|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
skrót klawiszowy gamma corel X3 |
| Autor |
Wiadomość |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 03:13
|
|
|
Całe szczęście bo zaczynałem już myśleć o ewakuacji
Ciekawe co o własnoręcznym tłumaczeniu tekstów wyświetlanych przez program myśli Roland? Może warto zapytać?
Ja mam w pracy 12 Corela w wersji angielskiej i nie jest to jego oryginalna wersja językowa. Bez sensu? Też ta uważam, ale pan od plotera powiedział, że moduł który ten ploter obsługuje doinstalowany do Corela lepiej działa właśnie w takiej konfiguracji.
Moduł działa a ctrl+K nie. Muszę powiedzieć, że trochę mnie to wkurza
Niektóre tłumaczenia też mnie wnerwiają. Czasami używam arkusza kalkulacyjnego OpenOffica, projekt otwarty, są pliki źródłowe, jest polska wersja. Zrobiłem co chciałem i chcę zamknąć dokument, co robi normalny program? Pyta się czy zapisać. Użytkownik ma do wyboru: zapisz, nie zapisuj, anuluj, to są bodaj najpopularniejsze rozwiązania w takiej sytuacji. Tłumacz OpenOffice wymyślił odrzuć.
Mam nadzieję, że napięta atmosfera się trochę rozładowała |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 08:22
|
|
|
Nie w tym problem Chezare. Wczoraj, o 20.25 dodałem do wątku swoje zdanie, różne od zdania użytkownika Bogumila M. Użytkownik Bogumila M. o godzinie 21.58 odniósł się do niego. Trzema pierwszymi zdaniami w swoim poście.
Reszta to wiadro pomyj.
| Bogumila M. napisał/a: | | A może chodzi tylko o wykazanie blondynce, że jest głupia? |
Wskaż mi Cezare słowa w moim poście odnoszące się do koloru włosów użytkownika Bogumila M. i do jego ilorazu inteligencji, bo może to ja jestem tą blondynką i tego nie widzę.
Ale leczenie czyichś kompleksów to nie moja rola. Padło też niestety inne zdanie, nad którym - od tak - do porządku przejść nie mogę.
| Bogumila M. napisał/a: | | Zastanawiam się tylko komu służy taka nadgorliwość? Odniesiesz osobistą korzyść jeśli nie dopuścisz do poprawienia źle przetłumaczonych wpisów i powiększenia okienek? |
Otóż użytkownik Bogumila M. sugeruje, że moja obecność na tym forum nie jet bezinteresowna. Że moje posty, w których bronię prawa autorów Corela do decydowania o swojej własności - są przez kogoś opłacane. Takie postępowanie użytkownika Bogumila M. jest haniebne. Użytkownik Bogumila M sugeruje, że jestem oszustem.
Zastanawiasz się Cezare, nad ewakuacją. Ja też, ale nad ewakuacją z forum. Forum na którym nie widać nawet śladowej działalności moderatorów, zmierza prostą drogą do internetowego ścieku. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 08:54
|
|
|
Tegraf, ja ani przez moment nie byłem po innej stronie niż Ty.
Każdy kto tu trochę jest wie ile dobrego dla tego forum i ludzi którzy z niego korzystają, zrobiłeś. Bidona udało się przekonać żeby nie umieszczał adresów do nielegalnych plików, może i Bogumiła w końcu znajdzie czas, przemyśl to czy owo i dojdzie do wniosku, że może w tej czy innej sprawie nie ma racji. Trzeba mieć nadzieję
W tym konkretnym przypadku sprawa jest dla mnie oczywista. Nie wolno tego robić.
To, że tu nie ma żadnej cenzury do tej pory wydawało mi się zaletą tego miejsca. W odróżnieniu od wielu innych to była oaza spokoju, przyjaznych relacji między użytkownikami, ale rzeczywiście coś się zaczyna psuć.
Tak sobie patrzę kto odpowiada za to co tu się dzieje i widzę że Jagna ostatni raz była prawie rok temu, JarekDraw bywa ale ostatni raz odzywał się w maju zeszłego roku. Jest jeszcze S-p-i-n, Dżuma, Kula, Restauro, oni na forum bywają regularnie.
