Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Projekt plakatu - prośba o rady i pomysły :)
Autor Wiadomość
luki93
Bywalec

Wysłany: 13 Luty 2013, 17:02   

spróbowałem z tymi aktualizacjami, niestety okazuje się że nie mogę zainstalować drugiej, bo jest przeznaczona tylko do wersji pełnoprawnych (a ja mam z okresem próbnym 1mc)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Luty 2013, 17:22   

no ja też tego jeszcze nie ściągałem,bo grubo nad tym myśle,przeraza mnie wielkośc tych poprawek,no i fakt że jeszcze hotfiksa wrzucili po niedawnej poprawce,to jest przegięcie pały,to wygląda tak jakby wypuścili na rynek poprostu bubla i teraż szaleją żeby go poprawiać,pewnie zaraz usłyszymy że ukazuje się wersja x7 :mrgreen:

PS: z tego co tam pisze to najpierw musisz zainstalować pierwszą czyli tę na samym dole, przeznaczoną do kompilacji 16.0.0.707,wejdz w menu -pomoc -informacje i zobacz jaką masz kompilacje

luki93
Bywalec

Wysłany: 13 Luty 2013, 17:31   

okazuje się że mój własny corel jest już wersją 16.0.0.807
natomiast druga poprawka, jak pisałem, nic nie zdziała, bo nie mam wersji takiej "legalnej" tylko próbną.
udało mi się poradzić już z tabelkami, przygowuję je w wordzie, eksportuję do pdf-a a następnie importuję do corela, wszystko super wygląda, mogę je nawet powiększać, choć edycja jest niemożliwa.
Szkoda tylko że mam takie straszne problemy z edycją zwykłego tekstu :(

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 13 Luty 2013, 17:44   

Gdyby dało się uaktualnić wersje demonstracyjną, mógłbyś pomyśleć, że ten program nadaje się do pracy i kupić pełną wersję. A na tym Corelowi nie zależy. Wersja, którą posiadasz to najprymitywniejsza, wyposażona w potężny pakiet błędów i niedoróbek wersja. Corel w ten sposób już od lat reklamuje swój sztandarowy program.

Jeśli nie chcesz dostać szału i móc edytować tabele postaraj się o wersje X5. Jak być może czytałeś w moim wpisie szef musiał wyłożyć dodatkową kasę na tę wersję, bo X6 się do tego co robimy nie nadaje. Moduł tekstowy jest tak potwornie skopany, że aż się niektórym w głowie nie mieściło, że da się tak skopać nawet to, co działało.
Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 13 Luty 2013, 17:47, w całości zmieniany 1 raz  

luki93
Bywalec

Wysłany: 13 Luty 2013, 17:47   

Bogusiu, jeszcze jedno konkretne pytanko do Ciebie (bo już z innymi problemami sobie poradziłem).
Odkryłem właśnie, że edycja testu działa doskonale!! Żadnych zarzutów, ale pod warunkiem ze edytuję tekst na białym ekranie. Jeśli robię to na jakimś obrazku, jakimś tle, to wtedy są same problemy. Podobnie, jeśli przygotuję sobie tekst wcześniej, a potem go przesunę kursorem w miejsce ostatecznego przeznaczenia (czyli w moim przypadku na to niebieskozielone tło), to ulega on automatycznej modyfikacji - zostaje rozstrzelony i rozciągnięty.
Da się jakoś na to poradzić??

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 13 Luty 2013, 17:53   

Jedyne co mi przychodzi do głowy to polecić Ci X5. Po prostu po kilku godzinach walki z tym końcowym produktem przemiany materii i awanturze, podczas której o mało nie doszło do rękoczynów, bo szef nie chciał wierzyć, że to tak działa, dostaliśmy wolne, a szef poszedł kupować X5.

Jedyne co mogę Ci poradzić, to za wszelką cenę zainstaluj poprawki. Wiele problemów zniknie (choć pojawią się nowe gdzie indziej) i będzie dało się pracować. Nie potrafię robić cudów...

luki93
Bywalec

Wysłany: 13 Luty 2013, 20:06   

OK dzięki serdeczne wszystkim za pomoc :-)
Ponieważ prace są w zaawansowanym punkcie, spróbuję dokończyć swoje "dzieło" na tym, co mam. Ale gdybym przypadkiem musiał wykonać coś podobnego raz jeszcze, to już na pewno na X5 :-D
Czyli X5 ma edytor tekstu bez tego typu problemów?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 13 Luty 2013, 20:23   

X5 ma inne problemy. Ale z tekstem pracuje się bez większych zgrzytów. Problem jest z czcionkami, ale to każda wersja ma począwszy od 10-tki. Co do pracy - nie zapomnij jej zapisać w wersji X5, ponieważ gdy zaczniesz pracować na X5 nie otworzysz jej.

