Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
POMOC PO DŁUGICH PRÓBACH!
Autor Wiadomość
fabiano 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: x7
Wysłany: 8 Marzec 2013, 22:41   POMOC PO DŁUGICH PRÓBACH!

witam! Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc . Dodam tylko iż przeglądałem forum i znalazłem odpowiedz która była chaotyczna i zawierała wiele skrótów dlatego nie była dla mnie pomocna.

Chcę Stworzyć LAUR czyli łodyga (krzywa) i liście (jednakowe) do niej .
1)Stworzyłem 2 takie same liście z krzywych

Pytanie jest takie : Jak umieścić je na dowolnej krzywej tak aby były z obydwu stron oraz aby były jednakowe i zmieniały kąt w zależności od wygięcia krzywej. Jeżeli ktokolwiek będzie na tyle uprzejmy proszę o tłumaczenie bez skrótów myślowych . Dodam że próbowałem dość długo, przegladałem tutoriale YT i niestety nic.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Marzec 2013, 23:55   

a to nie będzie pomocne http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4273

Cysorz 

Wysłany: 8 Marzec 2013, 23:58   

Można to zrobić przy pomocy METAMORFOZY, jednak przy jednorazowym projekcie prościej i łatwiej można to zrobić ręcznie, element po elemencie - Draw jak żaden inny program świetnie wspomaga ten proces. Nawet jakby miało to zająć kilkanaście minut to będzie się miało nad takim procesem większą kontrolę a i sam końcowy rezultat powinien być lepszy. Operacje na krzywych Beziera to rzecz niezbędna nie tylko w tym przypadku, ale i zrozumienia całego tego procesu. Opanowanie tego naprawdę nie jest trudne a jak się już to pojmie, to nagle każde operowanie krzywymi staje się proste i banalne.

TERAZ NAJWAŻNIEJSZE: jeżeli WIESZ CO CHCESZ ZROBIĆ i w zupełnie podstawowym stopniu opanowałeś samouczek czy też przeczytałeś pomoc to taka operacja to pryszcz. Jeżeli natomiast jesteś z tych, co słyszeli że pod Corelem cuda można robić bez poznania podstaw i żadnego wysiłku to życzę powodzenia...

chezare 

Wysłany: 9 Marzec 2013, 07:36   

Malutki o tym wspomniał i to w zasadzie powinno wystarczyć, tym bardziej, że na ten temat jest sporo na tym forum, ale…
METAMORFOZA
Nie wdawałem się w szczegóły tylko opisałem sposób. Wystarczy się w trakcie pracy porozglądać po ekranie żeby znaleźć być może coś co pomoże. Najskuteczniej uczyć się, eksperymentując.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 9 Marzec 2013, 22:20   

Malutki dobrze prawi:
Cytat:
prościej i łatwiej można to zrobić ręcznie, element po elemencie - Draw jak żaden inny program świetnie wspomaga ten proces. Nawet jakby miało to zająć kilkanaście minut to będzie się miało nad takim procesem większą kontrolę a i sam końcowy rezultat powinien być lepszy. Operacje na krzywych Beziera to rzecz niezbędna nie tylko w tym przypadku, ale i zrozumienia całego tego procesu. Opanowanie tego naprawdę nie jest trudne a jak się już to pojmie, to nagle każde operowanie krzywymi staje się proste i banalne.

I ma rację! CorelDraw to program służący do rysowania krzywymi Beziera.
A żeby to perfekcyjnie opanować, trzeba zacząć myśleć krzywymi Beziera, a to następuje z chwiłą opanowania narzędzi do tworzenia, modyfikacji i obróbki krzywych.
Prowadzę kursy Corela w szkole komputerowej. Kursy, na których wszyscy uczestnicy uczą się myśleć krzywymi Beziera....
Znam wszystkie wersje Corela, począwszy od archaicznego CorelDraw2. Nie czuję potrzeby używania narzędzia Metamorfoza. Nawet nie wiem, do czego ono służy. We wcześniejszych wersjach - do Corela9 z pewnością - narzędzie to nie istniało. Może dlatego myślę krzywymi Beziera... :-)

chezare 

Wysłany: 10 Marzec 2013, 00:03   

Ja uważam podobnie, po to człowiek ma rozum, żeby z niego korzystał. Wystarczy jak będzie myślał, niekoniecznie od razu krzywymi Béziera czy de Casteljau :-)
Wątpię Trurl żeby Malutki pisząc myślał to samo co Ty? Ja też dosyć długo używam tego programu, choć 2 nie pamiętam i nie wiem czy kiedykolwiek miałem z nią do czynienia.
Myślę, że podobnie jak inni, jednych narzędzi używam częściej a innych sporadycznie lub może nawet w ogóle. Z całą pewnością nigdy nie użyłem w wektorowym module Corela funkcji gamma i chyba nie będę jej używał. Kilka dni temu był tutaj temat, którego autor bez tej funkcji w DRAW, żyć nie potrafi, jego sprawa ma do tego prawo.
CorelDRAW to program graficzny, nie tylko do grafiki wektorowej. Nigdy nie był wyłącznie do grafiki wektorowej a po drodze miał nawet romans z grafiką 3D.
Nie znasz wszystkich wersji Corela. Jak bym był złośliwy, może trochę jestem :-) to powiedziałbym, że nie znasz żadnej. Ja bym się do czegoś takiego mógł bez szwanku dla własnej reputacji przyznać, ale nauczyciel powinien się zastanowić zanim coś takiego powie.
Nikt chyba bardziej niż ja, na tym forum nie bronił rysowania krzywymi ale nie jestem wrogiem metamorfozy, uważam, że to bardzo przydatna funkcja.
Ile czasu zajmie Ci narysowanie takiego obrazka, zakładam że rysowanie krzywymi masz opanowane do perfekcji? Przy użyciu metamorfozy to kilka kliknięć, 10, 15 sekund.

Powiesz byle jak to wygląda, "ręcznie" rozłożyłbym gwiazdki lepiej, na pewno tak, tylko ja po 10 s mam już co rozkładać a Ty?
70 krzywych rozłożysz w ile minut, metamorfoza w ułamek sekundy.

…do Corela9 z pewnością - narzędzie to nie istniało.

Mam nadzieję, że się nie obrazisz, ja szanuję Waszą wiedzę, choć zadania niekoniecznie rozwiązuję takimi samymi metodami :-)
Nie wiem jak jest przy nauczaniu innych, nikogo nigdy nie uczyłem, w robocie oprócz efektu liczy się też niestety czas, ja wolę przeznaczyć go na inne przyjemności, rysowanie francuskich krzywych nie jest na tej liście w czołówce :-)
Każdy miał jakichś nauczycieli, jednych wspomina z sympatią innych chciałby wymazać z pamięci. Jak trafi Ci się uczeń, który w przyszłości będzie produkował reklamy podświetlane diodami, a Ty mu nie powiesz o metamorfozie, to do której grupy Cię zaliczy?
Pomyśl :-)

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 10 Marzec 2013, 09:14   

Hmm... A więc powiadasz, Chezare, że metamorfoza była już w ósemce? Ciekawe, dlaczego jej nie zauważyłem... Pewnie dlatego, że nigdy nie musiałem układać gwiazdek na krzywej. :-)

chezare 

Wysłany: 10 Marzec 2013, 09:27   

Nie było jej w dwóch pierwszych wydaniach Corela, 1 i 1.1.
W CorelDRAW 2 już była :-)
Photo-Paint jest od 3. CorelDRAW 3 był także pierwszym pakietem programów graficznych dla Windows.

Odpowiedz do tematu