Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wizytówka :-)
Autor Wiadomość
ola4
Początkujący

Wysłany: 2 Grudzień 2007, 17:39   wizytówka :-)

hej, czy ktoś krok po kroku mógłby mi wytłumaczyć jak zrobić prostą wizytówkę? jestem w liceum i mamy robić ne lekcji wizytówki, nasz profesor powiedział, że mamy się sami dowiedzieć, jak to zrobić. Ja na razie wiem, jak ustawić stronę do wizytówki, wymiary i chyba marginesy. Nie mam pojęcia jak zrobić logo, nawet najprostsze. widziałam, np. że po lewej stronie była, np. nazwa firmy jedna pod drugą, oczywiście z ładnym efektem, ale nie wiem jak to zrobić. Szukałam już w googlach, ale ic ciekawego nie znalazłam. proszę , pomóżcie. pozdrawiam :-)

IdCzarek 
Doradca
Czę100chowa

Wysłany: 2 Grudzień 2007, 18:01   

Wiz
Standardowe wizytówki mają rozmiar 90 na 50 mmm ale plik który wysyłasz do drukarni (zakładam ze druk jest w drukarni np cyfrowej) powinien być nieco większy zwyczajowo 94 na 54 mm. Robi sie to po to aby ułatwić późniejsze cięcie - nazywa sie to nadlewki.
Trzeba jeszcze pamiętać ze wszelkie obiekty (poza tłem oczywiście) powinny byś oddalone od krawędzi o co najmniej 2 mm

SCR = [img46.imageshack.us/my.php?image=02xx6.jpg]

Zółte to tło z nadlewkami czyli min 94 x 54
Czerwone to faktyczna wielkość wiz 90 na 50
Czarne to granica tekstu

Oczywiście tekst zmieniony na krzywe oraz wszelkie mapy bitowe zmienine na mapy bitowe CMYK w min!! 300 dpi

Plik dostarczony do drukarni wg ich schematu (np w pdf czy w cdr)

ola4
Początkujący

Wysłany: 2 Grudzień 2007, 18:30   

hmm.... dzięki za odpowiedź,ale ja chyba niewiele z niej rozumiem. Jestem całkowicie ZIELONA w tym temacie, chodzi mi tylko o to jak zrobić proste logo na wizytówkę, wiem, jakie powinna mieć wymiary. ale z tego co napisałeś, to naprawdę dla siebie nie mogę znaleźć żadenj informacji. nie chcę drukować tej wizytówki w żadnej drukarni. Po prostu mam zrobić jedną, wymyśloną wizytówkę na lekcji informatyki. tyle, a dla mnie aż tyle :-) pozdrawiam

s-p-i-n 

Wysłany: 2 Grudzień 2007, 18:41   

Pobaw się narzędziami, które znajdziesz po lewej stronie. Kilka kwadratów, jakieś kółko, jakiś tekst i już masz gotową wizytówkę.

wizytowka.rar
Prosta wizytowka
Pobierz Plik ściągnięto 388 raz(y) 5.83 KB

ola4
Początkujący

Wysłany: 2 Grudzień 2007, 20:07   

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=48
a taką jak na tej stronie? np.3?

s-p-i-n 

Wysłany: 2 Grudzień 2007, 22:34   

ola4 napisał/a:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=48
a taką jak na tej stronie? np.3?
Tam możesz pobrać te wizytówki i zobczyć jak są zrobione (2 prostokąty + tekst)

ola4
Początkujący

Wysłany: 3 Grudzień 2007, 16:34   

hej, próbowałam ściągnać, ale jest zapisany w formacie .pdr (czy coś takiego) i jak wybieram programy z listy z komputera (corel draw12) to od nowa mi instaluje corela, a nie mogę otworzyć wizytówek... wiem, pewnie to jest banalnie proste, ale nie wiem jak to mam zrobić. pozdrawiam

Odpowiedz do tematu