Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ramka tekstowa
Autor Wiadomość
timeshift 
Fachowiec

Wysłany: 2 Marzec 2013, 08:13   ramka tekstowa

Siemka
jak wyłączyć ramkę - pisałem sobie coś w prostokącie i ramki wyłączyć nie umiem tekstową prosze o pomoc?

chezare 

Wysłany: 2 Marzec 2013, 09:13   

:poklon
Trzeba wcisnąć F1

Jak nie wiesz czego szukać, to zaznacz to i przeczytaj co jest na dole napisane.

s-p-i-n 

Wysłany: 2 Marzec 2013, 09:32   

a to ja dołącze do tematu: jak zrobić ramkę tekstu akapitowego o innym kształcie niż prostokąt/kwadrat np. trapez.

chezare 

Wysłany: 2 Marzec 2013, 09:34   

Spin, może TimeShift się przyda :-)
Narysuj kształt, kliknij ikonę tekstu a później kliknij blisko krawędzi narysowanej figury ale w jej wnętrzu.
Ostatnio zmieniony przez chezare 2 Marzec 2013, 11:02, w całości zmieniany 4 razy  

timeshift 
Fachowiec

Wysłany: 2 Marzec 2013, 09:39   

jak się pozbyć ramki po wpisaniu tekstu w prostokąt

chezare 

Wysłany: 2 Marzec 2013, 10:34   

Jak całkiem, to zaznaczyć i wcisnąć klawisz Delete. Jak chcesz zachować tekst to zamień tekst akapitowy (ta ramka z tekstem to jest właśnie tekst akapitowy) na tekst ozdobny.
Menu Tekst.

A może są dwie ramki? Prostokąt a w nim tekst akapitowy? :-)
Chyba się nie nadaję na nauczyciela, lał bym uczniów.

chezare 

Wysłany: 2 Marzec 2013, 11:09   

Dołączę do tej dyskusji i zapytam się jak zrobić tekst akapitowy w kilku nietypowych kształtach, tak żeby miał ciągłość? :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 2 Marzec 2013, 13:59   

Dołączę i ostrzegę, że jeśli tekst ma ciągłość, to trzeba bacznie śledzić co Corel wydrukuje. Zwłaszcza w sytuacji gdy projekt rozmieszczony jest na kilku stronach i tekst przechodzi z ramki na jednej do ramki na drugiej. Może się bowiem okazać, że zamiast spodziewanego tekstu, który znajduje się na stronie na przykład drugiej zobaczymy na wydruku tekst ze strony na przykład 11. Powtórzony na stronie 3 i 4. Algorytmu nie załapałam, bo szaf się awanturował i mało nie doszło do rękoczynów...

(Dotyczy Corel X5, tekst akapitowy w ramkach z funkcją przepływania z ramki do ramki.)

Rozwiązanie:
Przed przystąpieniem do drukowania zapisać dokument i pozamieniać tekst na krzywe (w tym trybie wystarczy zamienić w pierwszej ramce, by automatycznie został zamieniony we wszystkich powiązanych). Po wydrukowaniu zamknąć dokument bez zapisywania. Dzięki temu tekst pozostanie nadal edytowalny.

chezare 

Wysłany: 2 Marzec 2013, 15:16   

Cenna uwaga, na pewno użytkownikom X5 się przyda. Ja na szczęście mam X3 i na razie jeszcze mi takiego numeru nie zrobiło.
Na odpowiedź na moje pytanie nie liczę, podobnie jak Spin :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 2 Marzec 2013, 15:24   

Pewnie dlatego, że to forum na którym ci co nie wiedzą zadają pytania, na które odpowiadają ci, co wiedzą. Jeśli zadaje pytanie ten, kto zna odpowiedź na nie, wszyscy czekają w napięciu na rozwiązanie.

Cysorz 

Wysłany: 2 Marzec 2013, 16:00   

chezare napisał/a:
Dołączę do tej dyskusji i zapytam się jak zrobić tekst akapitowy w kilku nietypowych kształtach, tak żeby miał ciągłość? :-)
Obrazek

Użyj obwiedni:

Dodatkowo plik w wersji X3, żeby nie było, że sobie w PS montaż zrobiłem ;)

t2.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 233 raz(y) 23.24 KB

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 2 Marzec 2013, 16:21   

Uważasz, że to nie była podpucha?

chezare 

Wysłany: 2 Marzec 2013, 21:13   

Jak powiem, że to S-p-i-n tę zabawę wymyślił, to i tak łomot dostanę? :-)
Po pierwsze podziękuję Malutkiemu bo dzięki jego odpowiedzi mam większą wiedzę, nigdy tak nie robiłem, może dlatego, że rzadko używam narzędzia tekst akapitowy?
Po drugie, mam nadzieję, że inni z tego skorzystają.
Po trzecie ten temat założył Timeshift, nie moja wina że ma shift w nicku :-)
No i na koniec, ciągle nie ma odpowiedzi na moje pytanie.. Dodam, że obrazek który dołączyłem też nie jest żadnym montażem :-)
Teraz całkiem poważnie się zapytam Malutkiego. Plik który dołączyłeś jest zapisany w wersji X3 a zrobiony w?

