Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak wrzucic tekst do corela
Autor Wiadomość
marcinelektroni 
Początkujący

Wysłany: 18 Kwiecień 2006, 21:43   jak wrzucic tekst do corela

Witam.
Nie mogę znaleść nigdzie odpowiedzi.
Mam w Corelu zrobione wizytówki i muszę wrzucić do każdej z wizytówki inne nazwisko, nie chcę zmieniać w każdej z wizytówce osobno.
Jeżeli ktoś robił coś takiego i zaznaczył same nazwiska i zaznaczył w wizytówkach gdzie mają być i pozmieniało samo to bardzo proszę o radę.
Mam tego 50 sztuk.
Nazwiska mam wypisane z góry na dół w exelu i worldzie 2003
Za pomoc będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Marcin.

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 4 Maj 2006, 10:06   

Witam

W CorelDRAW nazywa się to wydruk seryjny.

Ściągnięte z pomocy CorelDRAW:

Korzystanie z Kreatora wydruku seryjnego
Kreatora wydruku seryjnego można użyć do łączenia tekstu z rysunkiem, np. podczas drukowania zaproszeń można na każdym z nich wydrukować inne imię i nazwisko adresata.

Poniższa procedura przedstawia zarys procesu scalania dokumentu.

A Utwórz nowy lub otwórz istniejący plik danych - można otworzyć nowy lub istniejący plik danych. Program CorelDRAW obsługuje następujące formaty plików: Tekstowy (TXT), tekstowy - wartości oddzielone przecinkiem (CSV) oraz Rich Text Format (RTF).

B. Utwórz pola danych - można określić nazwy pól danych.

C. Wprowadź dane w polach danych - po utworzeniu listy pól danych można wprowadzić dane pod nazwami pól.

D. Zapisz plik danych - informacje z pól danych można zapisać w pliku tekstowym.

E. Wstaw pola do rysunku - pola i ich położenie na rysunku można określić, klikając ikonę Wstaw pole wydruku seryjnego, wybierając nazwę pola z listy, a następnie klikając dowolne miejsce na rysunku.

F. Scal plik danych z rysunkiem - scalony dokument można wyświetlić w oknie podglądu wydruku. Pola danych są scalane z rysunkiem podczas drukowania dokumentu.

Przebieg powyższych czynności może być inny, jeśli jest używany istniejący plik danych.

raydek 
Początkujący

Wysłany: 25 Wrzesień 2006, 13:36   

roland napisał/a:
Witam

E. Wstaw pola do rysunku - pola i ich położenie na rysunku można określić, klikając ikonę Wstaw pole wydruku seryjnego, wybierając nazwę pola z listy, a następnie klikając dowolne miejsce na rysunku.

[/b]

Szukam i szukam w tym X3 i za Chiny nie moge znaleźć ikonki "wstaw pole wydruku seryjnego " obłęd.. czy ktoś mi pomoże ?? Gdzie jest schowana ta ikonka..?

opcje wydruku seryjnego znajduje się u mnie w PLIK'u ale nigdzie nie ma tego "wstaw pole wydruku seryjnego" może mam okrojonego corela x3?

Pozdro
raydek

skowroma 
Praktyk
corel9

Wysłany: 12 Marzec 2010, 21:22   

Witam
Panowie przepraszam być może za glupie pytanie ale potrzebuje pomocy PILNIE
mam do wykonania folder informacyjny potrzebuje go wydrukować w drukarni set sztuk problem polega na tym że mam cały materiał w WORDzie są tam wykresy i duuużo tekstu jak mam to przerobic na grafikę wektorową i czy to wogóle wykonalne ???? BArdzo prosze o pomoc

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 12 Marzec 2010, 21:34   

Raczej tak, a raczej dlatego ze nie widzac mat. zrodlowych to nie mozna tego pow. ost.

