Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
kalibracja monitora
Autor Wiadomość
dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 12 Marzec 2013, 20:39   kalibracja monitora

AHOJ
sprawa poruszana na forum już kilkukrotnie, czytałem trochę w faq ale ostatecznie nie do końca wszystko rozumiem... bo mam trochę inną opcję problemu...

sprawa wygląda tak... (gadałem z jednym grafikiem i twierdzi, że jest to do zrobienia w corelu, jednak rozmowa była telefoniczna i nie było sensu tłumaczenia jak koniowi)

chcę zbliżyć kolory w monitorze (dokładnie w corelu x4) jak najbardziej zbliżone do wydruku...
ale mój komputer podłączony jest do 4 drukarek (2 toshiby, xerox i epson) i podobno idzie w corelu ustawić profile korolów pod każdą z tych drukarek z tego względu że każda z tych drukarek inaczej drukuje kolory, największe problemy mam z niebieskim i brązowym...
mój znajomy grafik mówił ze idzie włączyć opcję w corelu przed rozpoczęciem robienia projektu po odpowiednią drukarkę... IDZIE TAK? JESLI TAK TO JAK?
i pytanie jeszcze czy do tego musi być profesjonalny monitor dla grafików??

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 12 Marzec 2013, 21:11   

dj_maras napisał/a:
idzie włączyć opcję w corelu przed rozpoczęciem robienia projektu po odpowiednią drukarkę

Ja (to po niemiecku). Jeno potrzebne są te 4 profile odpowiednie dla tych drukarek.
To warunek pierwszy. Są firmy, które generują takie profile zdalnie. Wysyłają pocztą taką kolorową tabelkę do wydrukowania. Wykonany wydruk odsyła się zwrotnie, po czym - po dokonaniu przelewu - otrzymuje profil z fakturą.

dj_maras napisał/a:
i pytanie jeszcze czy do tego musi być profesjonalny monitor dla grafików??

Musi. W dodatku skalibrowany. Co z całej kalibracji, jeżeli kolor na ekranie wygląda inaczej w dolnej części monitora, inaczej np. w lewym górnym rogu? Albo inaczej jak patrzysz wprost - inaczej, jak przegibniesz się w lewo? Tego nie zapewni monitor za 300 zł. Trójka z przodu jak najbardziej, ale za nią trzy zera.

Poczytaj: http://www.eizo.pl/baza-w...a-i-koloru-due/

Tutaj przykład: http://www.eizo.pl/zastosowania/graficzne/

---------------

Ogólnie o monitorach - dobry czy zły: http://www.letrabit.pl/faq/
Na tej samej stronie jest kilka dobrych (bardzo dobrych) tekstów o zarządzaniu kolorem.

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 12 Marzec 2013, 21:22   

dzięęękuuuuujeeeeeemyyyyyyyyyyyyyy

Odpowiedz do tematu