Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CorelDRAW GS X4 Special Edition - użycie komercyjne
Autor Wiadomość
Kingkled
Początkujący

Wysłany: 18 Luty 2013, 22:29   CorelDRAW GS X4 Special Edition - użycie komercyjne

Witam,

Chcę kupić Corel'a Draw Graphics Suite X4 Special Edition PL wersja komercyjna dla firm i związku z tym mam pytania:

- czy można używać czcionek z tego Corel'a do projektów, które następnie będą nadrukowane na odzież i sprzedawane?

- czy można używać go do tworzenia projektów na ulotki i plakaty z użyciem czcionek Corel'a i bez obaw przekazywać ukończone pliki jpg innej fimie która je wydrukuje.

- czy jeśli jest to wersja komercyjna to wszystko co zostanie stworzone w tym oprogramowaniu może być później użyte w sprzedaży?

- czy ta wersja którą w/w jest w pełni wyposażona, ponieważ jej cena to 300 zł ( najważniejsze są czcionki )?

Bardzo prosiłbym o odpowiedź, ponieważ chciałbym się dowiedzieć jakie mam możliwości przy używaniu takiej wersji komercyjnej Corel'a i nie chciałbym przez nie wiedzę popełnić jakiś błędów. ;-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 18 Luty 2013, 23:20   

Obowiązują Cie warunki licencji, a nie to, co ktoś Ci powie na forum. Więc tam szukaj informacji. Pakiet Corela z licencją na wykorzystanie komercyjne zawiera czcionki i kliparty.

Kingkled
Początkujący

Wysłany: 19 Luty 2013, 07:08   

Dobrze, po Pani/Pana odpowiedzi napisałem do sprzedawcy oprogramowania Corel czy ten pakiet zawiera licencję na wykorzystanie komercyjne, ponieważ w aukcji jest tylko o komercyjnej wersji dla firm. Szczerze myślałem, że wersje komercyjne zawierają licencje tak jak niektórzy sprzedawcy podają w swoich sklepach: typ licencji: komercyjna, ważność licencji: dożywotnia.
A wersje domowe i dla studentów, które mnie nie interesują zawierają typ licencji: do użytku osobistego.

Czy informacje o licencji będą również w pudełku wraz z płytą? Chyba trzeba mieć na to jakieś dokumenty?

Kingkled
Początkujący

Wysłany: 19 Luty 2013, 11:13   

Orientuje się Pani/Pan czy ktoś inny z forum jaka jest dokładnie licencja ( nazwa ) na wykorzystywanie czcionek Corel'a oraz użycie stworzonych w nich projektów do np. nadruków na odzież, która następnie zostanie sprzedana?

Sprzedawcy oprogramowań Corel na pytania o licencję na wykorzystywanie komercyjne odpowiadają - tak to jest wersja komercyjna. No ok, ale co z licencją do wykorzystywania czcionek, bo na to już nie odpisują ( chyba sami nie wiedzą co sprzedają... :-? ).

Jeśli wersja jest komercyjna dla firm to jakie są jej warunki? Może ktoś ma albo spotkał się z taką wersją Corel'a o której napisałem.

zbych_on
Początkujący

Wysłany: 19 Luty 2013, 11:15   

Witam

Wersja SE jest wersją komercyjną okrojoną z książki
SE jest wersją OEM sprzedawaną wyłącznie ze sprzętem
żeby aktywować produkt należy na stronach corela podać kod dostarczony z programem, dane oraz rodzaj sprzętu z którym zostało to kupione, po sprawdzeniu klient otrzymuje pełny numer do instalacji

co do fontów zawiera 126 plików ttf

Zbych

Kingkled
Początkujący

Wysłany: 19 Luty 2013, 11:36   

Aha, to teraz wiem już trochę więcej, dziękuje za odpowiedź :-D

Czyli po zainstalowaniu tej wersji OEM, należy jeszcze zarejestrować produkt na stronie corela i wówczas będzie można śmiało go używać komercyjnie przy tworzeniu projektów dla klientów. Tak? Przy zakupie dostaje się pudełko, płytę z kodem oraz numer seryjny ( klucz ) i to należy corelowi później przesłać.

A czym różni się wersja BOX od OEM? Czy ta wersja BOX zawiera więcej clipartów oraz czcionek?