Twórcy Cholera wpadli na genialną myśl, że jak ktoś ma polski Windows, to nie pracuje z żadnymi innymi językami oprócz polskiego. Dlatego czcionki nie mające polskich znaków obsługuje bardzo, ale to bardzo niechętnie. Gdy zaś wymusić zmianę kodowania, jeśli tekst jest pisany różnymi czcionkami, na wszelki wypadek unifikuje go podstawiając jedną i czyszcząc formatowanie. Jak chcesz, to poczytaj sobie tutaj jak Corel "obsługuje" czcionki, czym chwali się w każdym konspekcie. Bezstresowej lektury i pracy!

luki93
Bywalec

Wysłany: 13 Luty 2013, 20:27   

główkuję sobie nad tym zapisem... X5 to inaczej wersja 15? innej możliwości nie widzę przy zapisie...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 13 Luty 2013, 20:36   

Tak. Corel, żeby nie wprowadzać na rynek wersji 13, bo gdzieś wyczytali, że 13 przynosi pecha i w to uwierzyli, zaczęli numerować kolejne wersje zastępując jedynki iksem — 11, 12, X3, X4, X5, X6.

W X5 problem z tekstem akapitowym polega na tym, że Corel gdzie indziej wyświetla nieaktywną ramkę, a gdzie indziej aktywną — obie są przesunięte względem siebie o kilkanaście pikseli. Gdy zaznacza się tekst przeskakuje on o pół linii w górę i w bok, więc trzeba bardzo uważać zaznaczając, by nie zaznaczyć za dużo lub czego innego, niż się zamierzało. Podejrzewam, że jest to związane z kartą graficzna i u Ciebie może nie wystąpić. Czego Ci oczywiście życzę!

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 13 Luty 2013, 21:16   

luki93 napisał/a:
(a ja mam z okresem próbnym 1mc)

Hmm, a od kiedy Corel daje okres próbny na miesiąc? Zawsze to było tylko 14dni...

luki93
Bywalec

Wysłany: 13 Luty 2013, 21:30   

Ściągnąłem z chomika pakiet X6, ma działać tylko 30 dni...

Kolejny głupi problem: importuję obrazek do photo painta, chcę sobie potem retuszować, ale gumka nie maże! pomocy :mrgreen:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 13 Luty 2013, 21:41   

joannaw.79 napisał/a:
Hmm, a od kiedy Corel daje okres próbny na miesiąc? Zawsze to było tylko 14dni...
Musieli wydłużyć okres próbny, bo dwa tygodnie było za mało, żeby — zwłaszcza początkujący — użytkownik był w stanie znaleźć jakąś działającą poprawnie funkcję. Tym bardziej, że jest to chyba pierwsza wersja, w której zastosowanie nowej funkcji — numerowanie stron — uniemożliwia otwarcie zapisanego projektu.

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 13 Luty 2013, 22:51   

bidon184 napisał/a:

PS:te poprawki to prawie waża tyle co cały program,lekkie przegięcie moim zdaniem :mrgreen:

A usuwają pewnie nie więcej jak 20% znanych błędów Corela. Przynajmniej tak jest w posiadanej przeze mnie wersji X4 i wszystkich poprzednich.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Luty 2013, 23:00   

no ,to chore jest :-D ,a co do gumki co kolega pisze,to u mnie działa,ale mam inną magiczną kwestia jak chce importować obrazek do innego otwartego obrazu,to z tego co chce importować robi mi najpierw jakieś kwadraty a potem tworzy gradient,beke z tego miałem i już tego painta nie otwieram bo mnie rozbroił :mrgreen: ,nawet nie chce mi się do niego zaglądąc :mrgreen:

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 13 Luty 2013, 23:09   

Do Luki93
Dla mnie moduły tekstu akapitowego w Corelu (od początku ich wprowadzenia) nie mają wiele wspólnego ze składem tekstu. Wystarczy złożyć i nałożyć na siebie dowolny tekst w Corelu i np. InDesignie. Jak widzę gdzieś gazetki złożone Corelem, czuję się tak jakbym zjadł nieświeży bigos.

Robiąc coś, gdzie jest trochę wiecej tekstu (nawet opakowanie na makaron), w Corelu robię sobie okienko na tekst, następnie robię okno o tych samych wymiarach w InDesignie, układam tekst, eksportuję do .eps-a i wstawiam .eps-a do Corela.

Jeśli nie masz jakiegoś programu do składu tekstu możesz to samo zrobić w Wordzie (również swoją tabelę), wydrukować do pliku na naświetlarkę postsrciptową i tak otrzymany plik .ps zaimportować do Corela.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 13 Luty 2013, 23:38   

Tu muszę stanąć w obronie Corela. Da się w nim stworzyć bardzo skomplikowane rzeczy, oblane tekstem rysunki, tekst na obrazkach itp. Trzeba tylko dużo cierpliwości i parę buteleczek nervosolu.

Co do gumki, to ona nie nadaje się do retuszu. Spróbuj klonowania (znajdziesz go w przyborniku tam, gdzie jest narzędzie do usuwania czerwonych oczu), względnie któregoś z pędzli. Z tym, że trzeba naprawdę wykazać się dużą dozą cierpliwości, bo narzędzia nie działają tak, jakby człowiek od nich oczekiwał. Bardzo trudno uzyskać jednolite przejścia bez plam.

