Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wypełnienie
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 26 Luty 2013, 17:47   Wypełnienie

Witam. Chciałbym się zapytać jak mógłbym uzyskać wypełnienia takie, które byłoby zależne od krawędzi obiektów. Wyobraźcie sobie łuk, chciałbym go wypełnić 3 kolorami, ale tak, aby one były równomierne również wtedy gdy biegną po łuku.

Może to zademonstruje.

s-p-i-n 

Wysłany: 26 Luty 2013, 17:58   

jedyne wyjście jakie przychodzi mi do głowy to zastosować wypełnienie siatkowe

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Luty 2013, 19:24   

Spróbuj poeksperymentować z efektami 3D (obrys, perspektywa, głębia, faza lub cień).

chezare 

Wysłany: 26 Luty 2013, 20:29   

F, znowu sobie jaja robisz?
Jak powiesz jak zrobiłeś ten przykład, to ja Ci powiem jak zrobiłem swój, choć wydaje mi się, że użyliśmy tych samych metod.

Cień, faza a nawet wypełnienie siatkowe z wektorami niewiele mają wspólnego.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Luty 2013, 21:33   

Przecież to są narzędzia Corela. Czy to oznacza, ze Corel z wektorami ma niewiele wspólnego? To by wiele tłumaczyło...

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 26 Luty 2013, 21:51   

Narzędzie Corela, ale efekt tworzony jako bitmapa, więc nie wektor.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Luty 2013, 22:42   

Obrys, perspektywa, głębia, faza lub cień to bitmapy?

gogman 
Ekspert

Wysłany: 27 Luty 2013, 10:38   

Interakcyjny obrys?
Przynajmniej mi wyszedł identyczny półksiężyc.
Ostatnio zmieniony przez gogman 27 Luty 2013, 10:49, w całości zmieniany 1 raz  

radd 
Praktyk
radd

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 27 Luty 2013, 10:48   

F-Głowy ze swoimi pytaniami zawsze mnie zadziwiał

f-glowy.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 258 raz(y) 22.89 KB

gogman 
Ekspert

Wysłany: 27 Luty 2013, 10:50   

Kro pyta nie błądzi... :)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Luty 2013, 12:07   

chezare napisał/a:
Obrys na pewno nie, faza i cień na pewno nie. Można by jeszcze dorzucić przeźroczystość i parę innych rzeczy. Bierze się to stąd, że zrobienie pewnych operacji na wektorach jest trudne albo wręcz niewykonalne, a na bitmapie dziecinnie proste a efekt wizualny ten sam.

Odnoszę wrażenie, że ktoś tu brzydko żartuje. Obrys nie jest wektorowy, a rozwiązaniem jest obrys?

Czy Corel zamiast wymyślać nowe funkcje, które są przydatne jak umarłemu kadzidło nie mógłby dopracować narzędzi, które działają tak samo od ponad 10 lat? Na przykład wypełnienie tonalne. To co proponuje Corel - zawsze od pełnej figury z góry na dół lub z boku na bok to jakiś żart. Przekracza możliwości — skądinąd wiem, że ciężko harujących — programistów stworzenie wypełnienia tonalnego wypełniającego od krawędzi figury?

Pozwolę sobie zwrócić uwagę na taką funkcjonalność, która według mnie jest psu na budę. A może ktoś zna dla niej zastosowanie? Otóż rysuję prostokąt. Narzucam mu wymiary. Są nowe wymiary, a w oknie zmiany procentowej np. 147%. Zapisuję dokument i wysyłam współpracownikowi do dalszej obróbki. Okazuje się, że prostokąt jest za mały i trzeba go zwiększyć o 20%. Jak, skoro w polu z wartościami procentowymi widnieje 147%? Oczywiście można to zrobić z dokera, tylko po co w takim razie są te atrapy funkcji na pasku pokazujące jakieś księżycowe wartości?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Luty 2013, 18:50   

W adobe jest na 99,9% tak samo jak w macromedi,zresztą nic dziwnego skoro całe właściwie adobe to nic innego jak wykupiona macromedia(oprócz szopa oczywiście),więc tak w macro jest poprostu tak że robiśz gradient,po prawej stronie masz narzędzia gradienu wybierasz tylko jak gradient ma iśc w ścieżce ,w tym przypadku klikasz sobie contur no i dalej możesz sobie wybrać czy ma powtarzać kolory przy brzegach ścieżki czy tam inne duperelki,a;le ogólnie wystarczy jkliknąc auto size i gotowe,więc napewno nie jest tak jak w corelu,żekłbym że o wieleeee łatwiej

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Luty 2013, 20:47   

chezare napisał/a:
Nie pamiętam jak jest z wypełnieniami tonalnym np. w ilustratorze ale przypuszczam że podobnie jak w Corelu?
A Ty znowu swoje? Nie ważne jak jest w Adobe. Ważne, że w Corelu jest do pupy.

