Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z ponowną instalacją Corel 12- błąd numeru seryjnego
Autor Wiadomość
pmaksiu
Początkujący

Wysłany: 7 Grudzień 2007, 12:25   Problem z ponowną instalacją Corel 12- błąd numeru seryjnego

Szukałem na ten temat jakichś wątków na forum, ale chyba nie ma
Wybaczcie mi jeśli pytam o jakąś oczywistość.
Pracuję w firmie w Corelu 12 PL i ostatnio zmieniłem komputer i chcę przeinstalować corela ze starego na nowy.
Jaka jest procedura takiej czynności.
Czy jeśli odinstaluje ze starego komputera program to to wystarczy, aby numer seryjny wykorzystać przy kolejnej instalacji na innym komputerze? Jeśli tak, to jak się domyślam, komputer podczas deinstalacji powinien być "wpiety" do netu, bo inaczej wiadomość o odinstalowaniu nie dotrze tam, gdzie ma dotrzeć, czy coś przekombinowałem?
Ja przy instalowaniu na nowym komputerze otrzymuję komunikat, że numer seryjny jest nieprawidłowy.
Ze starego komputera chyba nie został odinstalowany corel, ale nie ma go już w biurze i nie mam jak sprawdzić, no i nie jest on już podpięty do sieci (jeśli ma to jakieś znaczenie)
Proszę o pomoc!

P.S.
możecie nazwać mnie blondynką (albo blondynem) ale czy 17 symbolowy numer znajdujący się na płycie to numer seryjny programu, czy to zupełnie inny numer? Pytam bo go właśnie wykorzystałem przy próbie instalacji, a nie mogę znaleźć pudełka z numerem

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 7 Grudzień 2007, 19:54   

Pakiet Corela nie jest przynależny do komputera (jak np. Windows), ale do użytkownika, tak więc można go instalować na tej maszynie, na której user aktualnie pracuje (ale zawsze tylko 1 wykorzystywana kopia naraz na stacjonarnym i ewentualnie kopia na sprzęcie przenośnym, jezeli używa go tylko i wyłącznie ta sama osoba). Jeżeli zgubiłeś nr seryjny a MASZ FAKTURĘ ZAKUPU w dalszym ciągu jesteś legalnym użytkownikiem pakietu i tak prawdę mówiąc nieważne jakiego numeru użyjesz przy instalacji/aktywacji.
Numer jest potrzebny tak naprawdę tylko do tego, żeby móc korzystać z supportu.

Wszystko to jest w licencji użytkownika, którą podczas transakcji uznałeś za obowiązującą...

Paulina 
Początkujący

Wysłany: 8 Grudzień 2007, 13:00   

Czesc Wam!!Jestem Paulina.To chyba nie tu powinnam napisac ale zaryzyguje. Po prostu moja sorka w szkole zle mnie zrozumiala bo mysli ze ja mam Corela Photo Paint po angielsku a ja mam go po polsku tylko w Corelu jest takie cos ja Samouczek i to mam tylko po angliesku a wszystko inne w jezyku Polski. I prosila mnie abym to sprawdzila w domu wiec powiedzialam ze ok i oto moje pytanie do Was Kliknij Narzedzia: Object Pick Tool i co to jest mozecie mi powiedziec. Prosilabym o szybka odpowiedz . Pozdrawiam Paulina

JarekDRAW 

Wysłany: 8 Grudzień 2007, 13:37   

Witam, wskaźnik ;-)

pmaksiu
Początkujący

Wysłany: 10 Grudzień 2007, 08:48   

Cysorz napisał/a:
Pakiet Corela nie jest przynależny do komputera (jak np. Windows), ale do użytkownika, tak więc można go instalować na tej maszynie, na której user aktualnie pracuje (ale zawsze tylko 1 wykorzystywana kopia naraz na stacjonarnym i ewentualnie kopia na sprzęcie przenośnym, jezeli używa go tylko i wyłącznie ta sama osoba). Jeżeli zgubiłeś nr seryjny a MASZ FAKTURĘ ZAKUPU w dalszym ciągu jesteś legalnym użytkownikiem pakietu i tak prawdę mówiąc nieważne jakiego numeru użyjesz przy instalacji/aktywacji.
...

Dzięki za odpowiedź, czyli jak rozumiem numer który znajduje się na płycie, a którego ja użyłem przy próbie instalacji, nie jest numerem seryjnym tego Corela. Zatem przystępuję do poszukiwać prawdziwego numeru ;)
Jeszcze raz dzięki

Odpowiedz do tematu