Kadrowanie |
Autor |
Wiadomość |
luki93
Bywalec
|
Wysłany: 8 Marzec 2013, 13:25 Kadrowanie
|
|
|
Mam plik, do którego importuję kilka osobnych fotografii. Chcę jedną z nich wykadrować, jednak kiedy to robię, w polu zostaje mi tylko wycięty fragment, a wszystko pozostałe znika (wraz z innymi zdjęciami, których kadrować nie chciałem). W czym popełniam błąd i jak poprawnie wykadrować tylko pojedynczy obrazek, nie naruszając pozostałych? |
|
|
|
|
tegraf
Ekspert tegraf
Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 8 Marzec 2013, 14:03
|
|
|
luki93 napisał/a: | jak poprawnie wykadrować tylko pojedynczy obrazek, nie naruszając pozostałych? |
To jest wzajemne zaprzeczenie. Istotą kadrowania jest pozostawienie fragmentu obrazka (i zniknięcie całej reszty) - czyli robisz dobrze i dobrze działa.
Prawdopodobnie chodzi Ci o inne narzędzie, ale postaraj się pytanie bardziej sprecyzować.
Co to znaczy "importuję kilka osobnych fotografii" w przypadku PhotoPaint? Czy chodzi o umieszczenie kolejnych zdjęć jako kolejnych obiektów czy też o umieszczenie np. na A4 kilku mniejszych? |
|
|
|
|
gonia
Profesjonalista gonia
Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy Wiek: 61 Dołączyła: 25 Maj 2011 Posty: 427 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 8 Marzec 2013, 14:19
|
|
|
Luki, a próbowałeś(aś) to zrobić w Corel Draw? Efekty - Szybkie kadrowanie
pozdrawiam |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Marzec 2013, 16:02
|
|
|
co ciekawe w PP można wykadrować pojedyńczy obszar zostawiając reszte,ale w tedy trzeba otwierać obrazy,wykadrować co się chce i przerzucić do innego okna,ale ja nie otym,jesli użytkownik chce wyciąc pewien obszar,to trza użuć narzędzia Maska prostokątna(drugi widget od góry)zaznaczasz obszar i PPM i wytnij zaznaczenie |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 8 Marzec 2013, 19:03
|
|
|
Najprościej w CorelDraw Wyciąć krzywymi lub zaznaczyć np prostokątem I kliknąć Część wspólna
Obrazek1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 323 raz(y) 45.85 KB |
|
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
|