I — bardzo ważne — włącz sobie widoczność masek (markizy), ponieważ często jest tak, że aktywna jest jedna maska w jednym kącie rysunku, a człowiek chce coś poprawić na drugiej w drugim kącie i żadne narzędzie nie działa. Poza tym może się okazać, że malujemy na nie tej masce co trzeba i całe nasza praca pójdzie na marne, gdy rysunek scalimy, a Corel postanowi tę maskę, której akurat użyliśmy do retuszu wrzucić pod spód.

bidon184
PhotoPain jest dużo przyjaźniejszy w pracy od PhotoShopa. Nigdy przy importowaniu lub wklejaniu obrazka nie robił się żaden gradient, więc wygląda na to, że to Ty coś robisz nie tak. Mógłbyś opisać krok po kroku co robisz i co się dzieje lub jakiś film akcji nakręcić?

W PP możesz nakładać jeden obrazek na drugi, lub — powiększając rozmiar strony — układać obok siebie. Trzeba uważać, żeby nie wkleić obrazka poza obszarem strony, bo zniknie i trzeba go na czuja szukać zaznaczając jakiś spory obszar. I pamiętać, że po wklejeniu znajduje się na innej warstwie niż pierwotny obrazek (który zazwyczaj spoczywa na warstwie tło). No i oczywiście trzeba pamiętać, że kolejne wklejane części obrazka muszą mieć taką samą rozdzielczość. W przeciwnym razie będą albo za duże, albo za małe.

luki93
Bywalec

Wysłany: 14 Luty 2013, 00:27   

Jeszcze chciałbym zapytać o taką pratyczną rzecz. Tworząc obrazem w Corel Draw, grupowałem zarówno fotografie, jak i okna z tekstem. Wokół tych okienek zostały jednak markizy, które są widoczne nawet po przeniesieniu wszystkiego, tzn. po ukończeniu obrazka. Czy to jest normalne? / Czy da się coś zrobić żeby one znikneły?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Luty 2013, 12:23   

Nie. Markizy tekstu nie znikają. Jeśli chcesz zobaczyć jak będzie wyglądał projekt bez markiz włącz podgląd pełnoekranowy (menu Widok, opuszcza się go klawiszem Esc). Ewentualnie zamień tekst na bardzo krzywe (menu Rozmieść).

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 14 Luty 2013, 17:55   

Bogumila M. napisał/a:
Tym bardziej, że jest to chyba pierwsza wersja, w której zastosowanie nowej funkcji — numerowanie stron — uniemożliwia otwarcie zapisanego projektu.

Tak, ale tylko jeśli zapisze go w niższej wersji.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Luty 2013, 18:15   

A skąd taka informacja, jeśli można spytać? Jak można zapisać projekt z ponumerowanymi stronami w formacie starszej wersji, skoro starsza wersja numerowania stron nie obsługuje?

Poza tym co to za różnica jakich plików nie da się otworzyć, skoro się nie da? To nie jest savegame gry, którą w ostateczności można przejść jeszcze raz, ale narzędzie pracy.

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 14 Luty 2013, 18:22   

Bogumila M. napisał/a:
A skąd taka informacja, jeśli można spytać? Jak można zapisać projekt z ponumerowanymi stronami w formacie starszej wersji, skoro starsza wersja numerowania stron nie obsługuje?

Informacja stąd, że sama pracuję zarówno na X5 jak i na X6 i korzystam z numeracji stron. Jednak jak zapisałam taki plik przez "zapisz jako" i wybrałam wersję 15.0 to pliku nie da się otworzyć ani w X5 ani w X6. Jednak przy zwykłym zapisie pliki można bez problemu otworzyć w X6.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 14 Luty 2013, 18:57   

no to jesli nie da się otworzyć z opcji "zapisz jako",to znaczy że program jest skopany,i tu Bogusia ma racje :-)

joannaw.79 
Fachowiec

Wysłany: 14 Luty 2013, 19:29   

Błąd wyskakuje pewnie przez to, że wcześniejsze wersje nie obsługują numeracji. Po skrzywieniu albo zamianie numeracji na tekst jest OK.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 14 Luty 2013, 21:05   

Wynika z tego, że masz nie tylko wersję X6, ale i szczęście. Bo nie otwierał nie tylko plików z numerowanymi stronami zapisanymi jako starsze wersje, ale także zawierające niektóre czcionki. Program potrafił wywrócić się także przy eksportowaniu mapy bitowej z użyciem polecenia Zapisz mapę bitową jako.

To zaiste mistrzostwo świata, jeśli po zainstalowaniu poprawki program przestaje odpowiadać podczas otwierania plików, które zostały utworzone w pakiecie CorelDRAW Graphics Suite X6.1 i zawierają sformatowany tekst. A z tego co pisze autor wątku program w wersji podstawowej to coś, co praktycznie w ogóle nie działa. Gdyby nie to, że wyboru praktycznie nie ma...

Odpowiedz do tematu