Zaciekawiło mnie jednak to:
Nic o tym nie wiedziałem a uprawnienia mam dokładnie takie same jak ktoś, kto jest tu jeden dzień. Myślę, że to nawet dobrze
Panowie co wy na to? Rolanda o tę konkretną sprawę już zapytałem, choć zdaję sobie sprawę, że będzie nowy temat i nowa awantura. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 13:47
|
|
|
Miałam się już tu nie odzywać, ale przeczytałam i ręce mi opadły. Mam dwa wyjścia — trwać przy swoim, i wyrazić zdumienie, że ktoś komuś zarzuca brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, a sam wyczytał z kilku zdań niestworzone rzeczy i na ich podstawie formułuje zarzuty. Widocznie w niezbyt zrozumiałym i zbyt napastliwym języku chciałam przekazać coś, co dla mnie jest oczywiste — dość już martyrologii i kłaniania się obcym, domagajmy się szacunku dla siebie. A jeśli to nieskuteczne, to bierzmy sprawy w swoje ręce. Wielu w tym kraju działa — jak to zgrabnie nazwano — na granicy prawa. Przy okazji jednak wyłoniło się coś budującego, krzepiącego, bowiem uczciwi i przestrzegający prawo obywatele to w tym kraju rzadkość. Z tym, że prawo autorskie jest według mnie chore. Ochrona "dzieł" przez pięć pokoleń to jakieś kuriozalne kuriozum. Przed kim chronione są dzieła twórcy po jego śmierci?
Jest też i drugie wyjście — przeprosić, co niniejszym czynię. Tagraf, wierz mi, nie miałam niczego złego na myśli, a już na pewno nie chciałam Cię obrazić ani tym bardzie posądzić o działanie na zlecenie firmy. To sugerowałam innemu użytkownikowi (w formie żartu, ale chyba nie najwyższych lotów), który bezinteresownie stawał w obronie programistów i sypał przykładami jak skopane są produkty innych firm. Po prostu nie rozumiem postawy, którą prezentujecie. Powinnam próbować Was przekonać w bardziej wyważony sposób. Chezare, Ciebie też przepraszam. Także zauważyłam, że zrobiliście dla tego forum dużo dobrego (świadczą o tym nawet liczby przy nickach), a ja robię dużo złego próbując Was namówić do łamania prawa. No i bez przerwy narzekam.
Nie potrafię i nie chcę zmienić swoich poglądów, skoro mnie nikt nie przekonał, że nie mam racji, a nie tylko nie udało mi się Was przekonać, ale zamiast dyskusji wywiązała się kłótnia, a zamiast wspólnego działania narastają animozje. Cóż więc powinnam w tej sytuacji robić, Tagraf, Chareze, Malutki?
P.S.
Zapytałam: Odniesiesz osobistą korzyść jeśli nie dopuścisz do poprawienia źle przetłumaczonych wpisów i powiększenia okienek? Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że dużo tutaj złej woli, jeśli to pytanie zostało zinterpretowane jako Otóż użytkownik Bogumila M. sugeruje, że moja obecność na tym forum nie jet bezinteresowna. Proszę więc o uświadomienie co sugeruje pytanie: Odniesiesz osobistą korzyść jeśli pozbędziesz się użytkownika Bogumiła M. z forum? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 14:27
|
|
|
Użytkowniku Bogumilo M., po kolei.
| Bogumila M. napisał/a: | | Ochrona "dzieł" przez pięć pokoleń to jakieś kuriozalne kuriozum. |
Czyli: uważam, że mogę prawo łamać, bo wg mnie jest chore. Gratuluję. Ja nie uważam, że jest chore i dalej będę bronił prawa autorów do stanowienia o sposobie korzystania z ich własności.
| Bogumila M. napisał/a: | | Ważne jest, że są one osobno, więc nie trzeba ich szukać, a grzebanie w nich nie jest ingerencją w kod programu lub plik wykonywalny. |
Czasy, w których za kod programu można było uznać pliki typu exe lub dll, mineły razem z dyskietkami. To, że pliki mają rozszerzenia inne, nie oznacza, że nie są częścią kodu programu. W żadnym zdaniu w licencji Corela nie ma zgody na ich modyfikację, także w przypadku użytku osobistego.
| Bogumila M. napisał/a: | | Proszę więc o uświadomienie co sugeruje pytanie: Odniesiesz osobistą korzyść jeśli pozbędziesz się użytkownika Bogumiła M. z forum? |
Ty naprawdę masz jakiś problem. Ale proszę bardzo. To co napisałaś w połączeniu ze zdaniami wyżej, oznacza tylko jedno: przepraszam Was Chezare i Tegraf, ale tak naprawdę - jak to ładnie wyraziłaś się wcześniej - możecie nie pocałować w dupę.
