|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
TRASOWANIE |
Autor |
Wiadomość |
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 11 Marzec 2013, 23:19 TRASOWANIE
|
|
|
W zasadzie to nie jest przepis na cokolwiek, bardziej ciekawostka, która niewielu się przyda
Nie wiem w której wersji Corela pojawił się moduł do trasowania bitmap, na pewno było to co najmniej 15 lat temu.
Podstawowe elementy pakietu ewoluują dosyć wolno, moduł do trasowania praktycznie zmienia się z każdą wersją programu. Trzeba uczciwie powiedzieć, że nie zawsze są to zmiany na lepsze.
Przypuszczam, że większość użytkowników Corela używa tego wynalazku w celu zamiany bitmapy w jak najwierniejszą jej kopię wektorową.
Takiego zastosowania nigdy nie polecałem i raczej polecał nie będę.Takie rozwiązanie daje marne rezultaty i więcej roboty z poprawianiem grafiki niż z jej narysowaniem od początku. Widziałem kilka programów, które nic innego nie robią oprócz trasowania, czasami są droższe od Corela i też efekty ich działania pozostawiają wiele do życzenia.
W dziale Hyde Park S-p-i-n napisał o corocznym konkursie Corel (chyba corocznym, nie jestem pewny).
Tutaj jest przykład na to, że lepiej rysować niż trasować
Bidon, obejrzyj. Przestaniesz się dziwić temu co mówi Joe Diaz, a jak nie, to przynajmniej muzyczki posłuchasz
Rzecz dotyczy modułu trasowania, który dołączony jest do wersji 12 Corela. Być może był we wcześniejszych, nie wiem nie miałem jak sprawdzić. Na pewno nie ma go już w X3 i nie wiem jak jest w najnowszych wydaniach programu.
Oprócz dwunastego Corela (tak naprawdę 13, bo po drodze był 1.1) przydatne będzie posiadanie do sprawdzenia efektu - plotera. Można oczywiście samemu przygotować materiał do wycinania i iść do firmy, która takie rzeczy robi. Jeśli jednak komuś życie miłe, to nie polecam takiego postępowania. Żaden właściciel takiej maszyny nie lubi jak ktoś próbuje ją zamordować
Potrzebna nam będzie jakaś fotografia, ja do eksperymentu użyłem tej
Nie musi być kolorowa albo jakoś specjalnie duża.
Najpierw, jeśli fotografia ma niewielkie rozmiary, zwiększamy rozdzielczość. Wiem od takiej zmiany szczegółów nie przybywa, ale w tym przypadku daje to lepsze efekty trasowania. Może tylko tak mi się wydaje?
Następnie, jeśli fotografia jest kolorowa zamieniamy ją na odcienie szarości, można to zrobić w samym programie do trasowania. Ma być w odcieniach szarości, nie czarno-biała. W czarno-białej diabli wezmą szczegóły i nici z zabawy.
Wybieramy
Tutaj przepis przestaje być precyzyjny bo ustawienia zależą od tego z jaką fotografią mamy do czynienia, trzeba poeksperymentować. Moim zdaniem to nawet dobrze, bo zawsze mnie wkurzały przepisy w których aż roi się od procentów i liczb. Ważna jest idea.
W efekcie otrzymujemy coś w rodzaju liniowego rastra.
To wyżej, to już nie grafika z komputera tylko sfotografowany efekt eksperymentu, nalepka z folii samoprzylepnej.
Naprawdę bardzo ciekawie to wygląda. Oglądane z pewnej odległości daje wrażenie czarno-białej fotografii.
Gdyby ktoś był ciekawy.
WEKTOROWY TRASOWANY TYGRYS
Taka grafika ma jedną wadę, potwornie męczy ploter i robi to dosyć długo. Zaletą jest to, że zbędną folię usuwa się w kilka sekund
Tak wygląda pionowa krawędź wycinanki:
Jak dobrze ustawimy parametry trasowania to poziome paski nie mają przerw.
