

Wysłany: 31 Styczeń 2013, 17:33   

ev_czarna napisał/a:
ale ja to taki samouk jestem:-|

jak chyba większość z tu obecnych :)

ev_czarna 
Bywalec

Wysłany: 31 Styczeń 2013, 17:39   

Czyli muszę więcej trenować. Ale przy małym dziecku ciężko, usiądę przed kompem narysuje dwie kreski raz kliknę polecenie i już mama pić, jeść, siku...

ev_czarna 
Bywalec

Wysłany: 31 Styczeń 2013, 18:02   

A może ktoś z forumowiczów wie skąd się bierze albo jak to zrobić : na allegro jak wystawiany jest przedmiot, jest zdjęcie jakiegoś pięknego pomieszczenia - sypialnia, salon, kuchnia i tam mają wkomponowane te swoje np naklejki ornamenty. Coś takiego jak w załączniku.

1d9e8b8bb5a39b3a.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 474 raz(y) 61.86 KB

Cysorz 

Wysłany: 31 Styczeń 2013, 22:54   

Przy całkiem przeciętnej znajomości Draw taki lub podobny ornament można zrobić w kilka minut. To nic innego jak kilka kliknięć "ołówka" i przeciąganie krzywych Bezier'a. A od nauki pracy nad krzywymi Bezier'a zaczyna się każdy poradnik da początkujących...

kula69 

Wysłany: 31 Styczeń 2013, 23:13   

Corel a właściwie cały pakiet umożliwi Ci zrobienie czegoś takiego w parę minut. Aby wyszło idealnie zazwyczaj nalezy połączyć Draw ( obróbka wektorów ) i photopaint do bitmap - choć niekoniecznie, często wystarczy sam Draw:).

sciana.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 363 raz(y) 1.72 MB

gogman 
Ekspert

Wysłany: 31 Styczeń 2013, 23:32   

A tak przy okazji, wie ktoś może co to za folia, jaką nosi nazwę.
Z tego co się orientuję to w dotyku czuć lekki meszek (mowa oczywiście o foli na ścianę)

kula69 

Wysłany: 31 Styczeń 2013, 23:36   

gogman, są różne folie w zależności od producenta, o ile wiem to dość dobre mają w gdańsku w firmie Integart Poland INC.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 1 Luty 2013, 02:15   

to jest folia welurowa, daje cytacik ze strony z tymi foliami "Samoprzylepna folia PVC pokryta wysokiej jakości sztucznym zamszem, wyposażona jest w klej solwentowy, permanentny. Folia termoplastyczna, przeznaczona do prac introligatorskich, tapicerskich, wykorzystywana w produkcji wall-art. Do transferowania welurów zalecamy folie transferową z mocnym klejem albo transfer do welurów."

takietam 
Fachowiec

Wysłany: 1 Luty 2013, 12:50   

Ta folia nazywa się "flock" - i tego terminu używaj w wyszukiwarce. Tu masz przykład:
http://www.agawa.pl/folia...-620-46211.html

gogman 
Ekspert

Wysłany: 1 Luty 2013, 15:10   

Dzięki wielkie.
btw. drogo w tej agawie

ev_czarna 
Bywalec

Wysłany: 1 Luty 2013, 15:46   

kula69 napisał/a:
Corel a właściwie cały pakiet umożliwi Ci zrobienie czegoś takiego w parę minut. Aby wyszło idealnie zazwyczaj nalezy połączyć Draw ( obróbka wektorów ) i photopaint do bitmap - choć niekoniecznie, często wystarczy sam Draw:).

Ok tylko skąd wziąłeś to zdjęcie tego pokoju? Bo co do reszty to pewnie wydedukuje coś.
Mogę ściągnąć z jakiejś strony?

ev_czarna 
Bywalec

Wysłany: 1 Luty 2013, 17:02   

Z freepik można prawda?

kula69 

Wysłany: 2 Luty 2013, 18:18   

ev_czarna, tak na prawdę to z miałem jakieś na kompie na ścianie był obraz więc go zlikwidowałem :)
takietam napisał/a:
Ta folia nazywa się "flock"

Termin flock odnosi się do rodzaju wykończenia powierzchni materiału nie zaś do jego zastosowań (coś jak mat i błysk). Folie naścienne mają różne powierzchnie oraz różne struktury istnieją tez folie do zadruku które później można wyciąć (bądź nie) i nakleić na mur.

takietam 
Fachowiec

Wysłany: 3 Luty 2013, 09:23   

Cytat:
Termin flock odnosi się do rodzaju wykończenia powierzchni materiału nie zaś do jego zastosowań (coś jak mat i błysk). Folie naścienne mają różne powierzchnie oraz różne struktury istnieją tez folie do zadruku które później można wyciąć (bądź nie) i nakleić na mur.

Masz rację, ale jeśli dobrze zrozumiałem, koleżance chodziło dokładnie o to "meszkowate" wykończenie powierzchni. Z tego, co mi wiadomo, to właśnie to "meszkowate" wykończenie nosi nazwę "flock".

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 4 Luty 2013, 13:25   

ja jednak upieram się że to nosi nazwe folia welurowa,folie tak zwaną folck odnoisi się do np nadruku na koszuli,a pytanie brzmiało jak nazywa się folia do przyklejania na ściane,przynajmniej ja tak zrozumiałem

kula69 

Wysłany: 4 Luty 2013, 20:41   

bidon184 napisał/a:
ja jednak upieram się że to nosi nazwe folia welurowa,folie tak zwaną folck odnoisi się do np nadruku na koszul

Mylisz się ale to błąd który wynika z racji namieszania przez producenta folii termo transferowych
Flock od zawsze był nazwą zdobienia POWIERZCHNI materiału "kłaczkami" - więc nazwa odnosi się do rodzaju powierzchni . Jako ciekawostkę podam że w naszym kraju ten rodzaj powierzchni rozpowszechniły pończochy - był to sposób niemalże garażowego nanoszenia wzoru na rozciągliwe powierzchnie poprzez pokrycie przez szablon materiału klejem i napyleniem go kurzem wełnianym powstałym przy jej strzyżeniu. W offsecie stosuje się flocowanie jako rodzaj uszlachetniania powierzchni przy pomocy elektrostatycznych metod napylania. Tak więc bezczelnie powiem że to ja mam racje :mrgreen:
Ja używam foli flex i flock zarówno do termo transferu gdzie nazwy ich cech (giętka i welurowa) są nazwami własnymi jak i do druku gdzie nazwy te są tylko określnikiem rodzaju wykończenia powierzchni obok matt i satin (matowa i satynowa)

Odpowiedz do tematu