Cysorz 

Wysłany: 2 Marzec 2013, 23:55   

Pracuję głównie na X5, plik "zdołowałem" do X3 bo wiem, że takiej wersji używasz.

PS.
Wiem, że jestem wyjątkiem/szczęściarzem bo u mnie Corel chodzi tak jak trzeba (na różnych systemach, w różnych wersjach) i to w dodatku od wielu, wielu lat...

chezare 

Wysłany: 3 Marzec 2013, 00:42   

Nie jesteś wyjątkiem, ja mam tak samo :-)
Zapytałem dlatego, że ten dokument się u mnie wysypał. Niby tekst jest w jednym kawałku, wszystko wygląda tak jak u Ciebie ale nie widać powiązania między ramkami.
Gdybym używał X5, to bym raczej nie zapisał takiego dokumentu do niższej wersji bo nie do końca jest tak jak być powinno. Przy okazji żartu posiadłem fragment wiedzy, która kiedyś być może mi się przyda.
Tak naprawdę, to zdarzały mi się wpadki programu i to w różnych jego wersjach ale czym dłużej człowiek tego używa tym więcej wie na temat tego czego robić nie powinien i gdzie może zostać zaskoczony. Z czasem podświadomie takie sytuacje zaczyna omijać i kłopotów robi się coraz mniej.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 3 Marzec 2013, 01:47   

Malutki napisał/a:
Wiem, że jestem wyjątkiem/szczęściarzem bo u mnie Corel chodzi tak jak trzeba (na różnych systemach, w różnych wersjach) i to w dodatku od wielu, wielu lat...

Chezare napisał/a:
Nie jesteś wyjątkiem, ja mam tak samo :-)

Ktoś napisał/a:
... ten dokument się u mnie wysypał.
albo napisał/a:
...zdarzały mi się wpadki programu i to w różnych jego wersjach

Sam Corel podaje ile błędów i niedoróbek zawarł w swoich wyrobach. Ale jakby napisał o tym na forum, to by się dowiedział, że "u mnie wszystko działa". Czy to nie cud? Byłam ostatnio u lekarza. Panie doktorze mam wysoką gorączkę i katar. Pani zawsze narzeka, mnie nic nie dolega.

Chezare napisał/a:
... czym dłużej człowiek tego używa tym więcej wie na temat tego czego robić nie powinien i gdzie może zostać zaskoczony. Z czasem podświadomie takie sytuacje zaczyna omijać i kłopotów robi się coraz mniej.

Właśnie, czyli po polsku exactly. Mimo, że u niektórych program działa lepiej niż według samego producenta, bo bezbłędnie, to jednak warto znać jego słabe strony. Często bowiem pozwala to uniknąć naprawdę dużych strat. I jeśli jakiś bug występuje u jednego użytkownika, a u drugiego nie, to warto prześledzić dlaczego. Starożytni Polacy mawiali: "ostrzeżony — uzbrojony". I mieli rację. Zaufajmy mądrości przodków i przestańmy się wymądrzać. Chyba, że to jest nie do pokonania imperatyw wewnętrzny, który zmusza do pochwalenia się wszystkim: "A ku ku! A u mnie działa!"

chezare 

Wysłany: 3 Marzec 2013, 02:08   

Czy ty czasami czytasz to co sama piszesz?
Bardzo mi przykro i czuję się winny, że u mnie działa a u was nie.
U mnie też czasem coś nie działa, czasem mam z czymś problem i o tym nie raz pisałem, ale po co czytać? Wystarczy sam nick, szkoda czasu na czytanie a jeszcze bardziej na zastanowienie przez chwilę.
Jak mam problem, to szukam rozwiązania, ale nie czuję powołania żeby naprawiać świat czy choćby jakiś program. Co mam robić, przy każdym problemie rozgłaszać go na cały świat?
Dlaczego mam to robić? Jak ktoś się pyta a ja znam odpowiedź, to odpowiadam. Wątpię żebyś oprócz siebie znalazła tutaj kogoś kto zaprzeczy temu co przed chwilą napisałem.
Na razie zacznę walić łbem o ścianę a w wolnych chwilach biczować się żeby choć trochę zmazać winę.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 3 Marzec 2013, 02:36   

Coś mi się wydaje, że zaszło jakieś nieporozumienie... Czy mógłbyś jaśniej, bo zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Przecież niczego Ci nie zarzucam. Cenię i podziwiam Twoją wiedzę i niejednokrotnie z niej korzystałam. Co Cię ugryzło, jeśli można spytać?

Odpowiedz do tematu