Dowiedziałem, się ( od sprzedawcy który współpracuje z firmą Corel ), że można śmiało używać wersji SE OEM komercyjnej dla firm, ponieważ przy jej zakupie dostaje się jednocześnie licencję na ich wykorzystanie do celów komercyjnych.
Ostatnio zmieniony przez Kingkled 19 Luty 2013, 12:24, w całości zmieniany 1 raz  

zbych_on
Początkujący

Wysłany: 19 Luty 2013, 12:21   

w załączeniu nadruk na płycie z licencją

Nie da się zainstalować tej wersji
Corel przydziela numer seryjny dopiero po zarejestrowaniu produktu,
najpierw należy wejść na stronę corela podać kod kuponu kupionego programu wypełnić dane i wtedy się otrzymuje numer seryjny

Teraz można przystąpić do instalacji CD x4
jest on w pudełku DVD bez niczego w środku

licencja corel.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 439 raz(y) 1.38 MB

Kingkled
Początkujący

Wysłany: 19 Luty 2013, 12:33   

Przed chwilą przyszła paczka i otrzymałem tą wersje CorelDRAW GD X4 SE i w środku jest płyta na której podany jest ten kod kuponu produktu ( zaraz nad napisem EMEA Edition ) i dodatkowo w pudełku jest mała kartka z podanym "Seriennummer". Tak to nazwali. Zakup był u legalnego przedstawiciela firmy Corel, więc to musi być legalny klucz seryjny, to nie wiem czy nadal trzeba zarejestrować się na stronie Corela. Teraz chyba robi to wcześniej sprzedawca.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Luty 2013, 20:18   

Produkt OEM (Original Equipment Manufacturer) to produkt wiązany z określonym urządzeniem. Można go zainstalować i używać. Dopóki coś w komputerze nie padnie lub nie zostanie wymienione na nowe. Tylko od firmy (Corel) zależy, czy to będzie tylko płyta główna i procesor, czy też także karta graficzna czy pamięć RAM. Rejestracja jest w takim przypadku wymagana, ponieważ produkt wymaga aktywacji. Samo wpisanie numeru seryjnego sprawy nie załatwia.

Z kolei wersja BOX nie jest przypisana do komputera i można ją instalować na kilku, z tym, że jeśli licencja jest jednostanowiskowa, to nie wolno z programu korzystać jednocześnie na kilku maszynach.

Na płycie, którą dostałeś są zawarte warunki licencji. Zapoznaj się z nimi i będziesz wszystko wiedział. Z czcionek, klipartów i wszystkich dodatków masz prawo korzystać, jeśli to nie jest wyraźnie zastrzeżone. Czcionek na ten przykład nie wolno udostępniać osobom trzecim.

Kingkled
Początkujący

Wysłany: 19 Luty 2013, 20:36   

Sprzedawca przekazał mi informacje dotyczące licencji. Przy zakupie wersji komercyjnej jednoczenie dostajemy licencje na jej wykorzystywanie - w pełni. Wspominał również jak Pani/Pan o tym, że nie wolno "użyczać" czcionek innym osobom. A projekty muszą być przekazywane innym firmom do wydruku w formie krzywych.

Tylko po Pani/Pana wiadomości zastanawiam się czy ten produkt jest jednorazowy? Czy po zainstalowaniu go na jednym komputerze można go później odinstalować, sformatować dysk a następnie ponownie go zainstalować na tym samym komputerze? Tylko po rejestracji można go ponownie zainstalować? Do tego trzeba łączyć się z stroną Corela po ponownej instalacji? :-/

Rejestracje przeprowadza się na stronie http://www.corel.com/corel/ ?
Mam pytanie z innej beczki, czy w wersji X4 można załadować pliki cdr z wersji X2?

Cysorz 

Wysłany: 19 Luty 2013, 21:09   

Kingkled napisał/a:
/.../ A projekty muszą być przekazywane innym firmom do wydruku w formie krzywych. /.../
Nie do końca - prawo nie nadąża za "techniką". Przykładowo w "legalnie" tworzonych plikach *.pdf są w niektórych przypadkach "zaszyte" fonty, które można (nie do końca legalnie, więc nie będę pisał jak to się robi) z nich wyciągnąć a żadne ostrzeżenia o tym nie mówią. W przypadku publikacji "dla biura usług poligraficznych" jest to wyraźnie zaznaczone.

