|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
skrót klawiszowy gamma corel X3 |
| Autor |
Wiadomość |
skaner-69
Bywalec

Wersja CorelDRAW: corel X3
Wiek: 56 Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 20 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 1 Marzec 2013, 22:30 skrót klawiszowy gamma corel X3
|
|
|
Witam jak zrobić, skrót klawiszowy lub na pasku właściwosci - Gamma
W corel 9 były skróty na pasku ikona: jaskrawośc, kontr.
intensywnośc oraz Gamma w corel X3 tego brak,
czyżby to przeoczenia przez producenta że brak jest takiej możliwości.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 1 Marzec 2013, 22:41
|
|
|
Narzędzia > Dostosowywanie > Polecenia > Klawisze skrótów > Nowy klawisz skrótu
W zakładce polecenia musisz znaleźć w odpowiednim menu konkretną funkcję. |
|
|
|
 |
skaner-69
Bywalec

|
Wysłany: 1 Marzec 2013, 22:54
|
|
|
| Struna napisał/a: | Narzędzia > Dostosowywanie > Polecenia > Klawisze skrótów > Nowy klawisz skrótu
W zakładce polecenia musisz znaleźć w odpowiednim menu konkretną funkcję. |
W tym rzecz, że nie mogę w poleceniach znaleźć tego elementu (pokaż wszystkie elementy)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 10:41
|
|
|
| Faktycznie też nie mogę znaleźć tego polecenia (nawet w X5). Nie ma też kilku innych. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 12:00
|
|
|
Jaskrawość-kontrast-intensywność jest w menu Efekty, Dopasowanie (Ctrl B). Gamma znajduje się w tym samym menu. Tych poleceń nie ma na liście poleceń.
Nawiasem mówiąc to okieneczko Dostosowywania, w którym nic się nie mieści, to jakieś kpiny. A polecenia są przetłumaczone przez małego Jasia z II c, który kompletnie nie wiedział co robi... Ale rozumiem, rozumiem. Powiększenie okienka to dla programisty zadanie wymagające poświęcenia i wyrzeczeń. A znalezienie kogoś, kto potrafi przetłumaczyć angielskie polecenia uwzględniając specyfikę programu (np. klawisz Shift to klawisz Shift, a nie przesunięcie) jest awykonalne. Zresztą użytkownicy wszystko łykną i zapłacą bez szemrania.
Aha. Gdy się otworzy okienko Dostosowywania, Polecenia można wejść do dowolnego menu na pasku u góry programu (Pasek menu), wskazać polecenie i lista poleceń zostanie wtedy zogniskowana na nim. Można go nawet chwycić i przeciągnąć, ale jedyny efekt takiego postępowania to zniknięcie z listy menu i niepojawienie się nigdzie. Ale można tego tricku używać do szybkiego wyszukiwania konkretnych poleceń (bo nigdy nie wiadomo jak brzmi po polsku na tej liście; np. Biały — kto zgadnie, że chodzi o kolor konturu?). |
|
|
|
 |
skaner-69
Bywalec

|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 13:12
|
|
|
Witam ponownie; jednym słowem nie ma możliwości zrobienia skrótu klawiszowego lub umieszczenia tak popularnego i przydatnego elementu jak gamma na pasku poleceń. A lle za to można po raz drugi umieścić np. skrót do elipsa lub tekst haha.
Pozdrawiam i dziękuje za właczenie sie do tematu. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 13:48
|
|
|
| chezare napisał/a: | | Programistom, bo to całe stado ludzi, którzy napisali program w wersji angielskiej, wszystko się w okienkach mieściło. Polskie tłumaczenia, dłuższe, już nie koniecznie ale o tym to ci programiści nawet pewnie nie wiedzą. | Są programy, w których jednak dało się dopasować okienka do specyfiki języka. Tylko trzeba chcieć. Poza tym jakim cudem programiści nie wiedzą, skoro oferują wielojęzyczne pakiety na swojej stronie? Ile roboty jest dając do tłumaczenia stringi czy jak się to po polsku nazywa, nie napisać uwagi gdzie się to wyświetli i w jakim kontekście? Jaki problem wejść do programu, sprawdzić i skorygować? A tak mamy Edycja, Układ i — ni z gruszki ni z pietruszki — Rozmieść. Tekst - Zakoduj... Czemu nie zakoduj se?
