Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
skrót klawiszowy gamma corel X3
Autor Wiadomość
skaner-69 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: corel X3
Wysłany: 4 Marzec 2013, 20:56   

bidon184 napisał/a:
no ja ci napisałem że skrotu niemozna zrobić ale można przeciągnąc te gamma na dolny pasek ;-)
Jest super z Alt przeciagnołem na lewy pasek narzędzi - w meni nie jest potrzebny teraz - dzięki

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 4 Marzec 2013, 21:08   

:-) chwytasz i przenosisz tam gdzie chcesz :-D
ps oczywiście z alt.możesz też skopiować czyli ctrl+alt
eee pewnie chezare se jaja robi :-P

chezare 

Wysłany: 4 Marzec 2013, 21:20   

Bidon, wydaje mi się, że wykryłeś właśnie coś co może być przydatne, nie robię sobie jaj.
Z paska stanu udało mi się bez problemu to usunąć ale zaraz potem wpadłem na genialny pomysł żeby to samo zrobić z formatowaniem akapitów. W 12 wciskało się bodaj ctrl+T i było w X3 nie ma do tego tak samo jak do gamma skrótu. Spróbowałem i się udało ale nie całkiem :-) nigdzie nie mam ikony od tej funkcji, zniknęła też z menu. Po drodze jeszcze udało mi się skasować okienko do wyboru czcionki. To raz dwa przywróciłem włączając pasek tekst. Teraz mam dwa takie same paski tylko w jednym brakuje okienka wyboru czcionki :-) . Zaczynam powoli zastanawiać się nad F&, ale zanim to zrobię może jeszcze trochę poeksperymentuję? :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 5 Marzec 2013, 14:43   

Ostatni głos w temacie pobocznym i najprawdopodobniej ostatni mój głos w ogóle tutaj.

Ukazał się właśnie zbiór wideoklipów niemieckiej grupy Rammstein pod tytułem "Videos 1995-2012". Każdy wideoklip uzupełnia materiał o jego powstaniu. Często są to wywiady z muzykami. Oczywiście są także napisy. Rosyjskie, japońskie, portugalskie... Polskich nie ma. Polskie są nikomu do niczego niepotrzebne. Polacy bowiem uwielbiają być lekceważeni. A komuś, komu by przyszło do głowy przetłumaczyć te wywiady i napisy rozpowszechniać wśród fanów Tagraf przetłumaczy dlaczego nie wolno i że każdy kto tak robi jest złodziejem, przestępcą i w ogóle. Jak producent uznał, że produkt nie ma mieć polskich napisów, to trzeba się z tym pogodzić. Rosyjskie napisy są i to Polakowi powinno wystarczyć.

Życzę wszystkim wszelkiej pomyślności w użeraniu się z programem i użytkownikami bardziej papieskimi niż sam papież.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Marzec 2013, 14:49   

Bogumila M. napisał/a:
Jak producent uznał, że produkt nie ma mieć polskich napisów, to trzeba się z tym pogodzić.

Nareszcie załapałaś. Jeżeli producent tak uznał, to tak ma być. TO JEGO.
A uznał tak prawdopodobnie dlatego, że Polacy kupią 1 kopię, a 10 kolejnych ukradną (skopiują). Więc nakład finansowy poniesiony na wykonanie tłumaczeń nigdy się nie zwróci. Producent pracuje dla zysku.

Za życzenia dziękuję. Czuję się wyróżniony.

A producenta możesz podać do sądu, jeżeli czujesz się oszukana.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 5 Marzec 2013, 15:30   

tegraf napisał/a:
A uznał tak prawdopodobnie dlatego, że Polacy kupią 1 kopię, a 10 kolejnych ukradną (skopiują). Więc nakład finansowy poniesiony na wykonanie tłumaczeń nigdy się nie zwróci. Producent pracuje dla zysku.

O tym właśnie mówię. Możliwości są dwie. Albo Tegraf nie jest Polakiem, ale doskonale zna ten naród oszustów i złodziei i gardzi nim. Albo Tegraf jest Polakiem, ale uważa się za lepszego Polaka. Kto wie czy nawet nie jedynego sprawiedliwego. Albo — jako Polak i jak to Polak, co wynika z Jego rozumowania — uczciwy jest tylko na pokaz.

Czy ci, którzy sami sobą gardzą i sami siebie poniżają mogą domagać się szacunku? Mogą być szanowani? Użytkownicy forum już zapewne przyjęli z pokorą do wiadomości, że są domniemanymi złodziejami. Dlatego nawet nie reagują na sugestie "bo może korzystasz z wersji legalnej inaczej", czy podobne. Nie widzę jednak powodu dla którego ktoś miałby mnie poniżać tylko dlatego, że jestem Polką.

Miałeś mnie dodać do listy ignorowanych. Nie dodałeś? Obietnica bez pokrycia, czy skłamałeś, jak to Polak? Tym bardziej powinnam stąd zniknąć. Bujaj się.