Teksty mozna importowac, co do wykresow i tabel to zalezy...bo moze bedzie potrzeba wykonania ich od nowa...a moze nie wszystko zal. od mat.
pozdr.

skowroma 
Praktyk
corel9

Wysłany: 12 Marzec 2010, 22:38   

Dzieki
Próbuje ale nic z tego być moze moja 9 jest okrojona być moze nie ma takiej możliwości a być może ja się porwałem z miotłą na księżyc
chyba że Ty spróbujesz prześle Ci na maila kilka stron i pare wykresów być moze jest taka opcja było by szybciej niż przepisywanie kilkuset stron
pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 13 Marzec 2010, 08:44   

Wrzuc na sendspace.pl lub rapidshare.de, itp.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz ten fragment o kilkuset stronach czy to jako calosc ma te wspomniane kilkaset stron?

pozdr.
ps.
Teksty mozna tez przeniesc przez kopiuj wklej.

michw
[Usunięty]

Wysłany: 13 Marzec 2010, 10:00   

Witam...
Zainteresował mie ten temat, ale nie do końca mogę się z nim uparać..:( Może bardziej "łopatologicznie" poproszę..:)
Mam listę gości i chchiałbym ją automatem wydrukować. I tu powstaje problem po zaimportowaniu danej listy tworzy on z niej Pola danych, a chciałbym żeby pole danych było jedno, a dane w polach zostały zinportowane.
Bo jeżeli muszę w danym polu wprowadzać ręcznie dane pola to trochę bez sensu...

Proszę o jakieś doprecyzowani, bo siędze i siedze i nie mogę niczego wymyśleć.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 13 Marzec 2010, 10:21   

O wydruku seryjnym bylo wiele razy sam juz nie raz pisalem na ten temat.

Ilosc pol okreslasz w pliku tekstowym

1 - ilosc pol zmiennych, (jak dasz 2 to beda 2 niezbedne np dla dolozenia numeru telefonu itp.)
/nazwiska/ - nazwa
/Jan Kowalski/ - 1 wsza osoba
/Joanna Kowalska/ - 2 ga
/Bartlomiej Kowalski/ - kolejna. itd

skowroma 
Praktyk
corel9

Wysłany: 13 Marzec 2010, 13:06   

Witam
tu jest tylko część całego tekstu ponieważ no jeśli sie uda to całość już zrobię a co do Twojego pytania to sprawa wygląda tak . Jest to folder reklamowy o zawartości 90 stron a druk ma być w kilkuset egz

http://www.sendspace.pl/f...ca11b6275d3ab4d

Wiem że to ja jestem laikiem w tej sprawie
mam nadzieje że Tobie się to uda
pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 13 Marzec 2010, 13:41   

Wszystko mozna przeniesc do Corela przez kopiuj wklej - zanaczasz czesc tekstu w programie word/open office, kopiujesz i wklejasz do Corela, tak samo z tymi wykresami. Wklej specjalnie jako device independent bitmap itd. Tyle tylko ze CorelDRAW to nie program do skladu takich rzeczy. Na upartego mozna, ale...
Do tego dochodza problemy z modelem kolorow ktory trzeba zamienic na skale szarosci lub cmyk z rgb, i mala rozdzielczosc tych wykresow.

Wlasciwie to zeby to bylo dobrze zrobione to wszystko jest do przeskladania w progr,. do tego przeznaczonym. A wykresy wygenerowac w lepszej rozdzielczosci - wzglednie zrobic w corelu i przeniesc do programu do skladu.

Zobacz tez ten watek podobny problem plus rozwiazanie:
http://corel.wodip.opole....ighlight=#14572

lechnik
Doradca

Wysłany: 18 Marzec 2010, 13:15   

jest taki mały myk by było to w miare szybko wykonalne

1 sposób - drukujesz swoja prace z worda do pliku na drukarke poscriptową, a potem to importujesz

2 sposób - mając adobe profesjionala generujesz pdf'a z opcją zamian tekstu na krzywe (by sie nic nie posypało) a potem import

ale cos za cos w korku masz wszstko w krzywch (wiec poprawi tylko w zródłowym pliku) i oczywiscie kolory rysunków/wykresów masz w RGB (ale z tym to mozna sobie szbko poradzić)

Odpowiedz do tematu