Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukam czionki
Autor Wiadomość
Pepsaj 
Doradca

Wersja CorelDRAW: Pepsaj
Wysłany: 21 Marzec 2013, 09:12   Szukam czionki

Witam,
szukam czcionki jak w załączniku. Z góry przepraszam za jego jakość - robił je tata i niestety jest bardzo krzywo. Dlatego też niewiele dał mi whatthefont. Może ktoś kojarzy "na oko"? Generalnie myślałem, że to Caslon Bold - ale różni się "wypustką" nad górną belką litery "T".

Z góry dzięki.

20130228114 (1).jpg
Pobierz Plik ściągnięto 412 raz(y) 1020.48 KB

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 21 Marzec 2013, 13:40   

czy to nie jest Casablanca?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Marzec 2013, 15:02   

masz racje Roberto to jest Casablanca,ale akurat w przypadku tej czcionki,trzeba zaznaczyć że to jest Casablanca Bold

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 21 Marzec 2013, 15:24   

Dzięki, ale kurcze, to nie jest Casablanca... Cyferki się różnią. Choćby 7 (wypustka nad górną belką) i 1 (arabska wyglądająca jak rzymska). Zresztą literki też: np. A nie ma wypustki na gorze z lewej strony.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Marzec 2013, 16:17   

no wiesz,nie chwaląc się ,ale jesli już napisałem uzupełnienie do postu Roberto z wyjasnieniem jak powinno się szukać tej czcionki na google to raczej,i możesz mi wierzyć wiem co pisze

już cię nawet wyręczam i wrzucam ci te czcionke w załącznik

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 21 Marzec 2013, 20:17   

No dobra, dzięki za wyręczenie, ale nie o to chodzi, że mi się nie chciało poszukać (jak to sugerujesz) tylko wpisałem w googlach podaną przez Ciebie nazwę i znalazło coś innego. Może ktoś inną czcionkę podpisał tą nazwą, a ja akurat miałem pecha.

Tak czy inaczej dzięki :)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Marzec 2013, 20:36   

ależ ja nic nie sugeruje ;-) przecież nie robie tego po złości tylko che pomóc ;-) poprostu nie zastosowałeś się do nazwy czcionki specjalnie przezemnie pogrubioną ;-) patrzałeś na czionke Casablanca - Bold a ja wyrażnie napisałem że w google masz wpisać czcionka Casablanca Bold,pierwszy link jaki się pojawi to ta czcionka ;-) specjalnie dałem spacje żeby nie było niedomówień,ale grunt że sprawa jest już wyjaśniona ;-)

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 21 Marzec 2013, 20:58   

Mam jeszcze pytanie: dlaczego po zainstalowaniu czcionka nazywa się Casablanca, a nie Casablanca Bold?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Marzec 2013, 21:13   

ponieważ ten kroj czcionki został przerobiony przez corela w niesławetnym roku 1992 gdzie corel masowo zmieniał znane kroje czcionek,i ten kroj został umieszczony w corelu pod nazwą casablanca,zawierająca dwa kroje casablanca bold i casablanca bold italic,obie te czcionki instalują się jako casablanca,czcionki trzeba zainstalować osobno,wynikiem tego będzie możliwośc używania kursywy w tej czcionce,w odróznieniu od orginalnej czcionki ktora instaluje się z pakietem w jednym folderze,no ale ta orginalna ,pewnie już to wiesz nie ma np wypustki z lewej górnej strony litery A,innymi słowy jest to poprostu przerobka firmy corel i dlatego jest tak ajk jest

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 21 Marzec 2013, 21:20   

Czyli - bo nie wiem czy dobrze rozumiem - ta podana przez Ciebie czcionka jest tą przerobioną przez Corela? Ona nie ma generalnie opcji pogrubiania więc można ją jedynie pogrubić obrysem?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Marzec 2013, 21:29   

dokładnie ta czcionka nie posiada pakietu,czyli w żadnym programie wektorowym(w odroznieniu od bitmapowych,gdzie masz sztuczne pogrubienie),nie będzie dostępna opcja semibold,a także nie będzie kursywy,jesli chcesz mieć te opcje musisz zainstalować dodatkowe czcionki,czyli tak jak pisałem np casablanca bold italic,obawiam się jednak że opcja semibold nie jest dostępna do tego kroju corela niestety,więc musisz ją pogrubić tak jak piszesz obrysem

Cysorz 

Wysłany: 21 Marzec 2013, 23:03   

Bzdura.
Casablanca jest dołączana do pakietu Corela - można ją znaleźć na płycie z fontami.

Pepsaj 
Doradca

Wysłany: 21 Marzec 2013, 23:27   

Cóż, ja będę musiał jednak raczej skorzystać z obrysu. Płytki z fontami dodatkowej albo nie miałem, albo zaginęła w akcji. Płytka instalacyjna niestety przy przeprowadzkach pękła. Wiem, że to calkiem inna beczka, ale tak przy okazji... czy można zamówić kopię oryginalnej płyty instalacyjnej w jakiś sposób?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Marzec 2013, 00:47   

Nie wiem czy ty Malutki wiesz co piszesz,bo napisałeś że pisze bzdury i dałeś screena,ktoy potwierdza to co ja napisałem,na twoim screenie są następujące fonty
Casablanca Zwykła
Casablanca Kursywa
Casablanca Pogrubiona
Casablanca Pogrubiona Kursywa

gdzie ty na swoim screnie widzisz
Casablanca Semibold ewentualnie Casablanca Black ??????,a do usera,jak dla mnie z tego co wiem nie istnieje grubsza wersja Casablanci niż ta która ci podesłałem w załączniku czyli Casablancki Bold(Casablanca Pgrubiona)

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 22 Marzec 2013, 08:24   

Corelowska Casablanca to lekko zmodyfikowany Caslon.

http://www.myfonts.com/fonts/adobe/caslon/

Odpowiedz do tematu