Wycinanka ma 43x32 cm, długość wyciętej linii prawie 90 m, ilość węzłów, albo jak ktoś woli, ilość nieprzyjemnych dźwięków, które wydał ploter - 3750.
Wiem jak podobny efekt uzyskać w praktycznie dowolnej wersji Corela, ale i tak na końcu potrzebne jest trasowanie, albo trochę czasu na rysowanie.
Podarowałem obrazek siostrzenicy, bardzo jej się podobał
Pomyślałem, że można by to wyciąć z np. pleksy i podświetlić diodami?
Jak ktoś chce mieć fotografię dziewczyny z folii, to śmiało.
Żartowałem |
Ostatnio zmieniony przez chezare 12 Marzec 2013, 08:28, w całości zmieniany 10 razy |
|
|
|
|
takietam
Fachowiec
Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 12 Marzec 2013, 07:58
|
|
|
Niestety nie było tego modułu ani w 9 w x5 też nie ma (nie wiem, jak w innych, bo tylko te dwie wersje posiadam). A szkoda. Kiedyś próbowałem zrobić coś takiego trochę inaczej kombinując: zamieniając rysunek na czarno-biały, zaznaczając opcje rastra liniowego i mieszając z rozdzielczością :
Następnie to, co powstało strasowałem po konturze, również mocno kombinując z parametrami. Wyszło, oględnie mówiąc, tak sobie.
Poniżej zdjęcie córy mojej, na którym próbowałem coś takiego zrobić.
Oryginał:
Efekt:
|
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 12 Marzec 2013, 08:34
|
|
|
Dokładnie o tym myślałem, poprawiając post i nie wiedząc, że ktoś właśnie to samo napisał
W przypadku tej fotografii wydaje mi się, że opisana przeze mnie metoda da niewiele lepsze efekty. Najlepiej spisuje się tam gdzie występuje dużo kontrastów w kolorach.
Uprzedziłem, że to bardziej ciekawostka, niekoniecznie do czegokolwiek przydatna.
Pozdrów córkę |
|
|
|
|
takietam
Fachowiec
Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 12 Marzec 2013, 08:44
|
|
|
Dzięki, pozdrowię
Pewnie ktoś bardziej biegły w Corelu niż ja zrobiłby z tego zdjęcia lepszy materiał wyjściowy do "fotopasków", ja niestety nie dałem rady.
A tak w ramach ciekawostki (i trochę z chęci pochwalenia się ) TUTAJ LINK do tego, co zrobiłem ze zdjęciem synka. |
|
|
|
|
gogman
Ekspert
Pomógł: 6 razy Wiek: 45 Dołączył: 21 Paź 2011 Posty: 512 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 13 Marzec 2013, 23:53
|
|
|
Całkiem ciekawy efekt, tak się składa, że muszę coś wymyślić do nowo powstałego sklepu i kto wie może właśnie jakieś akcenty wystroju właśnie w takiej formie. Na większej przestrzeni może to zabanglać całkiem przyzwoicie.
Jeżeli tak to na bank tnę to nie na własnym ploterze :D |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14 Marzec 2013, 17:35
|
|
|
Gdzieś jeszcze powinienem mieć program, którym lata całe temu ciąłem na ploterze zdjęcia właśnie w taki sposób - robił to bardzo dobrze. Poszukam w wolnej chwili. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 8 Kwiecień 2013, 00:08
|
|
|
Program znalazłem, niestety nie mogę go uruchomić - podejrzewam, że był pisany jeszcze pod Windows 3.x - ja u siebie nie używam żadnych emulatorów itp., nie chcę zaśmiecać systemu. Program ten (jak dobrze pamiętam) dostałem razem z ploterem, było to jednak coś koło 20 lat temu . Pliki tekstowe/pomocy mogę odczytać - nie ma tam nic o prawach autorskich, licencji itp., dlatego mogę komuś - kto ma taką możliwość - wysłać go do przetestowania. Tylko PW.
PS.
Mam nadzieję, że to właśnie ten program - tak jak pisałem odpalić go nie mogę/nie chcę a trochę lat już minęło, więc mogę się mylić... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|