|
Zapisywanie JPG - zwiększany rozmiar pliku |
| Autor |
Wiadomość |
PiotrPL
Początkujący

|
Wysłany: 31 Październik 2012, 12:02 Zapisywanie JPG - zwiększany rozmiar pliku
|
|
|
Witam,
Mam problem z zapisywaniem pliku, PhotoPaint zwiększa znacznie jego rozmiar.
Otwieram oryginalne zdjęcie o rozdzielczości 4272 x 2848, wadze 2,73mb
Bez żadnej edycji, biorę zapisz jako i waga przy tej samej rozdzielczości rośnie do 3,80mb.
Poniżej obrazek z exportu. Być może coś namieszałem w ustawieniach..
Proszę o pomoc jak ustawić zapis aby nie zwiększał rozmiaru. Dzięki. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 31 Październik 2012, 13:40
|
|
|
| Wszystko zależy od ustawień jakości - być może wcześniej zapisywał je z większa kompresją. |
|
|
|
 |
PiotrPL
Początkujący

|
Wysłany: 31 Październik 2012, 13:57
|
|
|
wcześniej nie było zapisu, był oryginalny jpg z aparatu fotograficznego.
Photo Paint odrzuca kompresję, którą wykonał aparat i zwiększa tym samym rozmiar pliku ?
Czy w moich ustawieniach export-u jest wszystko OK, tzn. domyślnie / standardowo ustawione ?
...
jak używam narzędzia klonowania do zamazania małego napisu na zdjęciu, to przy zapisie plik rośnie z 2,8mb do 4,3mb..
Trochę lipa, muszę mieć wysokiej jakości zdjęcia ale nie chcę aż tak zwiększać ich rozmiaru. |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 31 Październik 2012, 14:41
|
|
|
| Tak sie dzieje ale dlaczego tego Ci nie powiem bo niewiem :) |
|
|
|
 |
PiotrPL
Początkujący

|
Wysłany: 31 Październik 2012, 15:01
|
|
|
Troszku lipa..
Chyba jest to nieco niedopracowane ..
Jak wybieram domyślne opcje jakość:
"Wysoki" - to plik ma 850kb
"Najwyższa" - to już skacze na 4,5mb
trzeba chyba wniosek inwestycyjny na Photoshop-a złożyć |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Październik 2012, 19:38
|
|
|
hym,szop też ma wady,wszystko zależy co to za plik,można użyć opcji renderowania,w tedy plik śię zmniejsza,ale ja jak chce naprawde zmniejszyć plik,żeby był czysty to se używam photoscape,w nim usuwam pliki exif,a jesli jest jeszcze za duzy to dokładam irvan wiev i jego opcje -optymalizuj,ot tak se robie żeby było taniej |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 1 Listopad 2012, 16:15
|
|
|
| PiotrPL napisał/a: | | wcześniej nie było zapisu, był oryginalny jpg z aparatu fotograficznego. | Jeżeli był to *.jpg to prawdopodobnie był już skompresowany wcześniej. To, że był to "oryginalny" plik nie ma tu nic do rzeczy...
Jeżeli chcesz zachować jak najwyższą jakość zdjęcia a jednocześnie chcesz by zdjęcie nie miało zbyt dużego rozmiaru zapisuj to jako *.tif z kompresją LZW. I w kolorystyce RGB bo tak są zazwyczaj zapisane oryginały - zawsze możesz zrobić kopię takiego pliku jako CMYK i ją użyć w projekcie.
Wszelkie "optymalizacje" pliku obcinają jego oryginalne właściwości, tak więc jeżeli chcesz zachować najlepszą jakość to absolutnie nie stosuj takich metod, gdyż nieodwracalnie są tracone istotne informacje. |
|
|
|
 |
PiotrPL
Początkujący

|
Wysłany: 2 Listopad 2012, 08:36
|
|
|
Okay, dzięki za podpowiedzi ! |
|
|
|
 |
andreoid
Początkujący