Użytkowniku Bogumiło M., nie ja Cię na forum zapraszałem, nie ja Cię będę stąd wyrzucał. To forum ogólnodostępne, także dla Ciebie, niestety. Nie sil się na odpowiedź, nawet jej nie zobaczę. Sprawdzę, jak skutecznie działa przycisk "Ignoruj". |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 14:30
|
|
|
to może ja się wtrące,tlumaczenie programu nie jest łamaniem prawa,jesli tlumaczysz dla siebie,tym bardziej że pliki języka sa w folderze językowym jako dll,czyli otwarta biblioteka systemu,tu bardziej chodzi o to w tej licencji,ze użytkownik ,który sam poprawi wady językowe ,nie może liczyć na wsparcie a tym bardziej na reklamacje produktu wrazie problemów z aktualizacja,lub zawieszania się programu,ogolnie chodzi o to że np kupujesz lodówke,producent nie moze ci zabronić pomalowania jej na zielono,ale jesli odpadnie ci emalia z obudowy na która producent daje np 4 lata gwarancji,to niestey,ma pełne prawo odmówić roszczenia w ramach gwarancji produktu ,i tutaj jest tak samo
PS: a co do uprawnioeń moderatorów to racja powinni mieć wgląd do panelu administracyjnego,chociażby po to żeby móc wywalać co poniektóre podpisy,tylko pewnie Malutki mnie zbanuje od razu ale może nie |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 14:47
|
|
|
Bidon, ty już chyba raz naganę dostałeś?
Dll, to jest skompilowany fragment programu, a nie żadna otwarta biblioteka.
Robi się tak po to żeby nie umieszczać wszystkiego w jednym pliku skoro np. jakieś fragmenty są potrzebne rzadko i tylko na chwilę. Robi się tak też wtedy kiedy jakieś fragmenty kodu są wykorzystywane przez różne moduły programu. Budowa takiej biblioteki rzeczywiście jest taka, że można z niej skorzystać z dowolnego programu, tylko najpierw trzeba wiedzieć co w niej jest i jak się do procedur i funkcji w niej zawartych odwoływać. Z tego co ja zrozumiałem, to w nowszych wersjach Corela pewne rzeczy związane z wersją językową są w zwykłych plikach tekstowych, nie wiem bo nie grzebałem.
Masz rację Bidon, pozornie drobna zmiana wydawałoby się w zwykłym, łatwo dostępnym tekście, który jest wykorzystywany przez kod programu może narobić niezłego bałaganu.
Ja sobie nawet tego nie muszę wyobrażać bo tak mam. Głupio byłoby się awanturować i domagać poprawienia czegoś co sami popsuliśmy |
| Ostatnio zmieniony przez chezare 4 Marzec 2013, 14:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 14:48
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | | dll,czyli otwarta biblioteka systemu |
Bidon, jeżeli możesz, to podaj źródło, wg którego biblioteka dll jest "otwarta". "Otwarta" czyli pozwalająca na dowolną modyfikację? Bez zgody jej twórcy? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 14:57
|
|
|
dokładnie są tutaj C:\Program Files\Corel\wersja programu\Languages\pl\Programs np CDRFNTINTL.dll odpowiada za nazwy stylu czcionek,czyli ta sławetna cięzka itd
PS: ale jakiej zgody,jesli chodzi o plik językowy to co mu do tego,a po drugie jesli by tak zależało producentowi na zakazaniu otwierania folderu to wystarczy nadać mu uprawnienia i w tedy jest sprawa jasna,a tak folder jest osobny i jesli komuś najdzie ochota to może go podmienić lub przetlumaczyć na np hieroglify,byle to robił dla siebie,takie jest moje zdanie |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 15:00
|
|
|
Użytkownik MA PRAWO dokonać tłumaczenia programu na własny użytek.
| Cytat: | USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 74.
(...)
4. Autorskie prawa majątkowe do programu komputerowego, z zastrzeżeniem przepisów art. 75 ust. 2 i 3, obejmują prawo do:
(...)
2) tłumaczenia, przystosowywania, zmiany układu lub jakichkolwiek innych zmian w programie komputerowym, z zachowaniem praw osoby, która tych zmian dokonała;
Art. 75.
(...)
2. Nie wymaga zezwolenia uprawnionego:
(...)
