Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana rozmiaru kilku obiektów (w grupie) naraz
Autor Wiadomość
KrzysDrzeworyt
Początkujący

Wysłany: 9 Luty 2013, 13:17   Zmiana rozmiaru kilku obiektów (w grupie) naraz

Witam,

Dopiero co zaczynam swoją zabawę z programem CorelDraw, także proszę o wyrozumiałość.

W jaki sposób mogę zmienić rozmiar (lub inne właściwości) kilku obiektów w grupie? Dla przykładu, mam w projekcie 50 okręgów (takie same rozmiary), nagle się okazało, że muszę zmienić im średnice (te same wymiary dla wszystkich okręgów).
Muszę klikać na okręgu, zmienić jego rozmiar... i tak pozostałe 49 razy.
Czy da się to uprościć lub zautomatyzować?

EDIT: Post przeniesiony z działu "Pomóż mi wykonać rysunek", tutaj chyba lepiej pasuje.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 9 Luty 2013, 14:47   

to w kazdym programie jest właściwie tak sam,więc tak ,jesli są kontury to najpierw klikasz w widget pióra(pasek po lewej stronie)z menu kontekstowego wybierasz "pióro konturu" pojawi ci się okienko pop up zaznaczasz w nim "skaluj z obiektem",następnie z paska menu wybierasz edycja i klikasz "zaznacz wszystko",następnie z tego samego paska wybierasz rozmieść i klikasz "grupuj",no i tera sobie najeżdźasz na prawy górny rog obrazu,strzałka jedno grotowa zamieni się na strzałke dwugrotową i przesuwasz,i to wsio

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 9 Luty 2013, 15:24   

Po pierwsze musisz rozgrupować te obiekty. Następnie zmieniasz parametry jednego z nich. Potem z przybornika po lewej stronie wybierasz narzędzie Pipeta atrybutów, wskazujesz o jakie atrybuty chodzi (Właściwości, Transformacje czy Efekty) i po kolei klikasz na kolejnych okręgach.

Można także powiększyć jeden okrąg, a potem powielić go tyle razy, ile trzeba. Jeśli się go sklonuje, to zmiany zastosowane na obiekcie wyjściowym od razu zostaną uwzglednione na klonach.

KrzysDrzeworyt
Początkujący

Wysłany: 9 Luty 2013, 16:16   

bidon184 napisał/a:
...zaznaczasz w nim "skaluj z obiektem"...
U mnie jest jedynie "skaluj z obrazkiem", ale pomimo tego nie mogę otrzymać strzałki dwugrotowej. Przeciąganie obiektu na obiekt przy użyciu prawego przycisku myszy przenosi mi wszystkie właściwości (kolor, kontur, itp.) oprócz wymiarów.

Bogumila M. napisał/a:
.... Potem z przybornika po lewej stronie wybierasz narzędzie Pipeta atrybutów...
Po lewej mam tylko narzędzie zwykłej Pipety, której jedyną opcją po kliknięciu na obiekcie jest "cofnij <funkcja>".

Bogumila M. napisał/a:
Można także powiększyć jeden okrąg, a potem powielić go tyle razy, ile trzeba. Jeśli się go sklonuje, to zmiany zastosowane na obiekcie wyjściowym od razu zostaną uwzglednione na klonach.
Najlepszy jak dotąd sposób. :D
Z tym, że nie do końca działa (albo ja nie wiem jak to zrobić).
1. Nie istnieje skrót klawiszowy do "klonuj", a zatem w moim przypadku musiałbym 49 razy wybierać z menu odpowiednią opcję, a następnie umieszczać obiekt na ekranie (zwykłe kopiowanie skrótem Ctrl+v jest wielokrotnie szybsze). Mogę co prawda używać przesunięcia typu "zastosuj do duplikatu", ale nie zawsze jest to najlepszy sposób.
2. Nie można zrobić kopii z kopii. Co prawda powstają kopie obiektów (na ekranie), ale nie widzę ich w pasku warstw i obiektów!
3. W przypadku, gdy omyłkowo ruszę jakąś kopię (np. niezauważalnie zmienię jej rozmiar) to nie mogę już jej modyfikować przy zmianach właściwości obiektu matki.
4. Nie mam możliwości wykorzystania tej metody w gotowych projektach, w których już istnieją obiekty, których rozmiary chciałbym zmienić.