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 5 Marzec 2013, 15:48   

Wydaje mi się, że Tegraf ma bardziej zaostrzone zmysły na łamanie licencji, ponieważ sam jest autorem programów. Ja to rozumiem, aczkolwiek kamieniami rzucać nie będę, bo sam nie jestem do końca bez grzechu :P

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Marzec 2013, 16:09   

no tak,tegraf ma zbyt rygorystyczne podejscie :-) ,gdyby nie ludzie ,którzy delikatnie mówiąc nie zgadzaja się z takim obostrzeniami,nigdy by np nie powstał ptogram lg Ui,który de facto rozwala wszelkie kodowanie dmf tej firmy,ba mało tego można zrobić z telefonu w którym jak się firma zarzeka nie da rady zrobić obsługi swf,dodać tę obsługe,nie wspominam już o nakładkach miui,które aż kipią od"nielegalnej grafiki",ogólnie jesli trzymać by się tak sztywno licencji różnych producentów to należało by zamknąc wszystkie praktycznie strony o telefonach komorkowych,a tego byśmy chyba nie chcieli ;-) ,oczywiście to tylko przykład,ale jest tego napewno więcej,więc przynajmniej ja,podchodze do tego w baaaardzo liberalny sposob :-P

chezare 

Wysłany: 5 Marzec 2013, 16:27   

Wyobraziłem sobie właśnie Rammstein tłumaczony na wszystkie języki świata, bo przecież wszyscy są równi. 6 tys. wersji językowych. Na szczęście nie lubię niemieckiego języka a jeszcze bardziej Rammstein.
Idea, że wszyscy powinni być traktowani jednakowo jest teoretycznie słuszna ale niewykonalna. Chcieć możemy ile nam się podoba, a dostać tyle ile nam dadzą. Jak nie dadzą, możemy wypowiedzieć wojnę Kanadzie, Rosji albo najlepiej, żeby się długo nie męczyć Chinom. Co Corel ma zrobić np. z Indiami gdzie jest 100 języków? Może ograniczyć się do oficjalnych, tych jest tylko kilkanaście?
Jesteśmy w lepszej sytuacji niż dziesiątki innych krajów, Corel przetłumaczył swój program na polski, a że zatrudnił marnych tłumaczy…

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Marzec 2013, 16:45   

Szanowna Pani, słowo "złodziej" w tym wątku padło w Pani poście.

Bogumila M. napisał/a:
Albo Tegraf nie jest Polakiem

Ma Pani jeszcze w zanadrzu: żyd, cyklista i pedał. Proszę sobie ulżyć. Po mnie to spływa jak po kaczce. Najwyraźniej określenie "normalnie uczciwy" jest poza Pani zasięgiem rozumowania.

Bogumila M. napisał/a:
Bujaj się.

O! To już nie ma "pocałuj mnie w dupę"? Co za finezja...

Bez pozdrowień.
Ostatnio zmieniony przez tegraf 5 Marzec 2013, 17:10, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Marzec 2013, 16:49   

tu sie z Tobą nie zgodze chezare,Polska jest jednym z większych państw w europie,no skoro jest tłumaczone na portugalski,no to sory,ale tego nie kumam

PS: a tak szczeże to bardzo mnie interesuje czy chezare użył jednak f8 czy jakoś inaczej wyszedł z sytuacji :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Marzec 2013, 16:58   

bidon184 napisał/a:
należało by zamknąc wszystkie praktycznie strony o telefonach komorkowych,a tego byśmy chyba nie chcieli

Ja bym chciał. Nie mam komórki :-)

bidon184 napisał/a:
Polska jest jednym z większych państw w europie,no skoro jest tłumaczone na portugalski,no to sory,ale tego nie kumam

Tu masz odpowiedź dlaczego: "Wśród 27 krajów Unii Europejskiej, Polska uplasowała się na 5 pozycji od końca. Krajami o wyższej skali piractwa komputerowego są jedynie: Łotwa i Litwa (54%), Grecja (61%), Rumunia (63%) oraz Bułgaria (64%). Krajami o najniższej skali nielegalnego oprogramowania w Unii Europejskiej są: Luksemburg (20%), Austria (23%) oraz Belgia, Dania i Szwecja (24%)."

Cytat z: http://www.chip.pl/news/w...-na-poziomie-53

Ze swoimi "liberalnymi" poglądami masz w tym swój udział. I dlatego Szanowna Pani Bogumiła M. nie może pooglądać Rammsteina po polsku.

