|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Jakie wielkości formatów na Facebook |
| Autor |
Wiadomość |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 20 Luty 2013, 13:11 Jakie wielkości formatów na Facebook
|
|
|
Kochani, przepraszam, że tak dosłownie, ale szukałam w posatch i za gwint nie mogę odnależć informacji odnośnie..
1. w jakich rozdzielczościach tworzyć plakaty, ogłoszenia na facebooku, tak, żeby nie traciły na jakości, żeby to było jasne i czytelne.
2. A druga sprawa, powiedzcie proszę, czy plakat wykonaćw photoshopie a napisy tylko w corelu? Chodzi o stworzenie tylko na poczet facebooka. Nie wiem też czy najpierw tworzyć ilterki w corelu a pozniej naklejac je do photoshopa czy odwrotnie, najpierw projekt graficzny w photoshopie a pozniej przenosic mapę bitową do corela? :) prosze szanownych kolegów i koloezanki o pomoc :) |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 20 Luty 2013, 14:22
|
|
|
| Jak na FB to możesz zrobić wielkość 800x600 px lub coś w tym stylu. Jeżeli wykonujesz plakat na FB to bazuj na jednym programie a nie na wszystkim co masz :) Twórz w tym w czym czujesz się dobrze - zarówno jeden jak i drugi program ma możliwości do wpisywania tekstu i tworzenia grafiki. |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 20 Luty 2013, 14:35
|
|
|
| Dzięki wielkie aa powiedz proszę, jakie ustawienia przy zapisywaniu pliku ustawić? jakie wartości suawtic, zeby to mialo dobrą jakosc a nie rozmyta i niewyraźną:( |
|
|
|
 |
s-p-i-n

|
Wysłany: 20 Luty 2013, 15:17
|
|
|
| Przekształć na mapę bitową w CoreluDraw a pó.xniej kliknie prawym przyciskiem myszy i daj edytuj mapę bitową i jako JPG zapisz w Corelu Photo-Paint. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Luty 2013, 15:28
|
|
|
Po co tak kombinować? Niczego na nic nie zamieniaj, zostaw sobie projekt na wypadek, gdyby trzeba było coś poprawić.
Zaznacz projekt plakatu, z menu Plik wybierz polecenie Eksportuj, zahacz Tylko zaznaczenie, wybierz żądany format (nadaje się png i jpg, przy czym przy jpg sprawdź czy Corel nie proponuje CMYK-a, jeśli tak przełącz na RGB). Ustaw szerokość na 600 lub 800 pikseli (sprawdź jaka jest szerokość strony, na której plakat będzie "wisiał"), ewentualnie skoryguj rozdzielczość (po skorygowaniu rozdzielczości trzeba będzie jeszcze raz wpisać szerokość). Potem sprawdź w dowolnym programie graficznym czy plakat dobrze wygląda i czy przypadkiem plik nie jest zbyt duży. Jeśli tak, to ustaw (dla jpg) kompresję, np 80%. Im większa kompresja, tym gorsza jakość, to oczywiste.
Projekt musi znajdować się w obszarze strony, ponieważ gdy będzie na pulpicie Corel przeczołga użytkownika przez wszystkie ustawienia po czym niczego nie zapisze. |
|
|
|
 |
s-p-i-n

|
Wysłany: 20 Luty 2013, 15:38
|
|
|
| Z Photo-Painta wychodzą lesze jakościowo JPGi. |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 20 Luty 2013, 15:44
|
|
|
Bogusiu kochana a czy rozdzielczosc zostawic na 300 czy zmniejszyc?
i jeszcze ...
1. Użyc ustawienkolroów dokumentu, czy obrazu próbnego?
2. czy osadzic w srgb, czy optymalizowac i zahaczyc progesywne? ;)
Kurcze, co za ciemna magia ze mnie :( |
| Ostatnio zmieniony przez kajda 20 Luty 2013, 15:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
s-p-i-n