3) zwielokrotnianie kodu lub tłumaczenie jego formy w rozumieniu art. 74 ust. 4 pkt 1 i 2, jeżeli jest to niezbędne do uzyskania informacji koniecznych do osiągnięcia współdziałania niezależnie stworzonego programu komputerowego z innymi programami komputerowymi, o ile zostaną spełnione następujące warunki:
a) czynności te dokonywane są przez licencjobiorcę lub inną osobę uprawnioną do korzystania z egzemplarza programu komputerowego bądź przez inną osobę działającą na ich rzecz,
b) informacje niezbędne do osiągnięcia współdziałania nie były uprzednio łatwo dostępne dla osób, o których mowa pod lit. a),
c) czynności te odnoszą się do tych części oryginalnego programu komputerowego, które są niezbędne do osiągnięcia współdziałania. |
Nieznajomość prawa szkodzi. Tym bardziej jeśli się deklaruje przestrzeganie prawa wyssanego z palca i sugeruje, że ci, którzy ze swoich uprawnień korzystają są przestępcami i złodziejami. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 15:09
|
|
|
| dokładnie,chodzi poprostu o to że nie możesz tego pliku jezykowego odsprzedać,ani umieszcać go w internecie,ale śmiało możesz go sobie poprawić jak cie najdzie ochota |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 15:12
|
|
|
Szanuję Bidon Twoje zdanie, ale wydaje mi się, że nie masz racji. Mówię to jako również jako autor oprogramowania.
Wydaje mi się, że mylisz trochę pojęcia. Kupno programu różnie się od kupna krzesła. Dawniej, gdy pojęcie "prawa autorskiego" nie istniało, sprawa była jasna. Ja mam krzesło, ty 100 zł. Kupujesz krzesło ode mnie. Ja mam 100 zł, nie mam krzesła. Ty nie masz 100 zł, masz krzesło. Sprawa jasna.
Z "dziełami" było podobnie. Ja mam obraz, ty 100 zł. Dalej tak samo.
Wszystko się zmieniło w momencie pojawienia się "dóbr" cyfrowych, bez wagi, objętości, koloru - istniejących tylko w postaci ciągu zero-jedynek na dysku.
Ja mam program, ty 100 zł. Kupujesz program ode mnie. Ty nie masz 100 zł, masz program. Ja mam 100 zł i... program.
Kupno programu to w rzeczywistości kupno licencji. Sam program masz za darmo. Licencji - czyli zgody na jego używanie. Ta zgoda ma szereg warunków, określa Twoje prawa, ale i obowiązki. Program jest w dalszym ciągu mój.
Licencja Corela X6 mówi to wyraźnie. "Firma Corel jest właścicielem swojego oprogramowania, natomiast Użytkownik jest właścicielem zawartości („zawartość”) utworzonej przez Użytkownika [...]". Innymi słowy: CorelDraw jest własnością firmy z Kanady, Twoje są produkty, za pomocą jego wytworzone.
"Użytkownik nie może modyfikować ani tworzyć dzieł pochodnych bazujących na oprogramowaniu. Użytkownik oświadcza i gwarantuje firmie Corel, że zapewni zgodność z obowiązującym prawem i wszystkimi przepisami". - to chyba komentarza nie wymaga.
"Firma Corel może kontrolować użytkowanie oprogramowania przez Użytkownika, aby walczyć z piractwem [...]. Użytkownik zgadza się na wysyłanie przez oprogramowanie danych na temat użytkowania (takich jak liczba wystąpień użycia oprogramowania, adres IP urządzenia i/lub wersja oprogramowania) w celu rejestracji, uwierzytelnienia, używania oraz kontroli antypirackiej i egzekwowania praw." - to dotyczy słynnego już szpiegowania. Możesz korzystać z programu, o ile pozwolisz na to "szpiegowanie". Nie zgadzasz się? Nie korzystaj. Obowiązku korzystania z Corela nie ma. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 15:32
|
|
|
Bidon jak się zmienia nazwy tych czcionek?
 |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 15:45
|
|
|
a tak
 |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 15:46
|
|
|
| chezare napisał/a: | A ja jak wrócę z roboty, to sobie prąd podłączę "na krótko" bo licznik mam w domu, a w moim domu żadna elektrownia nie będzie mi mówiło co mogę a czego nie |
Argument powalający i przekonywujący. Nic dodać, nic ująć.
