|
obrazek |
| Autor |
Wiadomość |
timeshift
Fachowiec

|
Wysłany: 28 Luty 2013, 09:08 obrazek
|
|
|
Siemka
mam pytanie mozna w prostakat wpisac jakis obrazek i rogi obrazkowi zaokraglic prosze o info?
dzieki |
|
|
|
 |
pcdamian
Praktyk

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 3 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Mar 2012 Posty: 51 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 09:23
|
|
|
Witam,
tak oczywiście, do tego służy narzędzie szybkie kadrowanie, w tym celu narysuj prostokąt w który chcesz wpisac obrazek, zaznacz obrazek, wejdź w zakładkę efekty, wybierz opcję szybkie kadrowanie i kliknij na prostokąt, obrazek zostanie w niego wpisany. Teraz klikając PPM na prostokąt pojawi Ci się opcja edytuj kadr, tam możesz sobie dopasować obrazek do figury :) |
|
|
|
 |
timeshift
Fachowiec

|
Wysłany: 28 Luty 2013, 10:26
|
|
|
| dzięki pomogło. |
|
|
|
 |
timeshift
Fachowiec

|
Wysłany: 28 Luty 2013, 18:06
|
|
|
jak zrobic ten obrazek bez tła bialego w corelu 9 da sie
 |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 18:12
|
|
|
| Da się w Corelu 9 PhotoPaint różdżką wyciąć tło i ręcznie poprawić to miejsca, gdzie wyciął za dużo. |
|
|
|
 |
timeshift
Fachowiec

|
Wysłany: 28 Luty 2013, 18:16
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | Da się w Corelu 9 PhotoPaint różdżką wyciąć tło i ręcznie poprawić to miejsca, gdzie wyciął za dużo. |
a możesz krok po kroku opisać co i jak, bo chce później mieć go przezroczystego dzięki |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 18:20
|
|
|
| Nie mogę krok po kroku, ponieważ nie mam Corela 9 i już nie pamiętam co w nim się znajduje i gdzie. Uruchom PhotoPainta i wczytaj obrazek. Różdżkę znajdziesz tam gdzie się ustawia maskę, w przyborniku po lewej. To bodaj druga lub trzecia ikona od góry, prostokącik. Rozwiń i wybierz różdżkę. Potem popraw pędzlem maski, który znajduje się w tym samym miejscu. W razie problemów posiłkuj się pomocą dołączoną do programu. |
|
|
|
 |
timeshift
Fachowiec

|
Wysłany: 28 Luty 2013, 18:25
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | Nie mogę krok po kroku, ponieważ nie mam Corela 9 i już nie pamiętam co w nim się znajduje i gdzie. Uruchom PhotoPainta i wczytaj obrazek. Różdżkę znajdziesz tam gdzie się ustawia maskę, w przyborniku po lewej. To bodaj druga lub trzecia ikona od góry, prostokącik. Rozwiń i wybierz różdżkę. Potem popraw pędzlem maski, który znajduje się w tym samym miejscu. W razie problemów posiłkuj się pomocą dołączoną do programu. |
Różdżki znaleźść nie mogę po lewej |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 18:28
|
|
|
| A masz otwarty PhotoPaint? Bo w Draw! jej nie znajdziesz. Powinna być zaraz pod wskaźnikiem. Ikonka z narysowanym przerywaną linią prostokącikiem. Musisz rozwinąć powiązaną z nią listę. |
|
|
|
 |
timeshift
Fachowiec

|
Wysłany: 28 Luty 2013, 18:30
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | A masz otwarty PhotoPaint? Bo w Draw! jej nie znajdziesz. Powinna być zaraz pod wskaźnikiem. Ikonka z narysowanym przerywaną linią prostokącikiem. |
ok różczke znalazłem z ledwością - zaznaczyłem obrazek i co mam z nim zrobić po zaznaczeniu? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 18:36
|
|
|
Po wczytaniu obrazka wybierz różdżkę, włącz ją na tryb dodawania (plusik na górze na pasku) i kliknij na obszarze, którego chcesz się pozbyć. Gdy zaznaczy za dużo zmniejsz czułość. Gdy zaznaczy za mało po prostu wskazuj kolejne fragmenty do zaznaczenia. Aha. Jeśli nie widzisz maski, to włącz pokazywanie markizy maski.
Do tego programu dołączona jest pomoc. Zawiera indeks. Poszukaj tych narzędzi które Ci są potrzebne i znajdziesz opis jak ich używać. Gdy coś zrobisz źle możesz to cofnąć za pomocą klawiszy Ctrl Z. Gdy zaznaczysz to co chciałeś wyciąć po prostu to skasuj (Del). To co zostanie to to, o co Ci chodziło. |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 18:37
|
|
|
| jak masz dobrze zaznaczony obszar to teraz ctrl+shift+strzałka w górę i masz dwa obiekty i bialy nie potrzebny obszar usuwasz deletem |
|
|
|
 |
timeshift
Fachowiec

|
Wysłany: 28 Luty 2013, 18:44
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | Po wczytaniu obrazka wybierz różdżkę, włącz ją na tryb dodawania (plusik na górze na pasku) i kliknij na obszarze, którego chcesz się pozbyć. Gdy zaznaczy za dużo zmniejsz czułość. Gdy zaznaczy za mało po prostu wskazuj kolejne fragmenty do zaznaczenia. Aha. Jeśli nie widzisz maski, to włącz pokazywanie markizy maski.
Do tego programu dołączona jest pomoc. Zawiera indeks. Poszukaj tych narzędzi które Ci są potrzebne i znajdziesz opis jak ich używać. Gdy coś zrobisz źle możesz to cofnąć za pomocą klawiszy Ctrl Z. Gdy zaznaczysz to co chciałeś wyciąć po prostu to skasuj (Del). To co zostanie to to, o co Ci chodziło. |
zrobiłem według tego co było tu napisane ale niewyszło mi mozesz ty to zrobić i efekt końcowy mi pokazać dzięki |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 19:08
|
|
|
| A co Ty chcesz osiągnąć? Nauczyć się obsługi programu zlecając innym, by pracowali w nim za Ciebie? Już mówiłam, że dawno nie korzystałam z wersji 9, więc niektóre rzeczy mogą się nie zgadzać. Podałam jak się do sprawy zabrać. Ale wyręczać Cie nie zamierzam, wybacz. |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 19:27
|
|
|
| Sprawdź w Menu w "mapy bitowe" czy jest polecenie "maska kolorów mapy bitowej". Nie pamiętam czy ta funkcja pojawiła się w "9" czy w wyższej wersji. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 22:26
|
|
|
jak dla mnie to jesli jest białe tlo i i elementy białe obiektu to nie ma co podchodzić z tym do Painta no i wogle trza poszukać coś lepszej jakości,zrobiłem to tak na szybkiego najwyżej se tam jeszcze dorenderuj
 |
|
|
|
 |
timeshift
Fachowiec

|
Wysłany: 1 Marzec 2013, 11:40
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | jak dla mnie to jesli jest białe tlo i i elementy białe obiektu to nie ma co podchodzić z tym do Painta no i wogle trza poszukać coś lepszej jakości,zrobiłem to tak na szybkiego najwyżej se tam jeszcze dorenderuj
Obrazek |
jak to zrobiłeś mógłbyś mi to opisać - jak to wsadzić w prostakąt o zaokraglonych rogach |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 1 Marzec 2013, 19:52
|
|
|