Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
rzut mebli i innych sprzętów z góry- szablony
Autor Wiadomość
heramojamilosc
Początkujący

Wysłany: 30 Marzec 2013, 14:28   rzut mebli i innych sprzętów z góry- szablony

witam, mam na studiach projektowanie komputerowe na ktorym używamy corela x4. każdy z nas ma w ciągu półtora godziny [!] wykonać samodzielnie projekt zagospodarowania terenu [dodam,że bez jakiegokolwiek wyjaśnienia]. każdy ma najpierw wymyslic swoj dom, zrobic go w corelu, umelbowac, zagospodarować ogród oraz zwymiarować. dla ludzi, którzy nie mają zielonego pojęcia o corelu i używali w nim póki co jedynie krzywej beziera zadanie wydaje się niewykonalne. pomoc prowadzącego nie wchodzi w grę, człowiek powiedziałabym delikatnie,że jest niemiły a na jakiekolwiek pytanie odpowiada głośnym sapaniem i wrzaskiem jak to jest mozliwe ze my czegoś nie umiemy,wszyscy siedzą jak myszy pod miotłą. w związku z tym ćwiczę to wszystko i przygotowuję samodzielnie w domu. dlatego też zwracam sie do Was z prośbą. narysowałam już sobie sam dom. chodzi mi o ściany, okna [z drzwiami bede sie zmagac lada moment]. otóż czy istnieją jakieś szablony mebelków, samochodu, roślin, które mozna wstawiać z szablon? kompletnie nie ogarniam corela i nie wyobrażam sobie jak mam narysować wanny, sedesy, łóżka i wszelkie inne sprzęty, tym bardziej samochod,który musi sie znalezc w garazu. półtora godziny jest całkowitym nieporozumieniem i dlatego szukam jakiegoś rozwiązania. wszystko ma być w rzucie z góry, projekt, który wybrałam będzie przypominał ten z załącznika. jeśli jest tu jakaś dobra duszyczka proszę o pomoc! pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)

murator-wm16-czubatka-etap-i-dom_242_3_377x0_rozmiar-niestandardowy.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 412 raz(y) 18.37 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Marzec 2013, 14:59   

no raczej corel nie jest do takich rzeczy ,no ale coż,wejdź sobie na strone http://kolo.com.pl, na dole kliknij dla architektów,no i już,mozesz też poszukac na tej stronie programu do aranżacji,jest on darmowy,zaprojektujesz se łazienke i tylko dzwi powstawiasz i po problemie

heramojamilosc
Początkujący

Wysłany: 30 Marzec 2013, 15:40   

nie wiem,bardzo mozliwe,że nie jest to program do tego,jednak w takim nam kazano zrobić i nie mam na to niestety wpływu. facet kazał nam samodzielnie rysowac meble,ale jak dla mnie to jest co najmniej chory pomysł, tym bardziej,że wcześniej mielismy tylko jedną lekcje,na ktorej krzywą beziera obrysowywaliśmy polskie województwa i nadawaliśmy im kolor. bedę sie musiała pomęczyć najwyzej :c ale dziękuję za pomoc,skorzystam na pewno :)

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2013, 15:57   

Do takiego rysunku jak ten załączony, to Corel się jak najbardziej nadaje.
Większy problem może być z klipartami ale tam też powinno sporo takich gotowych obrazków być. Nie wiem czy do dyspozycji macie goły program, czy możecie też korzystać z innych źródeł?
Jeśli jest tak jak mówisz, to ja się zgadzam, że gość się chyba minął z powołaniem, nie zmienia to faktu, że taki obrazek można w gołym Corelu bez dostępu do jakichś bibliotek z klipartami narysować w kilka minut.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Marzec 2013, 16:16   

no ja się nie zgadzam,jesli to ma polegać na wklejaniu obrazkow to wystarczy point net,po co korzystać z takich programów,corel jest narzędziem do tworzenia profesionalnej grafiki wektorowej,ale nie jest profesionalnym programem do tejze grafiki,ja kompletnie nie kumam,jak mozna takie zadania zadawać,mówisz 10 minut,,no to ja wątpie,chyba że używać gotowych rysunkow,no to tak jak napisałem pobrać kible,umywaliki itp,i wkleić,ale to nic nie daje,dla mnie tpo porażka tego nauczyciela jest :-)

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2013, 16:19   

W temacie nauczyciela się zgadzam, ale co do reszty mam inne zdanie.
Te wszystkie elementy wyposażenia to proste rysunki. Nie chce mi się tego rysować ale uwierz mi, że w 1,5 godz. to można pajac kultury narysować :-)

heramojamilosc
Początkujący

Wysłany: 30 Marzec 2013, 16:19   

koleś jest naprawdę terrorystą. zanim ja załaduję na zajęciach program, on już kończy swój 15 sekundowy opis pracy, którą bedziemy robić. powiedział,że ewentualnie można pobrac sobie sprzęty, ale wiadomo,że wtedy konkretnie pojedzie po ocenie, bo to jest pójście na latwiznę wg niego. poza obsługą krzywej nic więcej nie potrafimy,więc projekt działki to dla nas porzadne wyzwanie. są moze jakieś sprawdzone strony z clipartami, które by można importować do x4? przy łazience skorzystam z tej poleconej strony koła,ale samochód czy zrobienie jakiejś sensownej kanapy zajmie mi lata świetlne :D btw dziękuję za zainteresowanie :)

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2013, 16:27   

Ja bym poszukał jakichś stron z takimi rysunkami i zobaczył jak wyglądają drzewa z góry, samochód, itp. To są wszystko proste kształty, przetrenujesz w domu i kolesiowi szczęka opadnie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Marzec 2013, 16:36   

aaah z góry,Boże mi się powaliło,no sorry wielkie,no tak :oops: chezare ma absolutną racje :-) no tak,wypada mi tylko przeprosić za zamiezanie :oops: ,jak najbardziej takie kreski można zrobić w corelu bez żadnych problemów(nie pobrałem tego obrazka i dlatego tak się zamotałem :-P )

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2013, 17:31   

http://www.projektybudowl...a.pl/kanal.html

s-p-i-n 

Wysłany: 30 Marzec 2013, 19:10   

Do zrobienia takich rzeczy wystarczy podstawowa znajomość Corela. Więc naucz się robić prostokąty i koła i po sprawie.

Odpowiedz do tematu