Kingkled napisał/a:
/.../Mam pytanie z innej beczki, czy w wersji X4 można załadować pliki cdr z wersji X2?/.../
Jeżeli chodzi Ci o cliparty, fonty itp, które były w starszej wersji a w nowej ich nie ma to oczywiście nie (jeżeli nie posiadasz tej starszej wersji). Jest mały wyjątek, ale nie wyciągajmy wszystkich możliwości - lepiej to zostawić prawnikom ;)

Kingkled
Początkujący

Wysłany: 19 Luty 2013, 21:21   

Nie, nie będziemy łamać prawa choć prawnicy też muszą zarabiać... :-D

W X2 wcześniej robiłem kilka projektów ( wszystko rysowane było od zera, czasami tylko z użyciem jakiejś czcionki zmienionej w krzywe ). Ciekaw byłem czy będę mógł otworzyć je w wersji X4.

Projekty "włąsnoręczne" czyli stworzone od zera bez użycia czcionek itp są legalne w przekazywaniu firmom poligraficznym w formie pliku cdr?

A mógłbym uzyskać jeszcze pytania odnośnie tej rejestracji? Czy po zainstalowaniu produktu muszę w 100%-centach go rejestrować, aby go używać komercyjnie? Czy po formacie komputera można te oprogramowanie zainstalować ponownie na tym samym komputerze i czy wtedy trzeba odnosić się do Corela ( do ich strony z rejestracją )?

Rejestracje przeprowadza się na stronie http://www.corel.com/corel/ ?

Cysorz 

Wysłany: 19 Luty 2013, 21:34   

Rejestracja z prawnego punktu widzenia nie jest potrzebna, bo kupując produkt nabywasz wszystkie prawa opisane w licencji. Rejestrując się możesz teoretycznie liczyć na dodatkowe "bonusy" (fonty, cliparty, zdjęcia FR itp.) oraz na... spam rzecz jasna - mimo zapewnień o tzw. prywatności ;).
W Polsce dowodem legalności zakupu jest faktura z wyszczególnionym produktem i tyle...

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Luty 2013, 21:36   

zbych_on napisał/a:
SE jest wersją OEM sprzedawaną wyłącznie ze sprzętem

Zastanawiam się, jakim cudem Ci to sprzedali. Kupiłeś jakiś "sprzęt" do tego Corela?
Jeżeli nie, to ta "legalność" jest taka mocno wątpliwa.

Link poniżej dotyczy co prawda sprzedawanych systemów, ale to bez znaczenia, Windows czy Corel.
http://forum.dobreprogram...ylko-t8502.html

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Luty 2013, 21:40   

No i ten link, bezpośrednio: Corel + Allegro:
http://allegro.pl/RightsP...p/company/?f=12

Kingkled
Początkujący

Wysłany: 19 Luty 2013, 21:53   

No faktura VAT to rzecz święta. Dla spokoju zarejestruje ten pakiet na stronie Corela, nie od razu - chyba to nic nie szkodzi ;-)

Ja zakupiłem wersje CorelDRAW GS X4 SE PL wersja komercyjna. Jeszcze nie uruchamiałem tego produktu. Najpierw wole się wszystkiego dowiedzieć. Jak się dowiedziałem tu na forum to SE oznacza OEM. W przesyłce było pudełko z płytą DVD a na przeciwko płyty jest przyklejona mała karteczka z numerem seryjnym. Nic więcej tu nie ma, tak jak Pan zbych_on napisał wcześniej wersja OEM jest okrojona z książki. Chyba wszystko się zgadza.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 19 Luty 2013, 22:04   

Kingkled napisał/a:
Jak się dowiedziałem tu na forum to SE oznacza OEM.

To mieszanie pojęć. SE to wersja specjalna (w tym przypadku: okrojona).
OEM to sposób dystrybucji, bez prawa do redystrybucji.

Z tego co piszesz, nie wiadomo (my nie wiemy), czy Twoja wersja to OEM. OEM to na pewno wersja użytkownika zbych_on. Jeżeli Twoja płyta wygląda tak, jak jego, to problem.

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 19 Luty 2013, 22:12   

Dokładnie, nie mieszajcie SE z OEM!
SE to lekko okrojona, komercyjna wersja. Nie działa tam VB, nie ma książeczki, a tak, to normalnie...

A co do odsprzedaży OEM, to trzeba mieć sprzęt, by BSA nie marudziło. Głupie by to było, gdyby kupując sprzęt nie można było korzystać z softu do niego dodanego.

