Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
export do PDF - jak zmniejszyć rozmiar pliku
Autor Wiadomość
dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 29 Marzec 2013, 20:57   export do PDF - jak zmniejszyć rozmiar pliku

Witam, Panie i Panowie z jakimi ustawieniami zapisać plik pdf by jego rozmiar był bardzo mały.
Sam plik ma 8 stron A5, jest tam sporo zdjęć ale sam ich rozmiar jest całkiem skromny, do tego dochodzi sporo tekstu i troche krzywych. Plik PDF ma być zalinkowany więc zależy mi żeby się szybko otwierał w necie.. pozdrawiam... aktualnie moje pdf'y mają ponad 10mb

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Marzec 2013, 21:06   

z tego co probowałem z poziomu corela nie zrobisz niestety,ja to robie że przzucam do inscape i w tedy pdf,no ale to ja ,pewnie coś żle robie,,hym ale nie doszedłem do tego jak w w corelu zoptymalizować pdf,znaczy jeszcze tak robie że drukuje za pomocą pdf creator,ale to nioe zmienia faktu że z corela to wychodzą kombajny i ni9 jak nie da się zmniejszyć,no chyba że likwidujesz profile,ale to nie o to chodzi

drozd 
Znawca

Wysłany: 30 Marzec 2013, 08:09   

nigdy tego nie robiłem i nie jestem w temacie, ale ponoć po destylacji pdf-y ważą o wiele mniej niż te pdf-y robione z corela.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 30 Marzec 2013, 08:36   

Drozd, ciekawe, ilu użytkowników wie, co to znaczy "przedestylować" pdfa... :-)

Każdy "przedestylowany" z reguły waży mniej, nie tylko z Corela. "Destylować" w slangu dtp oznacza wytworzyć pdfa w określony sposób: w pierwszym etapie przekonwertować pracę do pliku postscriptowego (*.ps) - wprost z Corela lub innego programu (w tym także z pdfa), a następnie z takiego pliku utworzyć pdfa za pomocą programu Adobe Distiller.

Ja bym generował pdfa z Corela "normalnie". A zmianą jego wagi zająłbym się w Acrobacie, eksperymentując z ustawieniami optymalizacji.

Cysorz 

Wysłany: 30 Marzec 2013, 10:22   

Jeżeli masz dużo efektów, zamień je wszystkie na jedną bitmapę i daj na sam spód. Potem w ustawieniach *.pdf:
1. Wyślij jako *.jpg, rozdzielczość 96 dpi, z kompresją musisz poeksperymentować, kolor oczywiście RGB.
2. Jeżeli jest dużo tekstu a ilość użytych fontów nieduża, wyślij wszystko jako fonty, opcja "Unicode", odznacz "osadź 14 podstawowych czcionek". Jeżeli tekstów jest niedużo za to liczba fontów spora - na odwrót, czyli "wyślij jako krzywe"
3. Żadnych dołączanych hiperłączy, zakładek i miniatur.

Ewentualnie podlinkuj swój oryginalny plik, daj mi adres na PW - zobaczę jak to u mnie widać. Nie zapomnij oczywiście zaszyć fontów w pliku bo inaczej nic z tego nie będzie...

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2013, 14:00   

Jedna z opcji przy publikowaniu pdfa nazywa się dla internetu. Pięć stron A5 obojętnie z czym to będzie kilkadziesiąt, góra kilkaset kB.
A jeśli chodzi o destylacje, to trzeba zachować daleko posuniętą ostrożność, bo o wybuch nie trudno.
Dobrze że mi przypomnieliście, bo nie dużo brakowało a bym o suchym pysku siedział w Święta.
Właśnie. Radosnych, spokojnych i zdrowych Świąt Wam życzę.
Ostatnio zmieniony przez chezare 30 Marzec 2013, 14:11, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Marzec 2013, 14:10   

no tak o wybuch przy destylacji nie trudno :-D ,a co do tematu to owszem do internetu jest gut,tylko jest mały problem kolory też będą eksportowane z palety internetowej,nieraz nie załadnie to wychodzi, i też Wesołych życze :-)

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2013, 14:12   

Chyba się Bidon jednak mylisz jeśli chodzi o te kolory? :-)

Odpowiedz do tematu