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 5 Marzec 2013, 16:58   

Czy to jest jeszcze forum Corela? :oops:

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Marzec 2013, 17:12   

eh,czy wogle ktoś wogle wzioł pod uwage ile zarabia sie w polsce???dla mnie argument że jesteśmy na 5 miejscu od końca jest żadnym argumentem,na to trzeba patrzeć szeżej a nie jak nam to wmawiają niemcy ,francja czy tam anglia,co ma zrobić dzieciak ,gdy jego rodzice zarabiają miesięcznie circla 1500-2000 zeta(to i tak dobrze),no przecież moze być naiucziwszym człowiekiem świata,a i tak rodzice nie dadzą mu na program,bo niby jak???ja bym bardzo prosił o nieporównywanie polaków do grecji czy tam luksemburga,porownujmy w tedy gdy te zarobki bedą chociaż przybliżone do zarobków w uni,a i tak najwięcej userów co sćiągają nielegalne oprogramowanie,to nie ci biedni tylko mamisynki bogatych rodziców

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Marzec 2013, 17:17   

Bidon, argument jakoby można było kraść, bo jesteśmy biedni - pada w każdej dyskusji o legalności programów/muzyki. Jest tak żałosny, że aż trudno go komentować.

Są programy Open Source, są prostsze wersje np. PhotoshopElements zamiast PhotoShopa. Jaki masz samochód? Ja mam starą skodę. Nie stać mnie na nowszy. Gdzie parkujesz, zatem? Zostaw może kluczyki w środku, bo na nową szybę też mnie nie stać.
Rozumiesz to przecież. Masz takie "liberalne" podejście...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Marzec 2013, 17:26   

sprowadzasz wszystko do słowa kraśc ,złodziej,no ja się z tym nie zgadzam i che zakonczyc temat więc ponawiam pytanie

czy chezare użył jednak f8 czy jakoś inaczej wyszedł z sytuacji :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Marzec 2013, 18:05   

W jednym Bidon, masz rację. Wątek czas kończyć.

Ja ze swej strony deklaruję, że mając jobla na punkcie legalności programów będę to tępił na tym forum, kiedy tylko nadarzy się okazja. Chyba, że mnie zbanujecie. Struna ma rację, po części wynika to z faktu, że sam jestem producentem programów (polskojęzycznych, chociaż Polakiem już nie jestem - użytkownik Bogumila M. mnie eksmitował z Polski).

Cały wątek skręcił z tematu już w 5 poście (ciekawe, przez kogo). W regulaminach innych for (forumów? forów?) jest z reguły zapis zabraniający zmiany tematu wątku. Wystarczyło odrobinę większe zaangażowanie moderatorów i pytania Goni by nie było. Od takich pogaduszek jest Hydepark.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Marzec 2013, 18:25   

no właśnie tym,bardziej że tylko ja odpowiedziałem na pytanie,jak zrobic żeby te gamma było bardziej dostępne :-P ,ale tak jak pisał chezare to wszystko wina skaner-69 :-P (oczywiście to taki żarcik)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Marzec 2013, 19:15   

bidon184 napisał/a:
ja odpowiedziałem na pytanie,jak zrobic żeby te gamma było bardziej dostępne

Dokładniej to jest tak, że można przeciągnąć polecenie na istniejący pasek na górze.
Trzeba tylko wywołać okno Dopasuj, wybrać opcję Polecenia i za pomocą myszy przeciągać odpowiednie w odpowiednie miejsce. Na górę też, ale na istniejący pasek. Może być pusty.

chezare 

Wysłany: 6 Marzec 2013, 00:01   

Tegraf dobrze mówi, choć gwoli ścisłości to przeciągnąć można praktycznie w dowolne miejsce okna programu. Niestety nie kończy się to pojawieniem nowej ikony, za to polecenie znika z menu. Ja nigdy tego nie próbowałem, przez Bidona musiałem wciskać F8, ale uważam że to przydatna informacja, mam na górnym pasku nową ikonę do formatowania akapitu, zawsze o jedno kliknięcie mniej :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 6 Marzec 2013, 00:09   

hehe :-P ,bo ty sie źle do tego zabrałeś,jak przeciągasz to taki krzyżyk sie pojawia,to w tedy nie wolno upuszczać,dopiero jak zniknie i pojawi sie taka jakby belka pionowa to w tedy wiadomo że mozna upuścić,bo inaczej to dupeczka zbita :-P

Cysorz 

Wysłany: 6 Marzec 2013, 00:30   

bidon184 napisał/a:
no ja ci napisałem że skrotu niemozna zrobić ale można przeciągnąc te gamma na dolny pasek ;-)
Bogumiła zrobiła to już na samym początku, żeby było jasne.

Przy okazji: gdyby jakiś moderator odwiedził ten wątek to proponuję go (wątek) wyczyścić bo na zadane pytanie odpowiedź została już udzielona a cała reszta (także ta moja odpowiedź) to tylko jego zaśmiecanie...

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 6 Marzec 2013, 07:33   

Przeczytałem tą dramę, czuję niesmak.

skaner-69 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: corel X3
Wysłany: 7 Marzec 2013, 20:30   

bidon184 napisał/a:
:-) chwytasz i przenosisz tam gdzie chcesz :-D
ps oczywiście z alt.możesz też skopiować czyli ctrl+alt
eee pewnie chezare se jaja robi :-P
Jest super! sprawdziłem również Ctrl+Alt większość poleceń z paska menu można skopiować na pasek narzędzi. Wielkie dzięki !

Odpowiedz do tematu