Zapomniałem napisać o wersji, korzystam z CorelDraw X3.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 9 Luty 2013, 16:28   

Zapomniałeś napisać o najważniejszym i podstawowym. Jeśli nie istnieje skrót klawiaturowy do Klonuj, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go stworzyć. Z menu Narzędzia wybierz Dostosowywanie (albo Opcje), rozwiń drzewo Obszar roboczy, wybierz Dostosowywanie, a tam Polecenia. Tu przełącz się na Klawisze skrótów i zdefiniuj sobie klawisz jaki Ci serce dyktuje. Potem klonuj wykorzystując ten klawisz do woli.

Duplikowanie ma zdefiniowaną kombinację klawiszy Ctrl D. Jeśli obiekty mają być umieszczane w regularnych odstępach i wiadomo jakie to odstępy, to także możesz zdefiniować odległość i od razu umieszczać kopie tam, gdzie trzeba.

Te ustawienia są nieźle ukryte. Żeby je zmienić musisz znowu wywołać Opcje, rozwinąć Dokument i wybrać Linijki. Tam definiujesz odstępy podsuwania (gdy wskażesz obiekt i przesuwasz go klawiszami strzałek) oraz duplikowania.

Ja korzystam z X5, ale pozycje opcji chyba się nie zmieniły drastycznie.

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 9 Luty 2013, 22:20   

Dla gotowych już grafik, najszybciej chyba skorzystać ze skrótu Ctrl-R (powtórz)
Czyli powiększasz wymiar jednego obiektu, a potem 49 razy zaznaczasz pozostałe i klikasz Ctrl-R.
Niestety Corel (przynajmniej do mojej wersji X4) w kopiuj właściwości nie ma kopiowania wymiarów.

KrzysDrzeworyt
Początkujący

Wysłany: 9 Luty 2013, 23:54   

marak napisał/a:
Dla gotowych już grafik, najszybciej chyba skorzystać ze skrótu Ctrl-R (powtórz)
Też ciekawa metoda. Niestety nie do zastosowania, jeśli elementy mają nieznacznie różne rozmiary. Ctrl+R zdaje się powiększa obiekt proporcjonalnie do pierwotnej zmiany, a nie do konkretnego rozmiaru (np. jeśli podstawowy okrąg powiększymy z 10 do 20, to używając Ctrl+R na pozostałych zmienimy ich rozmiar dwukrotnie np. z 12 na 24), także zastosowanie tej metody jest wąskie.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 10 Luty 2013, 00:01   

Zgadza się, ale w pierwszym poście pisałeś, że wszystkie mają te same rozmiary.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 10 Luty 2013, 02:26   

hym,naprawde w x3 nie ma takiej opcji :roll: wrzuciłem na tube kliknij w obrazek

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 10 Luty 2013, 08:45   

bidon184 napisał/a:
hym,naprawde w x3 nie ma takiej opcji...

Koledze raczej nie chodzi o zmianę wymiaru całego obszaru, tylko o zmianę wymiarów poszczególnych obiektów bez zmiany ich położenia.
I jest to w Corelu kłopotliwe. Niedawno robiłem tło - gwiaździste niebo. A więc prostokąt tło - przejście tonalne. Zrobiłem pędzel gwiazdkowy. Pomazałem z 200 gwiazdek i doszedłem do wniosku, że są one o jakieś 20% za duże. I zaczęła sie zabawa. Każdą gwiazdkę trzeba kliknąć i zmniejszyć o 20%. Przynajmniej ja nie znam lepszego sposobu.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 10 Luty 2013, 11:46   

Niektóre rzeczy w Corelu czasem warto zrobić jeszcze raz, bo poprawianie tego co jest to droga przez mękę.

