Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Którego Corela wybrać
Autor Wiadomość
derdebil
Początkujący

Wysłany: 18 Luty 2013, 10:26   Którego Corela wybrać

Witam,
Chcę kupić Corela, którą wersje polecacie najbardziej. 11, 12, X3 czy X4, te biorę pod uwagę, nowsze są za drogie. Kiedyś używałem 12, podobała mi się, jednak nie wiem jak wypada w porównaniu z tymi nowszymi.

Chcę wykorzystywać ten program głównie do rysowania grafiki wetorowej, oraz projektowania wizytówek itp rzeczy. Również do składania kilkustronowych prospektów z wykorzystaniem grafiki rastrowej.

dziękuję za pomoc

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 18 Luty 2013, 11:06   

Wybrałabym X3. Parzyste wersje zawsze były skopane. X3 uzupełniona o paczki serwisowe poprawiające błędy działa bardzo dobrze jak na Corela.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 18 Luty 2013, 11:43   

Jeśli nie masz funduszy na X6 to podobnie jak bogumiła również wybrałbym X3 - chyba najlepsza z podanych: stabilna, a po liftingu i z dobrymi funkcjami ;-)

derdebil
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2013, 14:14   

szczególnie właśnie chodzi mi o stabilność. Corel X3 jest stabilniejszy od innych które wymieniłem?

pcdamian 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 20 Luty 2013, 14:23   

Witam :)

z Corela X3 korzystałem przez długi czas i mogę go z czystym sumieniem polecić, na pewno jest najstabilniejszy z wymienionych wersji.

Cysorz 

Wysłany: 20 Luty 2013, 17:29   

Stabilność zależy także od tego, co się ma w systemie. Corel nie lubi także innych procesorów niż Intel.
X3 jest bardzo stabilną wersją ale trochę już przestarzałą. Polecam X5 - to także bardzo stabilna wersja a obecnie można ją kupić za grosze.

Kingkled
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2013, 19:37   

X3 jest lepszy od X4?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 20 Luty 2013, 19:42   

Malutki napisał/a:
Polecam X5 - to także bardzo stabilna wersja a obecnie można ją kupić za grosze.
Jeśli w grę wchodzą wersje od 11 do 14, to polecanie 15 zakrawa na żart.

Owszem. X3 jest przestarzała. I na Windows 7 może sprawiać kłopoty. Zwłaszcza 64-bitowym.

Generalnie zasada jest taka - od wersji parzystych trzymać się należy z daleka. Ale to nie znaczy, że nie da się na nich pracować. Da się i dostarczają wielu niezapomnianych wrażeń. Z tego względu można spokojnie odpuścić wersję X6, nawet połataną, i poczekać na X7.

Cysorz 

Wysłany: 20 Luty 2013, 22:41   

Bogumila M. napisał/a:
Jeśli w grę wchodzą wersje od 11 do 14, to polecanie 15 zakrawa na żart.
Różnica w cenie między X4 a X5 jest niewielka (nie wiem jak bardzo "wypasioną" wersję derdebil chce kupić), a różnica w "jakości" pracy duża.

Bogumila M. napisał/a:
Owszem. X3 jest przestarzała. I na Windows 7 może sprawiać kłopoty. Zwłaszcza 64-bitowym.
U mnie nie sprawia żadnych - przy takiej właśnie konfiguracji.

pcdamian 
Praktyk

Wysłany: 21 Luty 2013, 07:50   

To że X3 na windows 7 64 bit sprawia problemy to się zgodzę, ale że lubi innych procesorów niż INTEL.. no nie wiem, mi pięknie pracował na AMD, tym bardziej że miałem porównanie, w domu AMD w pracy INTEL, różnicy za bardzo nie widziałem w stabilności czy wydajności.

derdebil
Początkujący

Wysłany: 21 Luty 2013, 08:32   

ja wlasnie mam windows 7 64 bitowy:) To co, moze byc popelina? Zobacze ceny X5.

Jak to X5 w podobnej cenie do X4, X4 kosztuje nawet i 400 zl, a X5 minimum 1500.

