Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak usunąć przerwę w rysunku.
Autor Wiadomość
ev_czarna 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 5 Luty 2013, 11:37   Jak usunąć przerwę w rysunku.

Witam. Narysowałam sobie 25 ornamentów krzywymi Beziera, ale w czterech z nich zrobiła mi się przerwa między liniami i męczę się i nie wiem jak ją usunąć. Czy mógłby mi ktoś z forumowiczów pomóc?
Nie mogę mieć przerwy ponieważ są to dekoracje do wycięcia na ploterze termicznym.
Dopiero zorientowałam się o tej przerwie jak chciałam dodać wypełnienie jednolite, wtedy robi się takie coś dziwnego... :-(

Orn 25.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 264 raz(y) 53.95 KB

Orn 23.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 218 raz(y) 56.28 KB

Orn 18.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 200 raz(y) 57.55 KB

Orn 10.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 260 raz(y) 49.79 KB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 5 Luty 2013, 13:40   

Ściągnąłem te pliki i Ci je naprawię, ale nie teraz, bo jestem zajęty. Cierpliwości...
Ogólnie mówiąc, masz po kilka krzywych w każdym pliku, a trzeba, żeby była jedna. Musisz je połączyć (Ctrl + L) i pozamykać, czyli połączyć węzły.
Już naprawiłem Orn 25.cdr Zapisałem go w wersji X5. Jeśli masz niższą wersję Corela, powiedz, to zapiszę pliki w niższej wersji.

Posyłam Ci ten plik w wersji Corel 9, bo jest mniejszy i przechodzi. Otworzysz go w wyższych wersjach bez problemu.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 5 Luty 2013, 14:00   

Hmm... Nie przechodzi. Daj maila, to Ci przyślę. Mój mail to d2o@o2.pl

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Luty 2013, 16:32   

sorka że się wtrącam,ale ja nie kumam jak może nie ładować,musi ładować :-P ,dać do folderu i zarchiwizować,i będzie gut,druga opcja jesli nie chcemy by nam krztałtowało plik,mozna wrzucić na zewnętrzny dysk,np chomikuj,dropbox,gg itd,aczkolwiek ja uważam że zapis do zip,kompletnie nie ingeruje w plik,owszem archiwum jest duże ,ale za to daje gwarancje prawidłowego zapisu,to tyle,i jeszcze raz sorki za wtrącenie się do tematu

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 5 Luty 2013, 20:03   

Posyłam pliki jako załączniki i nie przechodzą; także po zzipowaniu, mimo że mają rozmiar mniejszy niż dopuszczalny. Dlatego zmuszony byłem posłużyć się mailem. Myślę, że można by usprawnić na Forum mechanizm przesyłania plików. Wówczas wszystko mogłoby się odbywać na Forum... :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Luty 2013, 20:19   

znaczy to nie tak działa ;-) zipowanie plików jest traktowane jako zapis pliku otwartego,czyli możesz otworzyć w tle,a to oznacza że tylko pliki w obrębie strony mogą być otwoierane :-P no ale cóz,grunt że jakoś sobie te pliki przxesłaliście :-)

Cysorz 

Wysłany: 6 Luty 2013, 00:06   

Trurl napisał/a:
Posyłam pliki jako załączniki i nie przechodzą; także po zzipowaniu, mimo że mają rozmiar mniejszy niż dopuszczalny. Dlatego zmuszony byłem posłużyć się mailem. Myślę, że można by usprawnić na Forum mechanizm przesyłania plików. Wówczas wszystko mogłoby się odbywać na Forum... :-)

Tzw. "forumowa quota" to 50 MB - być może wykorzystałeś już całe miejsce. Trzeba by Rolanda zapytać, żeby mieć pewność lub jakoś ją wyczyścić...

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 6 Luty 2013, 00:20   

Ba... To zbyt skomplikowane. Prościej przesłać pliki mailem, choć szkoda, że to się odbywa poza Forum...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 6 Luty 2013, 01:43   

yy,załączniki to 8 mb przynajmniej u mnie i mozna nimi zarządzać

chezare 

Wysłany: 6 Luty 2013, 08:56   

Przyślij mi jeden z tych felernych plików w 12 albo x3, to powiem Ci co zrobić, żeby było dobrze.
Tak na marginesie taka nie zamknięta krzywa wcale nie musi przeszkadzać w wycięciu grafiki.
Większą przykrość mogą sprawić pokrywające się krzywe. Efekt taki często powstaje przy trasowaniu.
To że po zamknięciu krzywa wypełnia się kolorem nie tak jak byś chciała nie ma dla lasera znaczenia, on kolorów nie odróżnia :-)
To kółko wyciąć się na pewno da a wypełnić nie :-)
Pliki sobie przesyłajcie przez jakiś bezpłatny serwer, np. www.voila.pl :-)
Żadnych rejestracji i tym podobnych udogodnień :-)
Czasami, choć rzadko się zacina, ja z niego korzystam od jakiegoś roku i nie narzekam.
Kółko wyżej jest właśnie w tym miejscu, bez pakowania w oryginalnym formacie :-)

Odpowiedz do tematu