Żegnam panów jak papież, czule. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 15:58
|
|
|
| nie ma co się obruszać,ja jestem za tobą,bo mam takiesamo zdanie ,jest prawo i jest duch prawa,nie moze być tak jak z tą rodziną co jej zabrali dziecko bo nie miała pieniedzy,i musiała placic 1000 zeta za to że dziecko jest w rodzinie zastępczej,gmina sie zlitowała i uznała że to debilizm i jej to umożyła,ale fiskus popierniczony uznał że skoro rodzinie gmina umożyła to to jest przychod i rodzina musi zapłacić podatek,no przecież to kwadratura koła jest,tak być nie może i nalezy to tępoić,tak jak napisałe, jest prawo ,ale ważniejszy jest duch prawa,takie mam zdanie,aczkolwiek tegraf też swoje racje ma |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 16:03
|
|
|
Bidon, w Polsce obowiązuje ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Zgodnie z tą ustawą, użytkownik ma prawo do tłumaczenia, przystosowywania, zmiany układu lub jakichkolwiek innych zmian w programie komputerowym, z zachowaniem praw osoby, która tych zmian dokonała (art. 74 pkt. 4)
Art. 75 tej ustawy mówi jednak, że "Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, czynności wymienione w art. 74 ust. 4 pkt 1 i 2 nie wymagają zgody uprawnionego, jeżeli są niezbędne do korzystania z programu komputerowego zgodnie z jego przeznaczeniem".
Po pierwsze: umowa stanowi inaczej: "Użytkownik nie może modyfikować ani tworzyć dzieł pochodnych bazujących na oprogramowaniu".
Po drugie: dokonywanie własnych tłumaczeń nie jest niezbędne do korzystania z programu komputerowego zgodnie z jego przeznaczeniem. Te tłumaczenia są. Mogą być niedoskonałe, ale są. Korzystanie z programu jest możliwe.
Pełny tekst ustawy znajdziesz tutaj: http://www.prawoautorskie...20autorskim.pdf
Podaję Ci te informacje na wypadek, gdybyś spotkał się z wybiórczym cytowaniem tej ustawy przez Nieomylnych i Wszystkowiedzących. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 16:03
|
|
|
| Ja tam w duchy nie wierzę. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 16:09
|
|
|
,oki temat jest tak gorący i kontrowersyjny ,że chyba należy go zakończyć ,bo się posprzeczamy a i tak raczej nikt nie zmieni swoich poglądów na ten temat,więc lepiej nie kontynuować,i tak z\robiło się już jak w piecu |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 17:23
|
|
|
| chezare napisał/a: | Zaciekawiło mnie jednak to:
Obrazek
Nic o tym nie wiedziałem a uprawnienia mam dokładnie takie same jak ktoś, kto jest tu jeden dzień. Myślę, że to nawet dobrze
Panowie co wy na to? Rolanda o tę konkretną sprawę już zapytałem, choć zdaję sobie sprawę, że będzie nowy temat i nowa awantura. |
To jest ewidentny błąd, w grupach jest wyraźnie zaznaczone:
 |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 17:45
|
|
|
| no to z tego screena jasno wynika że przywódcą grupy jest roland,a uprawnienia do moderowania mają tylko ci dwaj userzy,reszta "zielonych" jest vModeratorami,hym,to jest żle ,ponieważ uprawnienia vModeratora nawet nie blokują opcji w panelu użytkownika "ignoruj PW",czyli jesli vModerator napisze nawet wiadomośc do zwykłego użytkownika,a ten ma zaznaczone ignoruj,to ta wiadomośc nie dojdzie,to jest wielki błąd,na waszym miejscu suszył bym głowe adminowi |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 20:40
|
|
|
idzie dwóch pijaków przez ulice
policjant podchodzi
witam aspirat z komendy takiej i takiej,dzień dobry sprawdzenie trzeżwości
dzień dobry
panowie są pijani
ależ skąd
to prosze mi powiedzieć co teraz w nocy świeci na niebie,czy to księzyć?
panie władzo my nie wiemy my nietutejsi |
|
|
|
 |
skaner-69
Bywalec

Wersja CorelDRAW: corel X3
Wiek: 56 Dołączył: 22 Wrz 2012 Posty: 20 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 20:46
|
|
|
Witam ponownie, no przeczytałem te 49 odpowiedzi
no i nie wiem to można zrobić te skrót gamma czy nie można haha ? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Marzec 2013, 20:48
|
|
|
no ja ci napisałem że skrotu niemozna zrobić ale można przeciągnąc te gamma na dolny pasek |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|