Co do skalowania to ja nie pytałam co zrobić w takiej sytuacji bo już raz rozmawialiśmy na ten temat. Chodziło mi tylko o bezsens tej funkcjonalności. Dostając projekt zapisany w Corelu jakie ma dla Ciebie znaczenie o ile procent powiększyłam figury w nim zawarte? Po co program pamięta tę idiotyczną, nikomu niepotrzebną wartość i nie gubi jej nawet po skopiowaniu i wklejeniu, gdy obiekt jest jeden jedyny, taki i nie będzie inny? A gdy po roku otwierasz projekt i musisz kopać się z koniem, żeby wyzerować wartości tkwiące bez sensu w okienkach szybkiego zmieniania wymiaru.

To co piszesz jest bardzo mądre, ale masz zmienić rozmiar o 20% od tego wymiaru jaki jest teraz. Popraw mnie jeśli się mylę, ale wychodzi mi tak:
wyjściowy wymiar — 100 mm
po powiększeniu o 47% — 147 mm
po dodaniu do 147% 20% mam 167 mm
po powiększeniu figury mającej 147 o 20 % mam 176,4 mm
Więc nie mogę ot tak sobie po prostu dodać, tylko muszę kombinować. Pytam: po co i jaki to ma sens?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Luty 2013, 22:02   

Gratuluję refleksu. Dałam przykład idiotycznej funkcji, która niczemu nie służy. A o czym Ty nawijałeś? Bo zabij mnie nie rozumiem. Jak kobieta coś napisała to trzeba jej wykazać, że się czepia — najoględniej mówiąc? I gdyby prawdziwy macho był na jej miejscu to by ho ho, albo i bardziej? Jasne, że ta dyskusja nie ma sensu, bo nikt nie pytał Chezare czy mu Corel dokucza i dlaczego zamiast po prostu wpisać żądaną wartość pisze makro.

Nauka na przyszłość - nie wdawaj się w pyskówki z babą, bo nie masz szans. Nawet prężenie muskułów nie robi już takiego wrażenia jak kiedyś. A jeśli nie rozumiesz o co chodzi, to po prostu zapytaj.

Cysorz 

Wysłany: 27 Luty 2013, 22:35   

To ja też przy okazji zapytam jeżeli mogę: o co chodzi z tą "idiotyczną funkcją"?
Skoro jest do niczego nieprzydatna to czemu służą te dywagacje?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Luty 2013, 23:08   

No właśnie też chciałabym wiedzieć. Streszczenie poprzednich odcinków:

Tutaj wyraziłam zdziwienie, że Corel od ponad 10 lat nie unowocześnił działania funkcji umożliwiając stosowanie wypełnienia tonalnego w sytuacjach takich, jak opisana przez Autora wątku. Wspomniałam też, że jest jeszcze jedna tajemnicza funkcja, która niczemu nie służy. Wspomniałam o tym z czystej ciekawości, bo sama nie potrafię wyobrazić sobie do czego mogłoby to służyć. Co było dalej widać wyżej.

Najpierw kolega, którego bardzo cenię i poważam, zabiera głos, a potem stwierdza z rozbrajającą szczerością, że nie wie o co chodzi. Jeśli mogę coś doradzić, to sugeruję w takiej sytuacji najpierw zorientować się o co chodzi.

Teraz zauważyłam drugie zdanie — i może właśnie w tym tkwi sedno? Bo mając starego Corela najpierw 9, potem 13 i poczciwy Windows najpierw 98 potem XP tez aż tylu błędów i niedoróbek nie doświadczałam.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 28 Luty 2013, 07:25   

Ale OBRYS nie rozwiązuje sprawy ponieważ jest mało szczegółowy.
Jak oddalimy sobie nasz obiekt z obrysem to się nam wszystko zleje i widzimy niby poprawnie. Jednak wystarczy niewielkie przybliżenie i już widzimy, że to wtapianie po bokach jest bardzo wątpliwej jakości.

Ja się zwykle bawie w cień (ale jako bitmapa) w tych przypadkach a chciałbym tego nie robić bo to nie jest wektor.

chezare 

Wysłany: 28 Luty 2013, 08:30   

F, jak zadajesz pytanie to wracaj szybko bo się za przeproszeniem bajzel robi :-)
Co do tematu, to nie masz racji. Wadą takiego rozwiązania może być to, że taki obrys będzie się wolno odświeżał ale efektu o którym mówisz nie będzie jeśli zastosujesz odpowiednią liczbę kroków powstawania obrysu. Na offsetowym wydruku masz tylko 300 punktów na cal a kropek nie widzisz? Na ekranie 3 razy mniej. Przecież tego co zrobisz nikt nie będzie oglądał z lupą czy pod mikroskopem. Na końcu i tak przecież możesz zrobić z tego bitmapę, rozmyć, itp. W drukarni i tak wszystkie wektory kończą jako bitmapa :-)
Masz chyba F złe podejście do sprawy. W jakimś konkursie w którym warunkiem jest stosowanie wyłącznie wektorów, trzeba się trzymać wyznaczonych zasad. Tam gdzie chodzi o uzyskanie jakiegoś konkretnego efektu trzeba korzystać z najlepszych i najmniej czasochłonnych metod. Ważny jest końcowy efekt, mniej drogi jakimi do niego dochodzisz.
Jak będziesz chciał połączyć nitami dwie blachy, to prędzej czy później będziesz musiał podjąć decyzję o nitowaniu i zrezygnować z możliwości łatwego ich rozłączania :-)

nakan
Bywalec

Wysłany: 28 Luty 2013, 10:11   

Ale wy się lubicie przekomarzać :) , o ile zrozumiałem problem to wystarczyło użyć tego makra które dodaje narzędzie cień do wewnątrz:

http://coreldraw.com/forums/p/25914/169981.aspx

Chyba że to ma być czysty wektor i tylko wektor, czyli wektorze krocz ze mną, co dla wyznawców kościoła wektorystów pewnie jest podstawą istnienia.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 28 Luty 2013, 11:46   

Znalazłam grafikę, w której wypełnienie tonalne zrobione było obrysem tak gęstym, że krokami gradientu był kontur włosowy. Tysiące elementów. Corel po zaimportowaniu (to był eps) dostał czkawki.

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 28 Luty 2013, 11:57   

Z tym epsem, to jest ogólny problem.
Bardzo często spotykam pliki EPS, które zawierają zwykłe gradienty, ale są tworzone przez inne oprogramowanie niż Corel. Po imporcie do Corela każdy ton występuje jako oddzielny obiekt.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 1 Marzec 2013, 00:32   

Cytat:
Tam gdzie chodzi o uzyskanie jakiegoś konkretnego efektu trzeba korzystać z najlepszych i najmniej czasochłonnych metod. Ważny jest końcowy efekt, mniej drogi jakimi do niego dochodzisz.
Jak będziesz chciał połączyć nitami dwie blachy, to prędzej czy później będziesz musiał podjąć decyzję o nitowaniu i zrezygnować z możliwości łatwego ich rozłączania

To ja się tylko tak zastanawiam czy aby nie najwyższy czas przesiąść sie na produkty od Adobe.

Nakan, pobrałem to Marko z linku co podałeś ale nie mogę zainstalowac u siebie. Mam wersję X5. Post z forum też odnosi się do tej wersji. A dostaję taki komunikat:

Wszedłęm w EDYTOR MAKRO i chciałem "zaimportować" właśnie to - nie da się. Jak je mogę wgrać?

Cytat:
Z tym epsem, to jest ogólny problem.
Bardzo często spotykam pliki EPS, które zawierają zwykłe gradienty, ale są tworzone przez inne oprogramowanie niż Corel. Po imporcie do Corela każdy ton występuje jako oddzielny obiekt.
To niczym jak w trasowaniu mapy bitowej :)

nakan
Bywalec

Wysłany: 1 Marzec 2013, 07:24   

Tu masz nowszą wersję tego makra: http://coreldraw.com/cfs-...ow_5F00_v2b.gms

W dziwnym miejscu masz to makro, ja tam wrzucam makra bezpośrednio do katalogu GMS corela i działa bez problemu.

A makro to instaluje tak:

Narzędzia > Dostosowanie > Polecenia (potem zmieniam z rozwijanego okienka obok lornetki z plik na Makra) Pojawia się lista makr. Potem tylko przeciągam z listy wybrane makro na pulpit corela i od razu automatycznie tworzy się ikonka którą sobie można dodać do wybranego paska narzędzi i tym uruchamia się dane makro. Mam nadzieję że w miarę czytelnie to wytłumaczyłem.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 4 Marzec 2013, 11:34   

Hej, wytłumaczyłeś to bardzo dokładnie, naprawde bardzo. I dziękuję Ci za to.
Zauwazyłem że to makro to czysta kombinatoryka. Po prostu ono uzyskuje taki cień wykonując 25 czynności jakie moglibyśmy zrobić SPOSOBEM w Corelu by uzyskać taki właśnie cień.

Odpowiedz do tematu