Jednak zamiast żądać poprawienia błędów i niedoróbek polskiej wersji większość Polaków woli położyć uszy po sobie, czy wręcz wziąć brakorobów w obronę. A gdzie duma narodowa, godność? Wszyscy walczą o swoje i my też walczymy o ich... |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 15:08
|
|
|
| String to wpis wyświetlający się na przycisku, pozycji menu lub w formie komunikatu. Nie wiem czy i jaki jest polski odpowiednik. |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 15:16
|
|
|
String, to typ danych zmiennej, a dokładniej typ o zawartości ciągu znaków. Czyli potrafiący przechowywać tekst. Raczej nie ma polskich odpowiedników, bo wynika to z języka programowania, który raczej jest w języku angielskim. A już na pewno nie powinno się tłumaczyć 'stringa', zupełnie z tego samego powodu co "Shift" :)
Niestety tak to jest jak daje się tłumaczyć program komuś z angielskim humanistycznym, a nie technicznym. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 15:22
|
|
|
| Chezare, Wchodzisz na forum Corela i myślisz o majtkach? Wiszących luźno, czy opiętych? |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 15:28
|
|
|
Wiszące luźno stringi |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 15:40
|
|
|
| oczywiście że jest polski odpowiednik nazwy string,ogolnie to ciąg znaków w hex,odpowiadających za jakieś zadanie,czyli na polski można smiało tlumaczyć "kod polecenia" "nazwa polecenia" itd |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 16:16
|
|
|
| chezare napisał/a: | Na wszelki wypadek, tak jak jeden z bohaterów "Armagedonu" powiem, że nie wiem ile lat mają koleżanki i koledzy na forum | To nieistotne. Nie wszystkim stringi kojarzą się z gaciami. Jeśli już to prędzej reformy. Są nie tylko do kolan, ale i seksy.
Myślę, że cenzurowanie nawet własnych wpisów jest nie fair. Nie jesteś obiektywny więc nie możesz autorytatywnie twierdzić, że nic nie noszą.
@Bidon. Jeśli starszy mówi, że nie ma, to nie ma. To nie jest w hex to, co piszesz, tylko w odpowiednim miejscu w pliku — zasoby, które można odpowiednimi programami edytować i modyfikować. Dzięki temu amator może spolszczyć program, który nie ma polskiej wersji. To nie jest kod, tylko nazwy poleceń i komunikaty. Program napisany niechlujnie ma komunikaty nie na swoim miejscu i takich nie da się przetłumaczyć. W sumie można wyróżnić w pliku sekcje takie jak Bitmap, Dialog (czyli wszelkie okna dialogowe), String, czyli komunikaty i ostrzeżenia, a także podpowiedzi (chmurki), Version, czyli numer wersji, producenta itp. — to co się wyświetla gdy wybierze się właściwości pliku w Windows. Jednym z programów służących do edycji zasobów plików Restorator, nie rozwijany już. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 17:05
|
|
|
String 00000048 ,ciąg znaków(podświetlony) w tym Stringu odpowiada za wyświetlenie słowa program,cały ten ciąg w tym Stringu to kod -polecenie wyswietlenia tekstu w oknie dialogowym
i tak samo jest w restoratorze czy tam w res hakerze tylko tam masz wyswietlone konkretne cyfry odpowiadające za konkretne zdanie czy funkcje
czyli śmiało można to przetłumaczyć jako kod polecenia czy nazwa polecenia itd |
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 17:32
|
|
|
Bez sensu temat na forum Corela, ale String to nigdy nie może być "kod polecenia", czy "nazwa polecenia". String to typ zmiennej tak jak np. integer, czyli liczba całkowita. W pierwszym przykładzie nawet idealnie jest to zobrazowane ("Type: Text string"). Oznacza to tylko tyle, że dany fragment kodu, czy zmienna ma typ String, czyli jej wartość jest tekstowa, a nie np. liczbowa.
