|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Tekst po krzywej +obiekt |
| Autor |
Wiadomość |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Marzec 2013, 14:31 Tekst po krzywej +obiekt
|
|
|
| w corelu jest taka opcja że mozna narysować dowolną krzywą,kliknąc narzędzie tekst i kursorem najechać na krzywą,ikoną A zmieni się na ikone A i taką krzywą pod spodem,no i wystarczy kliknąc ,i od tej pory wpisywany tekst będzie szedł wzdłóż ściezki i można też wkleić obiekt z ctrl+v,ktory też będzie szedł tak jak ścieżka,i moje pytanie brzmi,jak zrobić żeby ten wklejany obiekt był normalnej jakości,bo kombinuje ale,ten obiekt to jest jakiś tragizm,da się to jakos poprawić?????czy ta opcja może słózy tylko do tego żeby wklejać skopiowane wcześniej znaki specjalne???? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 10 Marzec 2013, 01:05
|
|
|
Bidon, mówisz o rozłożeniu tekstu na krzywej. Tekstu. Jeśli ten Twój obrazek będzie znakiem z jakiejś czcionki, to nie ma problemu, w tekście na krzywej każdy znak może być z innego fontu, innej wielkości, koloru.
Jak krzywa jest zamknięta, to oprócz A z krzywą pod spodem może Ci się pojawić jeszcze inna ikona związana z funkcją, która dopasowuje tekst akapitowy do wnętrza figury, to tak na marginesie
Wklejać w rozkładany na krzywej tekst możesz prawie wszystko, ale jak to nie jest znak czcionki, to zostaje on zamieniony na bitmapę. Oprócz tego zostaje przeskalowany do wielkości znaków w napisie.
Wydaje mi się, że czym lepszej jakości jest taki obrazek tym lepiej będzie wyglądał w tekście, choć głowy nie dam.
Ja tu jakichś specjalnych różnic w jakości nie widzę (ten z lewej jest wklejony za tekst).
Większy kłopot jest z obiektami wektorowymi, tutaj nie ma kontroli jakości bitmapy w którą przy tej operacji zostaje taki obiekt przekształcony. Kombinowałem z przekształceniem takiego obiektu w symbol ale nie rozwiązało to problemu.
Póki co, dopóki ktoś nie wymyśli innego sposobu, jedynym wyjściem wydaje mi się robienie z takich obiektów znaków czcionki. Z Corela można wyeksportować grafikę do ttf.
Jest to kłopotliwe rozwiązanie, bo raz że nie wszystko da się wyeksportować do tego formatu, to jeszcze pozostaje zainstalowanie tak spreparowanego fontu.
Okazało się, że z X3 nie można zrobić ttf, ale można za to pfb, też może być.
Jeśli jednak chcesz wypróbować taką metodę to w załączniku masz ttf jest tylko jeden znak B Dołączyłem też cdra ale w nim zamieniłem test na krzywe, bo nie masz fontu Bidon Możesz jednak otworzyć i zobaczyć jak jest z jakością nietypowego znaku wklejonego, no właśnie już nie wklejonego bo to litera.
Rozwiązanie jest takie:
albo robisz ze swojego obiektu sam bitmapę, masz wtedy kontrolę nad jej jakością, albo robisz znak czcionki i wtedy masz wektor.
bidon.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 140 raz(y) 16.86 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Marzec 2013, 02:24
|
|
|
aaa,widzisz,no tera wszystko jasne,bardzo Ci dziękuje |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 10 Marzec 2013, 02:25
|
|
|
Nie ma za co |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|