Interesuja mnie tylko wersje komercyjne

pcdamian 
Praktyk

Wysłany: 21 Luty 2013, 09:13   

niestety z tego co widze na allegro różnica w cenie jest duża... może dobrym pomysłem byłoby ściągnięcie sobie wersji testowej i mógłbyś sam ocenić która wersja spełnia Twoje wymagania?

cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 21 Luty 2013, 10:30   

Z tymi wersjami pa- i nieparzystymi to juz powoli legenda :mrgreen:
Jesli kiedyś mozna sie było z takim twierdzeniem zgodzić, to najnowsze wersje chyba już nie mają tego znamienia. Pracuję na x4, najpierw na xp, teraz na 7-64 i nie narzekam (a przesiadłem się z kultowej dziewiątki).

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 21 Luty 2013, 11:06   

Nikt nie twierdzi, że na parzystych wersjach nie da się pracować. Bo Corel ostro pracuje nad tym, żeby na żadnej wersji nie dało się pracować. Nie znam X4. Ale zdążyłam poznać X6 i mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, ze to w stosunku do X5 krok wstecz. Program, który nie potrafi otworzyć dopiero co zapisanego pliku to porażka. Co prawda w te funkcjonalność wyposażono także X3, która nie otwierała plików zawierających sformatowany tekst i oblane tekstem obrazki.

cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 21 Luty 2013, 11:24   

Bogumila M. napisał/a:
Nikt nie twierdzi, że na parzystych wersjach nie da się pracować.

Toteż nie twierdziłem, że wszyscy tak twierdzą...

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 21 Luty 2013, 11:53   

Toteż nikt nie twierdzi, że twierdziłeś.

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 21 Luty 2013, 12:07   

Ja mam X4 i po spaczowaniu jest bardzo git.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 21 Luty 2013, 12:34   

Wiesz, to nie jest tak, że tego się nie da używać. Ale niemal pd początku, od wersji 6 i 8 wygladało, że parzyste numery to test przed wypuszczeniem w miarę dopieszczonej kolejnej wersji. W 10 i 12 pojawiały się jakieś funkcje, które zniknęły w kolejnych wersjach. Np. 12 nie potrafiła wyszukiwać znaków specjalnych, jak np. tabulator. Z kolei chyba właśnie 12 była jedyną jak dotąd wersją, w której okienko Znajdź i zamień tekst nie znikało gdy po wyszukaniu w jednej ramce tekstu kliknęło się następną.

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 21 Luty 2013, 19:17   

Bogumiło, małe sprostowanie.
Wersje 2 i 4 były też tak spaprane, że zniknęły szybciej niż się pojawiły. Tak, że teoria o parzystych Corelach funkcjonuje od samego początku.

Kolega tu pisze że X4 jest prawie super. Też mam teraz X4, do jego błędów już się przyzwyczaiłem, ale wolałbym pracować na poprzednio posiadanej 11.
Przykład: we wszystkich poprzednich wersjach trzymając wciśnięty "ctr" - punkt, prosta, odcinek przesuwał się poziomo, pionowo lub co zdefiniowany kąt (domyslnie 15st). W X4 działa to już tylko w niektórych operacjach. Dlaczego???

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 21 Luty 2013, 20:17   

Nie znałam wersji 2 i 4, wiec nie wypowiadam się o nich. Na 6, 7, 8 i 9 pracowałam. Na tej ostatniej najdłużej. Spokojnie przeczekałam 10 i 11 i coś mnie podkusiło, by zainstalować 12. Od tej pory parzystych nie tykam. A jak szef uparł się na X6, bo 32 bity, bo wodotryski, to lojalnie uprzedzałam, że to się źle skończy. No i jak niepyszny kupował X5...

X5 też potrafi zadziwić. Gdy w dowolnym dokerze kliknąć i pokręcić kółkiem nic się nie dzieje. Ale jak wybrać jakiś znak w dokerze Wstaw znak i pokręcić kółkiem, to zmiana się powiększenie dokumentu...

