Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak zapisać projekt w formacie jpg, nie zmieniając kolorów
Autor Wiadomość
cameron85
Początkujący

Wysłany: 7 Marzec 2013, 07:39   jak zapisać projekt w formacie jpg, nie zmieniając kolorów

Dzień dobry.

Zrobiłam projekt i kiedy próbuję go wyeksportować do jpg zmieniają się kolory "blakną" i zmniejsza się ostrość. Jakich opcji trzeba użyć żeby plik jpg był idealnie taki jak projekt w corelu?

Pozdrawiam,

Cameron

chezare 

Wysłany: 7 Marzec 2013, 07:46   

Może być wiele przyczyn. CorelDRAW standardowo działa w CMYK a na ekranie wyświetla się kolory w RGB, ale Ty masz problem jakby odwroty. Po pierwsze istotne jest do czego ma być ten jpg? Jak do oglądania, to przy eksporcie ma być RGB. Spróbuj też włączyć, wyłączyć, nie wiem jak masz ustawione zarządzanie kolorami, profil ICC.
Jeśli chodzi o ostrość, to odpowiedzialna za to może być rozdzielczość, wygładzanie.

Problemem jest prawdopodobnie to, że większość przeglądarek grafiki nie potrafi korzystać z profili kolorów, które dbają o to żeby obraz był właściwie wyświetlany. Zaawansowane programy graficzne to potrafią i stąd rozbieżności.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 7 Marzec 2013, 07:51   

Nie zapisuj w formacie jpg, bo format ten obsługuje RGB, a nie CMYK, a poza tym bezpowrotnie niszczy piksele.

chezare 

Wysłany: 7 Marzec 2013, 07:55   

Trurl :-)
Jak obrazek ma być wyświetlony na ekranie, to jak najbardziej niech zapisuje w jpg, mało tego, niech pobawi się kompresją, ale tak jak mówisz w RGB, choć nie masz racji twierdząc, że w jpg nie może być cmyka.
Koleżanka ma oryginał i może tego jpga robić milion razy. To prawda że każde otwarcie i zapisanie trochę go niszczy (bez ustawionej kompresji), ale prędzej się zmęczy taką operacją niż zauważy różnice :-) Pomijam fakt, że większość programów nie zauważając żadnej zmiany w ogóle tego nie będzie od nowa zapisywało.
Jeśli eksportowane są obiekty wektorowe, to nie ma takiej siły, która nie popsuje ich jakości w bitmapie.
Zauważ Trurl, że wszystkie obrazki z np. aparatów cyfrowych są w RGB i najczęściej zapisywane w jpg i dają się drukować :-)
Nieszczęściem by było, jakby zapisywane były w CMYK.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 7 Marzec 2013, 09:13   

Wiesz, Chezare, można zrobić cmykowego jotpega, ot, choćby w PhotoShopie. Ale takie jotpegi nie są czytane przez inne programy - wyskakuje komunikat o błędzie.
Masz rację, aparaty cyfrowe zapisują zdjęcia w formacie jpg, ale, jeśli je dobrze ustawisz, dając małą kompresję, to piksele nie będą poniszczone. :->

chezare 

Wysłany: 7 Marzec 2013, 09:22   

Na razie nie wiemy co koleżanka chce zrobić i możemy sobie dyskutować niekoniecznie jej pomagając.
Co do czytania cmykowego jpg to ja mogę wymienić całkiem sporo programów, które nie mają z tym problemów :-) . Prawdę mówiąc, nie spotkałem takiego, który ma z tym problemy, ale przecież nie wszystko widziałem, nie mówię że takich nie ma.
Mogę też dodać i to też jest prawda, że jpg wcale nie musi być formatem stratnym, choć prace nad tym nie zakończyły się przyjęciem zmodyfikowanego formatu, tak mi się wydaje.
Na kompresję obrazka w aparacie fotograficznym wpływu nie mam żadnego :-)
Myślę, że jak bym poszedł do drukarni z aparatem i poprosił o wydrukowanie zdjęcia z jpg w rgb, oczywiście zakładając, że byłby to jakiś większy nakład, to by mnie nie wygonili :-)

Odpowiedz do tematu