|
CalendarWizard |
| Autor |
Wiadomość |
es1
Początkujący es1

|
Wysłany: 7 Listopad 2006, 13:12 CalendarWizard
|
|
|
Witam...zbliza sie sezon kalendarzowy, jak co roku mam ochote zrobic kalendarium z "automatu":) Czy moze mi ktos podpowiedziec, gdzie znajde takie narzedzie do Corela11-tki. Pomijam CalendarWizard, bo na to nie mam czasu i kasy:)
Bede wdzieczna za pomysly |
|
|
|
 |
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Listopad 2006, 13:58
|
|
|
'Z automatu" nie da rady.
Najprościej jest zrobić sobie jeden miesiąc w ten sposób, że ramkę tekstową podzielić na 7 kolumn (dni tygodnia) i odpowiednią liczbę wierszy (tygodnie). Wtedy każdy następny miesiąc to tylko kilka ruchów, a nawet jeżeli musisz zmienić rozmiar, to trzymając wciśnięty "ctrl" skalujesz tekst bez problemów, bo tabulatorów nie ma. A jeżeli chcesz mieć układ dni pionowy to to samo, tylko wiersze zamiast kolumn i odwrotnie.
Możesz też ściągnąć jakieś szablony ::stąd::, ale to tylko takie najprymitywniejsze wzory... |
|
|
|
 |
es1
Początkujący es1

|
Wysłany: 7 Listopad 2006, 14:24 "CalendarWizard"
|
|
|
Ok, wiekie dzieki za odpowiedz wlasnie w taki albo podobny sposob robie co roku- na koniec troche rownania i wychodzi calkiem niezle...no cuuusz trzeba bedzie znowu robic z lapki
pozdrawiam! |
|
|
|
 |
kreart
Fachowiec

Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 7 Listopad 2006, 18:25
|
|
|
da radę z automatu stworzyć kalendarium w Wordzie
jest tam generator kalendarium które w bardzo prosty sposób można przenieść do corela pomijając wszelkie "ozdobniki graficzne"
wystarczy z worda wygenerować pdf na poziom 3 lub 4 i wstawić tenże przez filtr importu wybierając nazwę naszego kalendarum i filtr importu ustawiajając na wielostronicowy pdf.
W corelu utworzy się tyle stron ile było w kalendarium. Każdą z nich należy wybrać (CTRL+A) rozgrupować wszystkie obiekty (mała ikonka w pasku zadań obok rozgrupuj następnie z menu wybrać elemty tekstowe i skopiować je do pamięci. Po wywaleniu całości (będzie tam kilkanaście tysięcy obiektów ;|) wkleić same elemnty tekstowe.
I w prosty sposób mamy kalendarium. Oczywiście należy je jeszcze poustawiać wedle swojego życzenia itd.
Ale to już zdaje się jest do przeskoczenia :) |
|
|
|
 |
miharu
Początkujący

|
Wysłany: 28 Listopad 2007, 19:11
|
|
|
No dobra, pomijam już fakt, że nie zlokalizowałam tego generatora w wordzie, ale mniejsza o to..
Mam pytanie - czy w corelu naprawdę nie można wstawiać wiecej kolumn niż 8? Akurat potrzebuję zrobić kalendarium 'poziome', czyli dni tygodnia pn-Nd i drugi raz to samo w jednym wierszu (czyli w sumie 14 kolumn) no i dni tygodnia pod tym, czyli jakies 3 wiersze.
corel pozwala mi w ramce tekstowej ustawić najwyżej 8 kolumn. Czy więcej się nie da? |
|
|
|
 |
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Listopad 2007, 21:00
|
|
|
Możesz spokojnie stworzyć (lub zduplikować) drugą ramkę tekstową obok i zaznaczyć automatyczne przelewanie - efekt jest ten sam.
Możesz również ominąć to ograniczenie korzystając z tabulatorów w zwykłym trybie ramki. Ma to też tą dodatkową zaletę, że można "wlać" tabelę z (np.) Worda.
Bardziej "łopatologicznie" wytłumaczone to jest ::tutaj::. |
|
|
|
 |
|
|