|
Wysłany: 20 Luty 2013, 15:47
|
|
|
| Możesz zostawić, możesz zmniejszyć. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Luty 2013, 15:47
|
|
|
Masz na to jakiś dowód? Najlepszym będzie wielkość pliku. Jeśli przy tej samej wadze pliku ten z PhotoPainta będzie faktycznie lepszej jakości wszystko odszczekam. Tak czy owak eksportowanie bezpośrednio z Draw jest łatwiejsze i szybsze. Poza tym jest jeszcze opcja Eksportuj dla internetu. Można ją wypróbować, bo plik zostanie zoptymalizowany pod kątem rozmiaru. Ale czy będzie nadawał się do publikacji nie wiem. Bo z doświadczenia wiem, że jak Corel coś optymalizuje automatycznie, to to do niczego się nie nadaje.
| kajda napisał/a: | Bogusiu kochana a czy rozdzielczosc zostawic na 300 czy zmniejszyc?
i jeszcze ...
1. Użyc ustawienkolroów dokumentu, czy obrazu próbnego?
2. czy osadzic w srgb, czy optymalizowac i zahaczyc progesywne? ;)
Kurcze, co za ciemna magia ze mnie :( |
Jeśli wielkość obrazka nie przekracza kilkudziesięciu kilobajtów to zostawić. Natomiast reszta to jak Ci serce dyktuje. Sprawdź jak poszczególne ustawienia wpływają na obrazek korzystając z podglądu. |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 20 Luty 2013, 15:53
|
|
|
Rozumiem.. w takim razie ide działać jeszcze na ten sposób, który mi podaliście:) Jesteście wielcy.. dzięki :)
Wiem, że to nie miejsce na zadawanie kolejnego pytania, dotyczącego innego tematu, ale... jak przekonwertuje plik do jpg i png ładując na fb, to traci na jakosci strasznie a nie raz widzialam ładnie zrobione projekty na fb.. , które sa wyrazne.. co ja robię takie go zle, nie mam pojecia :(
Moze ja cos z kolorami robie nie tak"?:
wykonuje w cmyku, ale zapisuję w rgb, moze tutaj jest jakiś błąd, bo.. biały nie jest taki czysty biały :( |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Luty 2013, 16:00
|
|
|
Trudno powiedzieć co robisz źle nie widząc co robisz. Korzystaj z podglądu i sprawdź w którym miejscu obraz przestaje spełniać Twoje oczekiwania. Na przykład zbyt wielka kompresja powoduje, że obrazek wygląda jak kupa, a na granicy kolorów pojawiają się artefakty.
Na podglądzie możesz sobie obrazek powiększyć i zobaczyć na przykład jakie ustawienie sprawia, że białe tło traci biel. Pamiętaj jednak, że nikt nie będzie na stronie oglądał obrazka z takim powiększeniem. |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 20 Luty 2013, 16:18
|
|
|
| Bogusiu, tak zgadzam się z Tobą, ale ostatnio nie używając żadnego próbnika zabrałam się z plakat, który trafił do druku i wtedy zaczęły się hocki- klocki :( czerń nie była czarna, gdzie ustawiłam przy niepowlekanym papierze wartości: C: 50, M: 40, Y: 40, K:100 i nici.. uzyskalam na druku szarość.. tak baardzo chcialabym wiedzieć co robie nie tak, załączę dokument, który chciałam uzyskac i wyszla tak jak mowisz.. kupaa, ale smiechu po wydruku, zamiast bordo był fiolet a czern zmyła się z szarościa.. ehh, zaczynam coraz bardziej wątpi w jakiekolwiek moje umiejetnosci :( |
|
|
|
 |
s-p-i-n

|
Wysłany: 20 Luty 2013, 16:29
|
|
|
| Zrób tak jak pisałem - zapisuj plik JPG dopiero w Corelu Photo-Paint. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Luty 2013, 16:41
|
|
|
ale namieszaliście w głowie koleżance,no do bólu aż przeta wyraźnie napisała że chce na fejsa wrzucać,i do tego ma szopa,wszystko w temacie jest oki,ale skoro już musisz to robić w corelu to zapisz z corela do eps,otworz w szopie, zmień tryb na rgb,no i tera opcja progresywne oznacza że obrazek będzie ładowany z góry do dołu,opcja przydatna jesli obraz ma dużo bajtów,tutaj to nie wchodzi w rachube więc odpuszczamy tę opcje,piszesz też że na fejsie są piękne obrazki i mało waża,no i są bo to są obrazki renderowane,w szopie masz taką opcje Eksportuj-Renderowanie i bedziesz miała wszystko cacy
PA:a i jeszcze jedno ,nie musisz zmieniać nazwy pliku,np jesli masz jakis jpeg o nazwie bleble.jpeg,to szop przy renderowaniu z automatu zamieni na bleble00.jpg |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 20 Luty 2013, 16:57
|
|
|
Bidon noo i wszystko jasne, dzięki wielkie... czasami mam juz zrobiony plik w corelu a nie w psie...teraz wszystko wiem, tzn,,, chyba^^ :)) dzięki wielkie :)
Bidon? , ale mam jeden problem, nie moge renderować pliku tylko wyskauje mi jako renderuj video, albo ścieżki do illustratora... kurcze, chyba cos pochrzanilam, bo wrzucilam jpg'a... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Luty 2013, 17:13
|
|
|
wszystko jest oki,renderuj video kliknij
PS: a i jeszcze jedno bo mi się przypomniało,oczywiście nie renderujemy plików już zrenderowanych,najlepszą jakośc uzyskujemy przy plikach gołych |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Luty 2013, 19:37
|
|
|
| Za zgodność tego co widać na ekranie z tym co widać na wydruku odpowiadają profile kolorów. Jeżeli są nieodpowiednie lub ich nie ma to wydruk może bardzo odbiegać od tego co widać na ekranie. I nic na to nie poradzisz jeśli nie masz możliwości skalibrowania kolorów do maszyny, na której drukujesz. Ten sam obrazek także będzie różnie wyświetlany na różnych monitorach. |
|
|
|
 |
kajda
Praktyk

|
Wysłany: 20 Luty 2013, 21:32
|
|
|
| no włąsnie... czyli tak naprawdę, grunt, żeby sie dogadać z drukarzem? ;) |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 21 Luty 2013, 09:00
|
|
|
| kajda napisał/a: | | czyli tak naprawdę, grunt, żeby sie dogadać z drukarzem? |
Wybacz, uśmiechnąłem się, to czytając. Powiedz Kajda, byłaś kiedykolwiek w drukarni? Takiej średniej wielkości, nowoczesnej drukarni, nie w jakimś garażu?
Jak wg Ciebie ma to dogadywanie wyglądać? "Panie Zbyszku, mam tutaj ulotkę, niech Pan zrobi ją dobrze, bardzo proszę...". Czy tak?
Średnia drukarnia jest podzielona na działy. Dział obsługi klienta, może marketingu, dział dtp, naświetlarnia własna lub zewnętrzna, druk, introligatornia. W dobrej drukarni na halę, gdzie pracuje Zbyszek i stoją maszyny - nikt Cię nawet nie wpuści. To nie jest miejsce dostępne dla klientów. Żaden postronny klient nie powinien widzieć tego, co i komu w drukarni się drukuje. Powodów jest kilka, nie czas je tu wymieniać.
Słowem, do drukarza się nie dostaniesz. To pierwszy powód, że się z nim nie dogadasz.
Drugi wynika z czegoś innego. Maszyny drukarskie są bardzo drogie. Aby zarabiały, muszą drukować non-stop, często przez 2 lub 3 zmiany. Maszyna drukarska drukuje z prędkością 10 000 arkuszy B2 na godzinę. Każde zatrzymanie, to strata. Dlatego, aby utrzymać drukarnię, w czasie zmiany należy obsłużyć od kilkunastu do kilkudziesięciu klientów ze średnimi zamówieniami. Czy sądzisz, że drukarze z każdym się dogadują? Że mają taką rozpiskę: dla Pani Basi drukujemy tak, a dla firmy Z - inaczej? Nie, nie mają takiej rozpiski.
Załóżmy nawet teoretycznie, że udało Ci się dorwać drukarza Zbyszka. Że się z nim dogadałaś. Ale to nie robot. Pracuje w tym tygodniu do od 6 do 14. A Twoja ulotka akurat jest drukowana na drugiej zmianie i drukarz ją drukujący nic nie wie o Twoich ustaleniach ze Zbyszkiem.
Ale możesz mieć szczęście. To Zbyszek akurat trafił na Twoją ulotkę. O dziwo, zapamiętał, bo sympatyczna jesteś. Ale ma dylemat. Twoja ulotka jest drukowana jednocześnie z siedmioma innymi. Okazuje się, że można trochę podkręcić kolory w maszynie, aby wyszła dobrze. Tyle tylko, że przy okazji zdemoluje pozostałe siedem. Myślisz, że zaryzykuje?
Możesz się w ten sposób dogadać z drukarzem tylko w jednym przypadku. Że ten drukarz to jednocześnie właściciel, księgowy, krajacz i pakowacz. Większość czasu spędza w oczekiwaniu na klienta, bo ich zwyczajnie nie ma. Z taką drukarnią masz szansę. Ale ja taką omijałbym z daleka.
Masz szansę na dogadanie się z drukarzem. Ale nie w ten sposób. Musisz przygotować pracę zgodnie z normą. I drukować w drukarni drukującej zgodnie z normą. Wtedy jesteście dogadani. I nie musicie się spotykać.
Jeszcze kilka lat temu na różnego rodzaju forach można było spotkać narzekania na drukarnie. Teraz też. Ale bardzo rzadko ich treścią są odwzorowane kolory. Jak już - to czas druku, terminy, sposób obsługi. Przez ostatnie lata drukarnie w Polsce bardzo się zmieniły. Dostały duże pieniądze z różnego rodzaju dofinansowań i naprawdę drukują na takim samym poziomie, jak reszta Europy.
Dzisiaj przyczyna rozbieżnych kolorów między wydrukiem a projektem najczęściej leży po stronie projektanta. Corel kosztuje 300 zł. Ale tylko on - to naprawdę za mało. Podstawą jest dobry, skalibrowany monitor. Taki bliżej 3000 zł, niż 300.
Życzę Ci, abyś miała dużo satysfakcjonujących zleceń. Ale druk nakładowy, to już nie zabawa z atramentówką. To są duże pieniądze. W przypadku "kuchy", ktoś ponosi koszty. |
|
|
|
 |
MaK86
Początkujący

|
Wysłany: 11 Sierpień 2015, 12:26
|
|
|
Witam,
Mam podane, że zdjęcie w tle na FB ma mieć 851x315 pikseli.
Ok,
Tworzę grafikę o takich wymiarach w CX6 i? i jak chcę wyeksportować to jest syfiasta jakość, nie wiem czym to jest uzależnione. Mam sporą (ciężką) bmp. w obrazku - może to dlatego.
Jak już jest dobra rozdzielczość, to .jpg waży powyżej 2MB i wtedy po aplikacji do FB następuje kompresja obrazka do syfiastej rozdzielczości.
Drodzy Corelarze - pomóżcie coś ;) |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11 Sierpień 2015, 13:49
|
|
|
| Rozdzielczość zdjęcia określa się w dpi (ppi), czyli w liczbie piksli na cal. Grafika ekranowa musi mieć przynajmniej 72 dpi. Twój obrazek, który ma mieć 851x315 piksli w rozdzielczości ekranowej bedzie miał wymiar ok. 29,9x11 cm, a więc praktycznie A4 przecięte na pół wzdłuż dłuższego boku. |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 11 Sierpień 2015, 15:53
|
|
|
| FB przemiela wrzucany obraz i pogarsza jego jakość. Swego czasu robiąc parę grafik dla pewnej firmy musiałem wrzucać jakieś 2x większe obrazy + eksport png z jak najmniejszą kompresją itd. Wychodziło "tylko OK", niestety. No cóż, FB też musi oszczędzać zasoby... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 11 Sierpień 2015, 19:50
|
|
|
FB nie pogarsza obrazu tylko je optymalizuje a to jest dosc duzy niuans i tu nie chodzi o zasoby dyskowe,przy takim kolosie to jest pikus najwyzej dokupia tu chodzi o czas ladowania /wyswietlania przygotuj plik bez zbednych za pszeproszeniem pierdol i nic nie bedzie utracone zapewniam |
|
|
|
 |
Sponsi
Profesjonalista

Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Lis 2007 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 11 Sierpień 2015, 21:47
|
|
|
Optymalizuje, ale w odbiorze pogarsza. Optymalizuję to ja eksportując z PS-a. A gdy wrzucam na FB, pojawiają się artefakty, a klienci nie lubią artefaktów i weź im tłumacz. No czasy to jedno, ale zasoby też, jak masz winietę 150 kilo, a oni robią pewnie z tego 1/3 tego...
Nie ma czegoś takiego, że bez zbędnych pierdół. Dla klientów wszystko jest ważne, co jest na winietce. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|