Błędnie podchodzisz do tematu, bo "nazwa polecenia" np. "Zapisz jako", to jest tekst, który musi być zapisany w zmiennej typu String, co nie oznacza, że string znaczy "Nazwa polecenia". |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 17:45
|
|
|
Wiesz, wbrew pozorom wcale nie bez sensu. Ponieważ jeśli dałoby się i chciałoby się komuś wyedytować pliki językowe Corela, to można by ku radości wielu poprawić błędy tłumaczenia i powiększyć niektóre okna. Ja swego czasu w ten sposób poprawiłam sobie zachodzące na siebie opisy funkcji w dokerze w Corleu 9. Kilka osób, które z tych akurat funkcji często korzystały było mi nawet wdzięczne. A jedna to nawet podziękowała :)
@Bidon. Zasoby są najczęściej w plikach wykonywalnych — exe lub dll. Jeśli za pomocą edytora szesnastkowego zmienisz wielkość pliku, to może się okazać, że jest on nie do uruchomienia. Albo pokazuje idiotyczne opisy. Poza tym czasem zasoby są kompresowane. Wtedy w hex-ie widać sieczkę. |
|
|
|
 |
skaner-69
Bywalec

|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 20:12
|
|
|
| chezare napisał/a: | Nie wiem, nie znam się na stringach.
Skaner, obawiam się, że jak by zrobić ankietę czy polecenie do którego brakuje Ci skrótu jest popularne i często używane, to wyszłoby, że wcale tak nie jest. Jak dla mnie może go w Draw w ogóle nie być. |
No to jest argument... w zasadzie mogłoby nie być ogólnie skrótów klawiszowych itp.
po co były w poprzednich wersjach corela ? są osoby które konfigurują program do własnych potrzeb, tak aby ułatwić i usprawnić pracę.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 21:25
|
|
|
a wracając do tematu,to tera tak patrze że można chwycić polecenie i przenieść,na pasek własciwości nie ,ale można na pasek menu albo na dół ,tam gdzie są ikony konturu lub bardziej w lewo,tylko trzeba najpierw przytrzymać alt,no a potem efekty chwycig gamma i przenieśc,ale pewnie to wiecie,i nie o to chodzi |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 22:16
|
|
|
Bidon, gdyby się tak dało to kolega byłby szczęśliwy.
Skaner, wierz mi, ja też nie przepadam za przedzieraniem się przez parę warstw menu i wolę załatwić sprawę jednym kliknięciem czy wciśnięciem klawisza czy klawiszy
Nie kwestionuję potrzeby istnienia skrótów klawiszowych, zapytałem się tylko czy takowy jest akurat potrzebny funkcji gamma, czy w ogóle to polecenie jest niezbędne w Draw skoro dotyczy bitmap? Tobie jest bardzo potrzebne a innym? Bez zbadania tego nie znam odpowiedzi na to pytanie i Ty też nie.
Jeśli chodzi o stringi, teraz całkiem poważnie, bo czasami żartujemy
Ponieważ pojawiły się one w tym temacie w związku z niechlujstwem bo tak to trzeba nazwać, albo nie dopilnowaniem przez gości z Kanady tych co tłumaczyli, to moim zdaniem najbliżej prawdy jest Struna.
Dll mogą zawierać wykonywalne fragmenty programu ale nie muszą i nie są na pewno same z siebie wykonywalne. W Windowsie wykonywalne są exe i com choć jest parę innych które takie wrażenie mogą sprawiać, np. msi.