|
Wysłany: 19 Luty 2013, 17:36
|
|
|
Witam jestem nowy i mam problem z zapisaniem pliku ...
Zrobiłem sobie logotyp ładne piękne wszystko, wybieram eksportuj wybieram format jpg i plik zapisuje tam gdzie chciałem. Problem polega na tym że jest to zapisane w mega wielkim rozmiarze i plik zajmuje ponad 6mb może toś pomóc jak to zapisać powiedzmy w rozdzielczości 600x150
program corel draw x5
z góry dziękuję
pozdrawiam |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Luty 2013, 17:46
|
|
|
| odznacz przy zapisie kwadracik"osadź profil" jakoś tak to jestr tam ujęte |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 19 Luty 2013, 23:43
|
|
|
@ andreoid - jak rozumiem, chcesz użyć loga do neta, tak? Dlatego chcesz go mieć pewno jako sygnaturka albo inny kwiatek, tak? Otóż spróbuj tak: jak jesteś w DRAW-ie to zaznacz swój logotyp i przybliż go sobie zoomem tak, żeby był na cały ekran i z menu > plik > optymalizuj do internetu (czy coś w tym rodzaju, chociaż w X5 to chyba się zwie Eksportuj do sieci Web - nie wiem dokładnie bo mam X6 i to angielską wersję). Oknie które się otworzy masz podgląd (pewno podzielone ekranik) oraz wuchtę opcji. Dla ciebie najważniejsze są dwie, a mianowicie rozdzielczość w DPI oraz rozmiar obrazka w pixelach. Po pierwsze ustaw DPI na 72 (lub 96) - od razu zobaczysz, że pixele się zmieniły i teraz pewno jest w rozsądnej wielkości. Jednak wpisz sobie tam wymiary, które potrzebujesz i proponuję, żebyś zapisał jako 24 bitowy PNG (jeśli masz przezroczyste tło) lub jako JPG (jeśli nie). Jakości itp ustawiasz na maksa i tyle.
Na koniec, żeby rozwiać wątpliwości: czemu 72 dpi (opcjonalnie zrób 96 dpi)? Bo tak wyświetlają monitory (a raczej komputery) i jeśli projekt ma być używany w necie, to nie potrzeba ci 300 dpi, które nadmuchało pewno twój obrazek do kilku MB. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 20 Luty 2013, 09:56
|
|
|
Shame, 72 i 96 są tak samo prawdziwe. Nowoczesne monitory mają sporo więcej.
Nie zmienia to faktu, że dobrze radzisz. Jak grafika ma być wyświetlana to takie wartości wystarczą. Nie zgodzę się jednak z ustawieniem jakości na maksa, to dobra droga do dużego pliku. Jak ma być wyświetlany to powinien mieć kilkadziesiąt kilo a nie mega bajtów.
Do wyświetlania to RGB, 96 ppi, wielkość w pikselach ustawiona tak żeby nie trzeba było w przeglądarce skalować i pobaw się kompresją przy eksporcie |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20 Luty 2013, 11:57
|
|
|
Pisałem o monitorach i w nawiasie napisałem o komputerze, bo wiem, że upakowanie plamek w monitorach jest większe, ale to system decyduje jak wyświetlana jest grafa i tak dla MACów to 72, a dla WINDY to 96, prawda? A u ustawieniu suwaków na maksa pisałem z tegoż względu, że przy 600x150 i tak to będą kilobajtowe (a nie megabajtowe) sprawy . Oczywiście, jakby była mowa o dużym projekcie, to wtedy sprawa ustawiania suwaków kompresji i rozmywania byłaby otwarta |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 21 Luty 2013, 08:37
|
|
|
Ja mówiłem o fizycznej rozdzielczości wyświetlacza monitora.
Nie wiem jak jest w komputerach Appla w Windowsie od wersji XP wcale nie musi być 96 ppi.
Nie wiem też jak jest np. w Linuksie.
Dla grafika najważniejsze są jednak wymiary grafiki w pikselach
Obrazki mają taką samą wielkość i zapisane zostały z różną rozdzielczością. Jeden ma 10 a drugi 300 dpi.
Shame, który ma ile? Masz 50% szans na trafienie, ale jak by było ich 10? |
|
|
|
 |
|
|