Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie mogę wyjść z cienia
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 3 Kwiecień 2013, 17:44   Nie mogę wyjść z cienia

Niestety tak. :-(

Powiedźcie mi dlaczego nie mogę kliknąć prawym na zgrupowanych obiektach i dać "rozdziel grupę" kiedy ona zawiera cień? Już nie raz się łapałem na tym i siedziałem chwilę by to jakoś rozwikłać. Nie wiedziałem co jest granę że nie ma aktywnej opcji rozdzielenia obiektów. Dopiero potem orientowałem się że cień jest winien.

Aby rozdzielić grupę która zawiera cień, najpierw musimy usunąć grupę cienia.

Czy nie można zrobić tego jakoś wygodniej, po ludzku, intuicyjniej? