|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Corel, signcut pro, ploter...błagam o pomoc. |
| Autor |
Wiadomość |
annamaria76
Początkujący

|
Wysłany: 27 Luty 2013, 16:28 Corel, signcut pro, ploter...błagam o pomoc.
|
|
|
Witam jesteście moja ostatnia deską ratunku. na corelu dopiero sie ucze - mam wersje x5. musze zrobic projekt, ktory bede potem wycinała ploterem. projekt to nic innego jak prostokat ktorego jeden dłuzszy bok jest skierowany do srodka wyglada jak usmiech a drugi dłuzszy bok na zewnatrz tez w usmiech ( w kształtach schematów blokowych znajduje sie właśnie cos takiego ). mój problem polega na tym ze przy wykrzywianiu lini powstaja uskoki czy tez schodki ktore niestety ploter wycina. jak sie pozbyc tych schodków?? linia ciecia musi byc idealna, bez zadnych schodków.
juz opanowałam wysylanie do programu tnacego ale niestety sign cut dzieli mi projekt i nie wiem jak to skolei zlikwidowac. ktore ustawienia zmienic.
pomozcie. |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 27 Luty 2013, 18:57
|
|
|
nie bardzo rozumiem o co chodzi ze schodkami...
robisz kontur włosowy i juz... ja z żadnymi schodkami się nigdy nie spotkałem.
oczywiście obiekt wcześniej przerabiasz na krzywe. |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 27 Luty 2013, 18:59
|
|
|
Załącz plik, ale w niższej wersji, bo z tego co piszesz to ja rozumiem, że w Corelu robią Ci się schodki, a to jest dziwne.
Natomiast jesli schodki robią Ci się na ploterze wynika to z tego, że plotery tną tylko odcinki proste, dzieląc krzywe na małe odcinki.
Według tego co pamiętam (a od ostatniego cięcia minęło już kilka lat) można to ustawić w programie do cięcia - na ile odcinków ma podzielić. Lub obejść problem dzieląc łuk w Corelu poprzez dodanie na nim 100 węzłów, lub wprost zamienić łuk na 2000 prostych odcinków. Liczby tu użyte są przykładowe, trzeba tak je dobrać by schodki były na tyle małe, żeby nie były widoczne. |
|
|
|
 |
annamaria76
Początkujący

|
Wysłany: 28 Luty 2013, 00:45
|
|
|
dj_maras tak jak wspomniałam jestem poczatkujaca...co to jest kontur włosowy? i co to znaczy przerabiac na krzywe? szukalam pomocy w necie, ale nie znalazłam. narysowałam prostokat zaznaczylam wezły zrobiłam wklesniecie i uwypuklenie.
kolejne schody to program do ciecia. to sign cut - niby najlepszy...wszystko ładnie przerzucilam do niego ale projekt podzielil na pol, no i te schodki.
dołączam plik. kiedy go otworzysz i powiekrzysz sam zobaczysz ze widac schodki...
pracowalam na silhouette..to ploter malutki ale ma bardzo fajny program do grafiki wektorowej i nie wycina zadnych schodków ale...pracuje tylko pod plotera tej samej firmy.
dziekuje Wam za podpowiedzi i czekam na dalsza pomoc...mam nadzieje ze bedziecie w stanie mi pomoc...
szablon 2.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 242 raz(y) 11.35 KB |
|
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 01:04
|
|
|
Nie pomogę Ci z ploterem, bo nie znam się na tym, ale z ząbkami mogę pomóc - z menu Widok wybierz Dokładny. Przestaniesz widzieć ząbki, których tak naprawdę nie ma.
Kontur zmienisz z lewej strony w przyborniku wybierając ikonkę stalówki (Pióro konturu). Z tym, że on już jest włosowy.
Przerobić na krzywe, to znaczy zrobić to, co już zrobiłaś — z menu Rozmieść wybrać polecenie Przekształć w krzywe.
Krzywymi nie są narysowane narzędziem Prostokąt, Elipsa, Wielokąt prostokąt lub kwadrat, elipsa lub okrąg i wielokąty — trójkąt, gwiazda, pięciokąt itp oraz napisy napisane za pomocą narzędzia Tekst lub wklejone. Wszystkie wymienione narzędzia znajdują się po lewej stronie w przyborniku. |
|
|
|
 |
annamaria76
Początkujący

|
Wysłany: 28 Luty 2013, 09:04
|
|
|
Bogumiła dziekuje i jeszcze raz dziekuje...jak tylko wróce zasiadam do Twoich wskazówek i dam znac co mi wyszlo
|
| Ostatnio zmieniony przez annamaria76 28 Luty 2013, 09:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 09:04
|
|
|
Niestety, zapisałaś plik w X5, a ja mam X4 wiec nie mogę go zobaczyć, ale skoro Bogumiła pisze, że jest OK to zwróć uwagę co Ci napisałem. Programy do cięcia zamieniają krzywe na małe proste odcinki bo ploter nie tnie po łuku tylko małymi prostymi odcinkami (Drukarki tez nie drukują krzywych ukośnych tylko małe schodki).
Jeśli w programie do cięcia masz zdefiniowane, że ma łuk dzielić na 10 odcinków, a Ty od węzła do węzła masz 100 mm to otrzymasz po wycięciu odcinki po 10 mm. Ale gdy zmienisz, że ma ten łuk podzielić na 1000 odcinków to pojedyńczy schodek będzie miał 0,1 mm i dla oka wyjdzie piękny łuk.
Jak pisałem, jeśli nie znajdziesz tej opcji w programie do cięcia, możesz oszukać go w ten sposób, że w Corelu dołożysz 100 węzłów na łuku i odcnki też wyjdą po 0,1 mm |
|
|
|
 |
annamaria76
Początkujący

|
Wysłany: 28 Luty 2013, 10:58
|
|
|
Marak za 20 min siadam i zaczynam rozwiazywanie problemu |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|