Nie jestem złośliwy choć pewnie tak jak każdemu i mnie się to zdarza. To co zrobiłaś Bogumiło i do czego namawiasz innych, to hakerstwo |
| Ostatnio zmieniony przez chezare 3 Marzec 2013, 18:43, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Marzec 2013, 22:36
|
|
|
Cheraze bardzo poważam Ciebie i wszystko co mówisz. Dlatego bardzo bym Cie prosiła, byś sprecyzował w jakim znaczeniu użyłeś tego słowa. Bo nie wiem, czy się obrazić, czy poczuć dumę. Bowiem nie widzę niczego nagannego w tym, żeby dostosować spieprzony przez kogoś program do własnych potrzeb. Nie ingeruję w kod, niczego nie kradnę, nie dekompiluję (nie mylić z depiluję). Łamię prawo? Być może. Ale niech mnie panowie z Corela w dupę pocałują jeśli by im przyszło do głowy mnie pozwać za POPRAWIENIE ich bubla. Jestem w stanie przedstawić korespondencję z ich pomocą techniczną, która pomogła jak umarłemu kadzidło. Niestety nie potrafię poprawić niedoróbek i błędów, to chociaż niech funkcje nazywają się prawidłowo.
Tutaj jest cała strona stworzona przez "hakerów", którzy za darmo poświęcają swój czas lokalizując programy. Nigdy się nie zdarzyło, żeby jakaś firma kogoś za to pozwała, wliczając w to firmę Sony! |
| Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 3 Marzec 2013, 01:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Marzec 2013, 02:21
|
|
|
To wszystko zgoda. Tyle, że z tego co rozumiem ingerowałeś w kod. A to już jest zupełnie inna broszka. Poza tym inne prawa rządzą multimediami — to co jest dostępne masz prawo ściągnąć na własny użytek — a inne programami komputerowymi — nie masz prawa ściągać nawet na własny użytek (oprócz wersji demo, trial itp oczywiście) — "durna lex sed lex", jak mawiali starożytni. Jeśli jednak chodzi o podmianę stringów, tłumaczenie, (prawie) żadna licencja tego nie zabrania. | Corel w licencji napisał/a: | | Użytkownikowi nie wolno dekompilować, odtwarzać ani dezasemblować oprogramowania. |
Innymi słowy — masz prawo przetłumaczyć program na potrzeby swoje. Nie wolno Ci go tylko rozpowszechniać bez zgody właściciela, czyli w tym przypadku firmy Corel. Gdy zaś ktoś przetłumaczy program i go udostępni (poprawiłam link w poprzednim wpisie), każdy użytkownik ma dwa wyjścia. Może 1) pliki językowe pobrać, podziękować ich autorowi i korzystać z nich albo 2) podkablować. To drugie może nie wypalić, bo tłumaczenie zwiększa krąg odbiorców. Dlatego niektórzy programiści tworzą osobne pliki językowe łatwe do tłumaczenia albo dodają narzędzia. Bo więcej użytkowników, to większy zysk.
Oczywiscie w przypadku Corela to niby nie wchodzi w grę, bo on już ma wersję nibypolską. Ale w poprawieniu błędów językowych nawet chyba amerykański sąd nie dopatrzyłby się działania na szkodę firmy. Zwłaszcza, że od wersji bodajże 11 zostały wydzielone pliki językowe do osobnego folderu. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 3 Marzec 2013, 20:25
|
|
|
Chezare, jeżeli chodzi o tłumaczenia Corela, to sprawa jest jasna:
cytat z licencji Corela X3:
"1.4 LICENCJOBIORCA NIE MA PRAWA DO NASTĘPUJĄCYCH DZIAŁAŃ:
[...] dokonywanie tłumaczenia, zmian wstecznych, dekompilacji lub dezasemblacji Produktu"
cytat z licencji Corela X6:
"OBOWIĄZKI UŻYTKOWNIKA ZWIĄZANE Z UŻYWANIEM OPROGRAMOWANIA.
[...] Użytkownik nie może modyfikować ani tworzyć dzieł pochodnych bazujących na oprogramowaniu."
Nie ma tutaj żadnego rozgraniczenia: na użytek prywatny czy inny. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Marzec 2013, 21:58
|
|
|
Dla kogo jest jasna? Na stronie Corela stoi jak byk, że użytkowników dowolnej wersji programu obowiązuje AKTUALNA licencja, a nie sprzed 10 lat. Tłumaczenie nie modyfikuje oprogramowania, bo pliki językowe są wydzielone osobno. Poza tym nadrzędne nad zapisami licencji jest prawo polskie, które zezwala na takie ingerencje na własne potrzeby.
