|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Dzióbeczki |
| Autor |
Wiadomość |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Luty 2013, 18:05 Dzióbeczki
|
|
|
Bardzo lubię narzekać na program CorelDraw! Uważam, że to narzędzie dla grafika rzadziej gra, częściej fika. Ale jestem ganiona za narzekanie. Więc postanowiłam nie narzekać, wręcz przeciwnie. Postanowiłam pochwalić program. Otóż trzeba było zrobić obrys konturów figur do wydruku. Pięknie wszystko obrysowałam, a Corel ze swej strony zadbał o warstwę estetyczną całości dodając urocze dzióbeczki to tu, to tam. Mnie to nawet odpowiadało, bo lubię ostre potrawy i zakończenia. Nie wiadomo dlaczego nie spodobało się to jednak klientowi. Nie będę cytowała co powiedział, jak zobaczył, bo to kulturalne forum.
Pytanie brzmi - czy jest jakiś sposób, by tych rozkosznych dzióbeczków pozbyć się? Klient upiera się, by tych konturów nie przekształcać w obiekty, bo... ma taki kaprys. Czy jest sposób by te linie nie kończyły się w tak idiotyczny sposób? Szukam opcji zaokrąglania czy czegoś podobnego. Zna ktoś rozwiązanie?
dziubeczki.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 971 raz(y) 40.58 KB |
|
|
|
|
 |
gogman
Ekspert

Pomógł: 6 razy Wiek: 46 Dołączył: 21 Paź 2011 Posty: 512 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 9 Luty 2013, 18:29
|
|
|
W opcjach "pióro konturu" masz możliwość zmiany narożnika oraz zakończenia.
Prawy dolny róg.
Ps. AC/DC ? |
| Ostatnio zmieniony przez gogman 9 Luty 2013, 19:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 9 Luty 2013, 18:36
|
|
|
Tu masz te opcje, patrz załącznik.
Ramki "narożniki" i "zakończenia"
Beznazwy-1.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 826 raz(y) 57.9 KB |
|
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Luty 2013, 20:09
|
|
|
| gogman napisał/a: | | Ps. AC/DC ? | Gratuluję spostrzegawczości. Tak. Nie mam pozwolenia na publikowanie firmowych materiałów nawet we fragmencie, a sama też czasem sobie dłubię prywatnie. Syna coś naszło i chce sobie coś takiego na koszulce przykleić. A że problem podobny... A to logo nawet fajne jest, nie?
Zaiste. Czasem człowiek nie może znaleźć tego, co ma pod nosem. Wiedziałam, że gdzieś to jest, ale jakieś zaćmienie umysłowe najwidoczniej przechodziłam. Poradziłam sobie wykorzystując wyokrąglenie z promieniem 0,005 mm z okna dokowanego Wyokrąglenie / wyżłobienie / ścięcie. Ale uznałam to za rozwiązanie połowiczne. Nie sprawdzałam jak to się sprawdzi przy skalowaniu.
Dzięki wielkie za rozwiązanie problemu. Jeden powód do narzekania mniej :) |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Luty 2013, 20:34
|
|
|
bardzo fajne,tylko niepotrzebnie się męczyłas z obrysowywaniem,wystraczy pobrać czcionke Squealer Embossed albo Squealer Cienema,jest to czcionka udostępniona przez zespół AC/DC za darmo,no ale teraz to już za późno ,a co do tych dziubków to ja robie inaczej ,bo dziubki powstają w tedy gdy dodajemy belki(obiekty),przed obrysem grupuje wszystko,i nie zdarzyło mi się jeszcze żeby obiekt wewnętrzny po obrysie wystawał na zewnątrz |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Luty 2013, 21:00
|
|
|
Zabij mnie, jeśli rozumiem o co chodzi w tym, co napisałeś. Żeby móc kolorować "brzegi" muszę mieć każdy segment osobno. A ostro zakończone narożniki dają właśnie takie dzióbki jak na rysunku. Zgrupowanie nic tu nie zmienia.
Co do czcionki, to owszem jest podobna, ale nie do końca identyczna. Np. brak "prześwitu" w środku liter, np A, D.
ACDC.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 824 raz(y) 29.19 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Luty 2013, 22:54
|
|
|
no to ja nie wiem,u mnie żadnych dziubków nie robi,zresztą ja chyba nie kumam tego corela,przynajmniej narazie,moge to dać w wektorach jak ktoś reflektuje
 |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Luty 2013, 23:43
|
|
|
Coś żeście skiepścili, kolego. Te litery nie są wycięte, jeno mają naokoło rant, który pokolorowany daje wrażenie trójwymiarowości. Tutaj to widać lepiej:
 |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 10 Luty 2013, 01:09
|
|
|
| Bogumila M., bo można też w zakładce kontur zmienić limit kąta ostrego |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Luty 2013, 01:14
|
|
|
znaczy hym,się zagubiłem,czcionka ogólnie składa się z wielu obiektów które można pokolorować lub usunąc np tak
można też jak pisałem pousuwać wszystkie obiekty,ale można też jak się chce zostawić wypełnianie a środek pusty,w tedy wystarczy dać jedną belke łączącą ,tak jak w literze D i zgrupować,z tą czcionką to naprawde jest wiele możliwości
ale pewnie ja czegoś nie skumałem,i pewnie nie o to chodzi |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Luty 2013, 13:26
|
|
|
| Ewidentnie nie kumasz. Litera a w środku jest pusta. Ten trójkącik. Kumasz? W tej czcionce zaś jest wypełniona. Zwróć uwagę, że jak jej nadasz kolor, to nie bedzie widać tła poprzez literę. Nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć, skoro to widać na tym czerwonym napisie. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Luty 2013, 14:16
|
|
|
oj,Bogumiło,bo ten konkretny napis jest robiony tą drugą czcionką ,nazwe już podałem na necie chodzi pod nazwą Squealer,Squealer Ciemna,Squealer Ultra-Bold(nareszcie skumałem ,nieraz cięzko myśle )
 |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Luty 2013, 14:27
|
|
|
| Myślenie to jedna strona medalu, a patrzenie to druga. Nie dostrzegasz różnic? Prześwity w A i D owszem, są, ale z kolei obrys się różni. Tak więc nie pozostaje nic innego jak to logo zrobić samemu ręcznie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|