Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wydruk w punkcie ksero
Autor Wiadomość
wahe
Początkujący

Wysłany: 13 Luty 2013, 01:40   Wydruk w punkcie ksero

Witam wszystkich.

Z góry uprzedzam, na co dzień pracuje na wektorach, także proszę o wyrozumiałość, jeśli moje pytanie będzie "dziwne".

Chcę poukładać parę grafik i zdjęć o rozdzielczości 72 dpi tak, aby były jednej kartce w PP lub PS i wydrukować w zwykłym punkcie ksero (mniemam, że korzystają z drukarek laserowych).

Moje pytanie brzmi: czy piksele będą widoczne, przez moją ingerencje w programie PP? (jeśli wydrukuje je pojedynczo "bezpośredni obrazek" z internetu tego problemu rzecz jasna nie będzie).

chezare 

Wysłany: 13 Luty 2013, 08:44   

Oczywiście, że będzie. Nie ma znaczenia czy na kartce jest jeden obrazek w podłej rozdzielczości czy całe stado. Oprogramowanie drukarki przerobi grafikę i tak na swoją fizyczną czy ustawioną rozdzielczość, która delikatnie mówiąc jest parę razy wyższa od 72 ppi.
Ręczna zmiana rozdzielczości nic nie da, szczegółów od takiej operacji nie przybędzie.
Ja bym obrobił grafikę w np. Photo-Paint i całość zmontował w Draw albo utworzył w P-P pusty dokument w rozdzielczości np. 300 dpi i w nim poukładał obrazki.
Jak wszystko będzie gotowe to zrób z tego np. pdfa albo jakąś bitmapę w wysokiej rozdzielczości bo jak pójdziesz do tego xero z plikami z Photo-Painta czy PhotoShopa to mogą Cię wygonić :-)
Wydaje mi się, że lepiej też zostawić wszystko w RGB niż w CMYK.
Co z tego wyjdzie dowiesz się i tak dopiero po wydrukowaniu.

cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 13 Luty 2013, 10:24   

Kolega ma rację (choć szczerze mówiąc jestem pełen podziwu, że potrafił zrozumieć niezbyt jasno sformułowane pytanie :mrgreen: ).
Jedna uwaga - ksero kseru nierówne. Do mnie np. często przychodzą robic kopie z kopii i te "oryginalne" kopie są tragiczne. Niektóre punkty pracują na starych, wyeksploatowanych maszynach, tonery oczywiście zamienniki i ustawienia na max oszczędnośc tonera.
Radzę więc najpierw sprawdzić punkt, a kolory rzeczywiście wychodzą lepiej z pliku rgb (mimo, że drukarka używa cmyk-a).

wahe
Początkujący

Wysłany: 13 Luty 2013, 14:14   

Rzeczywiście tragicznie sformułowałam pytanie, pewnie z uwagi na późną porę ;-)

Oczywiście zapisałabym jako .pdf, ale w CMYKu, także dzięki za radę.

Cytat:
Ręczna zmiana rozdzielczości nic nie da, szczegółów od takiej operacji nie przybędzie.

Domyślam się, wiec nawet bym nie grzebała przy zmianie rozdzielczości, wtedy wyszłaby wielka katastrofa.

W zasadzie to tak myślę, czy nie lepiej po prostu poustawiać obrazki w wordzie, zrobić wydruk w punkcie ksero i zeskanować w dużej rozdzielczości. Wtedy spokojnie mogę pogrzebać w PP, a nawet powiększyć obrazek.

cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 14 Luty 2013, 10:38   

Litośći... tylko nie w Wordzie. To jest biurowy program do pisania. Kropka.
Oczywiście możesz robic z nim różne rzeczy (np. wstawiać obrazki), ale pamiętaj, że jak z takim Wordem pójdziesz gdziekolwiek - masz 50% szans, że na innym komputerze wszystko sie posypie. Tylko pdf, ewent. jpg czy tiff.
Druga sprawa - po wydruku i zeskanowaniu mozesz tylko stracić na jakości. Powiększanie wydruku nic nie da, bedziesz miała tylko coraz większy raster.
Przyjmij po prostu taka prawdę, że z kiepskiego obrazka nie da się zrobić nic lepszego :-/

Odpowiedz do tematu