Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
co to za czcionka
Autor Wiadomość
pawlo8113
Bywalec

Wysłany: 10 Marzec 2013, 11:52   co to za czcionka

Witam wszystkich forumowiczów :-D poszukuję czcionki takiej jak link poniżej
zdjęcie
pozdrawiam

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 10 Marzec 2013, 12:08   

Wygląda jak dołączany chyba do Corela 3 (nie X3) - Bangkok.

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 10 Marzec 2013, 13:07   

Benguiat ?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 10 Marzec 2013, 13:41   

nie no tegraf dobrze prawi to jest Bangkok

pawlo8113
Bywalec

Wysłany: 10 Marzec 2013, 14:25   

Wielkie dzięki :poklon

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 10 Marzec 2013, 17:20   

bidon184 napisał/a:
nie no tegraf dobrze prawi to jest Bangkok

A to nie to samo?

chezare 

Wysłany: 10 Marzec 2013, 18:12   

Nie wiem czy wiecie, ale do X7, która ukaże się najprawdopodobniej w przyszłym roku ma zostać dołączony moduł BidonFont :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 10 Marzec 2013, 20:00   

hehe :-P chezare jak zwykle ma dobry humor :-P ,a co do tego co napisał takietam,to faktycznie Benguiat te litery ma takie same,przyznaje się bez bicia,ale tegraf chyba bardziej się wstrzelił,bo popierwsze napisał że Bangkok jest corela,(1992) no i posiada polskie znaki a Benguiat chyba ich nie posiada,na marginesie powiem że te czcionki róznią sie znakami np,nawiasami,kropkami itd,no ale fakt do tych liter można zastosować i tę i tę,więc sorki za zamieszanie :lol:

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 11 Marzec 2013, 09:51   

Chezare, działania Corela do wersji 4 (w kwestii fontów) nie były nielegalne - raczej moralnie naganne. Polecam doskonały tekst Adama Twardocha z 2003 roku:

http://en.usenet.digipedia.org/thread/81/385801/

Post zatytułowany: Re: Co to za czcionka? -- dość długa i lekko rzewna historyjka o Bitstreamie (5 od góry).

chezare 

Wysłany: 11 Marzec 2013, 12:47   

Przeczytałem, bardzo ciekawe, dzięki.
Setki razy zaglądałem do książki Corela (8) jak potrzebowałem znaleźć jakiś klipart czy czcionkę i zwróciło moją uwagę to że przy niektórych są podane nazwy innych firm, stąd to co napisałem.
Zawsze mnie fascynowało pismo, choć nigdy nie próbowałem sam niczego w tym temacie konstruować, tzn. jedną czy dwie próby w zamierzchłych czasach podjąłem, na szczęście potem trochę sobie poczytałem, zrozumiałem jak skomplikowane jest projektowanie fontów, dobrych fontów i dałem sobie spokój. Gdzie tylko mogę odradzam też taką działalność innym :-) Z tamtych czasów mam parę książek, m.in. Letraset gdzie są setki ciekawych krojów. To były czasy kiedy nie było komputerowych fontów.
Tak na marginesie, ciekawy jestem jak Bidon szuka czcionek, bo w to, że ma w głowie encyklopedię fontów, jakoś nie mogę uwierzyć. Musi być gad obłożony książkami :-)
Zadziwia mnie jego skuteczność w tej dziedzinie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Marzec 2013, 16:24   

pewnie że nie mam czcionek w głowie,wszystko to kwestia wprawy :-) A co do myków z czcionkami to był juz taki temat,zostałem na nim okrzyknięty szatanem piractwa :-D ,a tu prosze jesli zrobi to firma ze szmalem typu corel to to jest legalne ale niemoralne,a gdy zrobi to taka bidulka jak ja to to jest ze wszechmiar oszustwo,hym dziwny ten świat :mrgreen: ,oczywiście nie pije tu do nikogo,tak pisze bo zadko się zdarza że tamat o czcionkach jest ciekawie pisany i to jeszcze dodane jest bardzo ciekawy link,też przeczytałem z ciekawościa,

Odpowiedz do tematu