Licencja w X3 nie zezwala na instalowanie kilku kopii programu na różnych komputerach. Obowiązująca licencja dopuszcza takie działania pod warunkiem, że z zainstalowanych programów nie korzysta się jednocześnie. Ale zawsze można wysunąć się przed szereg i postraszyć rodaków. Zastanawiam się tylko komu służy taka nadgorliwość? Odniesiesz osobistą korzyść jeśli nie dopuścisz do poprawienia źle przetłumaczonych wpisów i powiększenia okienek? A może chodzi tylko o wykazanie blondynce, że jest głupia? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 3 Marzec 2013, 22:17
|
|
|
Czytanie ze zrozumieniem to umiejętność nabywana w Gimnazjum. Licencja Corela X6 nie pochodzi sprzed 10 lat.
To że pliki językowe są wydzielone osobno, to wynik przyjętej techniki programowania, a nie ukłon w stronę domorosłych hakerów i zezwolenie na dowolną i nieautoryzowaną ich modyfikację.
| Bogumila M. napisał/a: | | Zastanawiam się tylko komu służy taka nadgorliwość? Odniesiesz osobistą korzyść jeśli nie dopuścisz do poprawienia źle przetłumaczonych wpisów i powiększenia okienek? |
Możesz się długo zastanawiać. Moje osobiste korzyści są poza Twoim zasięgiem.
| Bogumila M. napisał/a: | | A może chodzi tylko o wykazanie blondynce, że jest głupia? |
Ty naprawdę masz z tym jakiś problem. Ale to może na innym forum Ci pomogą.
| Bogumila M. napisał/a: | | czy wręcz wziąć brakorobów w obronę |
| Bogumila M. napisał/a: | | Ale niech mnie panowie z Corela w dupę pocałują |
Niebywały pokaz jadu i żółci wylewanej na nieznane sobie osoby, przy jednoczesnym, niczym nie uzasadnionym poczuciu własnej wyższości i nieomylności. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Marzec 2013, 23:09
|
|
|
Och, jak miło się zrobiło. Rozumienie tego co się pisze to umiejętność nabywana w zerówce. | tegraf napisał/a: | cytat z licencji Corela X3:
"1.4 LICENCJOBIORCA NIE MA PRAWA DO NASTĘPUJĄCYCH DZIAŁAŃ:
[...] dokonywanie tłumaczenia, zmian wstecznych, dekompilacji lub dezasemblacji Produktu" |
W czyją stronę jest ukłonem wydzielanie plików językowych jest mało istotne. Ważne jest, że są one osobno, więc nie trzeba ich szukać, a grzebanie w nich nie jest ingerencją w kod programu lub plik wykonywalny.
Ja wiem, że mogę się długo zastanawiać, bo nie mając kompleksów ani ciągot do pouczania innych po prostu takiej postawy nie rozumiem. Ktoś za darmo, poświęcając swój czas coś robi, a wdzięczny użytkownik na głowie staje, żeby mu to obrzydzić. Nota bene zacytowane zdanie odnosiło się ogólnie do wdzięcznych inaczej, ale miałeś oczywiście pełne prawo wziąć je do siebie. Sprawdza się tu teoria nożyc i stołu.
Co do dalszego ciągu wywodu okraszonego cytatami — nie mam najmniejszej ochoty przekopywać się przez forum, żeby znaleźć przykłady zrozumienia, empatii i bezinteresowności. Szkoda mi po prostu na to czasu, bo nie odczuwam potrzeby udowadniania komukolwiek czegokolwiek. Zresztą w zupełności wystarczy to, co zaprezentowałeś tutaj, zanim ktokolwiek zdążył cokolwiek zrobić. Dzięki takim jak Ty nikt o zdrowych zmysłach nie podzieli się z innymi tutaj swoją pracą, bo nie będzie ryzykował wizyty policji.
Z mojej strony to wszystko, panowie. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.14 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|