Z tymi licencjami, że nie można wykorzystać czcionki z programu do komercyjnego projektu, to już nie popadajmy w przesadyzm. Skoro dodali do wersji komercyjnej programu, to znaczy, że można wykorzystać. Come on...

Kingkled
Początkujący

Wysłany: 19 Luty 2013, 22:19   

Link do aukcji:
http://allegro.pl/hit-cor...3006545238.html
W czym jest problem jeśli to produkt OEM - Producent Oryginalnego Wyposażenia.

Nie interesują mnie odsprzedaże ani nic z tym związane. Interesuje mnie użytek tego programu na jednym komputerze w celach komercyjnych.

Special Edition jest wersją okrojoną, o tym zostałem poinformowany. Do zakupionego oprogramowania dostałem gratis sprzęt w postaci myszki HP - ale ona chyba nic nie ma wspólnego z Corelem, czy się mylę bo już nie wiem :-|

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 20 Luty 2013, 08:19   

Z opisu aukcji nie wynika, żeby to był OEM.
Ale jeżeli na płycie jest taki nadruk, jaki załączył zbych_on, to problem. Jaki?

Taki:
"W przypadku zakupu z "drugiej ręki" należy przede wszystkim zwrócić uwagę na to co i w jakiej formie oferuje sprzedający. Jako podejrzane należy potraktować wszystkie te oferty, w których oferowane jest oprogramowanie:
- w wersji OEM bez sprzętu z jakim to oprogramowanie było pierwotnie oferowane;
- w postaci zestawu nośników z tylko numerem seryjnym (bez pudełka i bez dokumentacji);
oraz w innych sytuacjach kiedy na podstawie opisu sprzedawcy oraz innych dostępnych informacji nie uda się potwierdzić legalności oferty."

To Corel i Allegro mówią, razem, w tym linku:
http://allegro.pl/RightsP...p/company/?f=12

Kingkled
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2013, 08:28   

"Z drugiej ręki", Corel określa tym dystrybutora czy użytkownika, który miał go już wcześniej i z niego korzystał?

Jaki to "sprzęt" powinienem dostać od sprzedawcy?
Zestaw zawierał pudełko ( plastik ), płytę DVD z jej kodem oraz numer seryjny. Co powinno być jeszcze w wersji SE?

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 20 Luty 2013, 09:26   

Opis tytułu jest zły, jeśli VBA to to, czego brakuje w SE, to to nie jest SE.
Jeśli dosyłają myszkę, to to jest OEM. Poza tym do myszki nie dodawali nigdy Corela, to musiałbyś pewnie jakiś ploter czy coś kupić i wtedy to jest legalne, bo sprzęt dodawany do OEMa determinuje pierwszy, oryginalny sprzedawca, a nie jakiś cinkciarz na alledrogo...

SE pudełko plastik, DVD i kod to jest minimum. Może być papierowe pudełko, ale powiedzmy, że mógł olać, żeby w liście się zmieścić.

Kingkled
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2013, 09:34   

Czyli co mam z tym corelem który kupiłem zrobić? Wywalić go, sprawę skierować do sądu i kupić wersje BOX:

http://allegro.pl/corel-d...2966598187.html

Czy ona również jest nie legalna?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 20 Luty 2013, 10:34   

Nikt nie mówi, że nielegalna. Nie wiadomo tylko, co kupiłeś. Mieszasz pojęcia SE - OEM.
Jak nie jest to OEM, to legalna.

Widziałeś posta zbych_on? Siódmy od góry. Dodał załącznik w postaci zdjęcia swojej płyty. To wersja OEM. Twoja wygląda tak samo? Jak nie, to OK. Jak tak, to OEM sprzedany bez sprzętu (trudno za taki uznać mysz), czyli - prawdopodobnie - nielegalna.

Kingkled
Początkujący

Wysłany: 20 Luty 2013, 10:42   

Płyta jest taka sama jak na zdjęciu. Czyli sprzedawca sprzedaje nielegalne oprogramowanie Corel i wszystkie ponad 1000 osób zostały oszukane?

Niech Pan mi poda jaki "sprzęt" miałby być dołączony do tego zestawu oraz dlaczego ten pakiet OEM jest nielegalny? A i co z tym BOXem co podałem link wyżej? Proszę również o link do jakiegoś sklepu lub aukcji gdzie można kupić LEGALNE oprogramowanie.

Odpowiedz do tematu