Pytasz dlaczego? Bo tak.

chezare 

Wysłany: 21 Luty 2013, 22:21   

8 używałem chyba z 8 lat i złego słowa o niej nie powiem. Jak ją kupowałem to była najnowsza wersja Corela i wątpię żeby były w niej jakieś poprawki.
W X3 mogę sobie tekst formatować jak mi się podoba i oblewać nim obrazki, zapisywać i otwierać, zapisywać i otwierać, zapisywać…
Nie upieram się jednak, że w jakiejś konfiguracji sprzętu i oprogramowania mogą być kłopoty.
Z tych wymienionych X3 jest najlepsze.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2013, 12:21   

8 lat używać ósemkę, to zaiste robi wrażenie. Najdłużej używana była dziewiątka, ale widocznie nie wszędzie. Dobrze spisywała się w XP? Po ósemce od razu przeszedłeś na X3?

CorelDraw! 8 ujrzał światło dzienne w roku 1998, a 9 rok później. Rok po premierze Windows XP pojawiła się wersja 12 (2002).

chezare 

Wysłany: 22 Luty 2013, 16:24   

Bogumiło, nigdy mnie nie bawiło to, że prawie wszyscy muszą mieć najnowszą wersję jakiegoś tam programu. Wtedy jak kupowałem Corela, 8 była najnowsza. Oczywiście nie trzeba być jasnowidzem żeby wykombinować, że za rok będzie X7. Dlaczego nie poczekałaś, może będzie lepsze od X6? :-)
Ja potrzebowałem programu nie za rok tylko już, zapłaciłem za tę 8 ponad tysiąc złotych.
Przez 8 czy 9 lat znajdowałem w niej wszystko co mi było do szczęścia potrzebne, to po co miałem kupować następnego? Z 8 nie przesiadłem się na X3 tylko na 12 :-) i żeby rozwiać wszelkie wątpliwości to wiem jak działają i wyglądają wszystkie nowsze wersje programu i teraz tak jak wcześniej jakoś nie czuję potrzeby zmieniać X3 na coś nowszego. Tak samo zupełnie niepotrzebny mi nowszy od XP Windows :-) Ponieważ 8 używałem dosyć długo dlatego będę jej bronił bo spisywała się bez zarzutu, większość swojego życia działała w Windows 98. Jako ciekawostkę powiem, że a aktualnie używanym sprzęcie mam kartę dźwiękową z 1999 roku i przekładam ją do każdego nowego komputera bo jest świetna.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2013, 18:26   

Nie rozumiem dlaczego czujesz potrzebę tłumaczenia się. Zdziwiłam się tylko z tego powodu, że to dziewiątka była naprawdę olbrzymim krokiem naprzód i sama z niej korzystałam ładnych kilka lat, dopóki działała. Bo w zupełności mi wystarczała i miała zdecydowanie mniej błędów niż obecne wersje.

Szczerze mówiąc nie pamiętam już dlaczego przeszłam na X3. To była chyba pierwsza wersja, która wywracała się przy próbie otwarcia dopiero co zapisanych dokumentów. Z taką funkcjonalnością nie spotkałam się nigdy przedtem i byłam pełna podziwu dla Corela, który tak niedorobiony program ośmielił się wypuścić na rynek. No ale prawa (autorskie) są nieubłagane — producentowi wolno wszystko. Zwłaszcza jeśli konkurencja praktycznie nie istnieje.

Teraz też korzystam z X5 tylko dlatego, że X3 — według Corela — nie współpracuje z Windows 7. Z tego względu nie poczekałam i sięgnęłam także po 64-bitową wersję X6. I wróciłam do 32-bitowej. Bo X6 z mojego punktu widzenia to totalna porażka. Nawet po połataniu. A oferowane "nowości" są mi tak potrzebne jak umarłemu kadzidło.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Luty 2013, 18:43   

X6 to uFFF,no ja przynajmniej kompletnie nie kumam co firma corel miała na myśli wydając taką wersje :cry: :roll:

Odpowiedz do tematu