Nie dam sobie głowy obciąć, ale jestem pewna, że pipeta już w Corelu X3 potrafiła próbkować nie tylko kolor, ale także inne atrybuty obiektu, jak rozmiar, położenie czy obrót. Z listy pasku właściwości wybierało się pozycję Atrybuty obiektu. Trzeba kliknąć pipetę w przyborniku i na górze wybrać co ma kopiować.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 10 Luty 2013, 12:19   

KrzysDrzeworyt napisał/a:
Dla przykładu, mam w projekcie 50 okręgów (takie same rozmiary), nagle się okazało, że muszę zmienić im średnice (te same wymiary dla wszystkich okręgów).

Jeśli nie zachodzą na siebie użyłbym bym obrysu nadając mu wartość o jaką muszę powiększyć obiekt

KrzysDrzeworyt
Początkujący

Wysłany: 10 Luty 2013, 13:15   

marak napisał/a:
bidon184 napisał/a:
hym,naprawde w x3 nie ma takiej opcji...

Koledze raczej nie chodzi o zmianę wymiaru całego obszaru, tylko o zmianę wymiarów poszczególnych obiektów bez zmiany ich położenia.
I jest to w Corelu kłopotliwe...

Dokładnie tak. Nie jestem aż tak głupi, żeby nie wiedzieć o podstawowej funkcji skalowania obszaru. Chodziło mi raczej o "skalowanie specjalne" aby środki obiektów pozostawały w tym samym miejscu (a zatem obiekty zostały powiększone bez zmiany swego położenia).
Sam też nie jestem bez winy. Pisałem wcześniej, że nie mogę otrzymać strzałki dwugrotowej. Oczywiście taka strzałka jest przy zwykłym skalowaniu. Myślałem, że ma powstać strzałka mająca 2 groty skierowane w tą samą stronę, co w moim odczuciu miało oznaczać to magiczne "skalowanie ze środkami w środku".

kula69 napisał/a:
Jeśli nie zachodzą na siebie użyłbym bym obrysu nadając mu wartość o jaką muszę powiększyć obiekt
Też podobnie kombinowałem. Otóż dla wszystkich obiektów naraz zmieniłem grubość konturu (tak aby kontur zewnętrzny odpowiadał średnicy pożądanej) po czym wybrałem opcję "przekształć kontur w obiekt". Następnie skasowałem domyślne kółka w środku oraz kontur wewnętrzny. Z racji iż się ładnie ułożyły na warstwach po kolei, mogłem wykasować niepotrzebne kilkoma kliknięciami.
Wada jaką zauważyłem to to, że miejscami tak utworzona figura miała podwójne punkty. Tym samym okrąg zamiast standardowych 4 wierzchołków (o ile można mówić o wierzchołkach okręgu ;) ) miał ich 6, w tym 4 podwójne. Oczywiście nikt tego nie zauważy, ale gdybym chciał taki projekt wrzucić na frezarkę to by mi maszyna zwariowała.
Ostatnio zmieniony przez KrzysDrzeworyt 10 Luty 2013, 13:30, w całości zmieniany 1 raz  

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 10 Luty 2013, 13:24   

Użyj pipety. X3 na pewno można za jej pomocą próbkować właściwości, w tym rozmiar. Przypominam sobie, że jak zapomniałam przełączyć z powrotem na próbkowanie koloru (bo próbkuję głównie kolor), to potem zużywałam kilka lub kilkanaście imion kobiet upadłych zanim sobie przypomniałam, że trzeba przełączyć na próbkowanie koloru.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 10 Luty 2013, 20:03   

Bogumila M. napisał/a:
Użyj pipety. X3 na pewno można za jej pomocą próbkować właściwości, w tym rozmiar. Przypominam sobie, że jak zapomniałam przełączyć z powrotem na próbkowanie koloru (bo próbkuję głównie kolor), to potem zużywałam kilka lub kilkanaście imion kobiet upadłych zanim sobie przypomniałam, że trzeba przełączyć na próbkowanie koloru.

Bogumiło jesteś wielka. To działa. I bardzo mi się przyda, bo często muszę wymieniać zdjęcia zachowujac ich dokładny rozmiar.
Pracując na Corelu od wersji 3 jakoś ciągle z opóźnieniem wchodzę w nowe opcje.

Stipa 
Doradca
fan corela od wersji 2.0

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 12 Luty 2013, 23:18   

Ja to robię tak:
Jesli chce kazdy element grupy powiększyć o 20% to
1. zaznaczam grupę i shift page up - jest na wierzchu rysunku
2. Tab - zaznaczony wierzchni element
3. klik w okienko z wymiarem , wpisanie "*1,2" Enter

kroki 2-3 rejestruję w EZ Macros, a potem odpalam jednym klawiszem. Kazde wcisniecie Tab powoduje zaznaczenie kolejnego elementu pod aktualnie zaznaczonym, więc skalowanie wykona sie do kolejnych elementów. Mogę nawet zadeklarować żeby wykonało się od razu dla wszystkich obiektów z grupy.
Jeżeli w kroku 3 zrobię zaznaczenie wymiaru elementu i wpisanie konkretnej liczby, to wszystkie obiekty w grupie dostaną ten samy wymiar.

KrzysDrzeworyt
Początkujący

Wysłany: 14 Luty 2013, 17:16   

Stipa napisał/a:
...kroki 2-3 rejestruję w EZ Macros, a potem odpalam jednym klawiszem...

Proszę o podanie szczegółów. Zwłaszcza fragmentu dotyczącego tajemniczego EZ Macros. Niestety, ale jest to dla mnie obca technologia.

Stipa 
Doradca
fan corela od wersji 2.0

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 14 Luty 2013, 17:32   

W dziale makra znajdziesz mój post o tym programie. Zresztą wszystkie moje posty w tym dziale dotyczą tego programu, który jest świetną alternatywą dla makr VBA. Jego dzialanie polega na tym, że nagrywasz sekwencje kliknięć myszy i uderzeń w klawiaturę, a potem odpalasz ją jednym kliknięciem. do tematu przecinanie linii jest link do filmiku pokazującego, jak to działa.

chezare 

Wysłany: 15 Luty 2013, 13:45   

Nie wiem czy już ktoś wyżej tego nie napisał, nie bardzo mam teraz czas przeczytać wszystkie posty w temacie.
Ja bym zrobił to tak:
rozgrupował
zmienił rozmiar jednego okręgu
skopiował wielkość o jaką został zmieniony

zaznaczył pozostałe okręgi
i w to samo okienko wpisał skopiowaną wartość.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 15 Luty 2013, 14:46   

Gdy zaznaczysz wszystkie okręgi dostaniesz ich wymiar łączny wraz z odstępami. Najszybciej i najwygodniej atrybuty zmienia się pipetą.

chezare 

Wysłany: 15 Luty 2013, 15:10   

Bogumiło, jak będziesz miała 200 takich samych okręgów to ja zmienię im wymiary jednym kliknięciem a pipetą, prędzej mysz zdechnie :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 15 Luty 2013, 17:12   

Doprawdy? A przesuwanie 200 obiektów z powrotem w to samo miejsce po takiej hurtowej zmianie? Bowiem zmieni się nie tylko wielkość o zadaną wartość, ale także odległość miedzy obiektami.

chezare 

Wysłany: 15 Luty 2013, 21:19   

Teraz sobie przeczytałem wszystkie posty i widzę że niepotrzebnie się produkowałem.
Najlepszy sposób podał Kula, wystarczy tylko obliczenie różnicy między aktualnym i docelowym rozmiarem, połączenie wszystkich obiektów i zrobienie stosownego obrysu, przy większej ilości obiektów to jest na pewno szybsze od pipety i nie rusza z miejsca środków okręgów, co słusznie zarzuciła mi Bogumiła. Inna sprawa, że po takich zmianach to już nie jest ten sam obrazek.

Odpowiedz do tematu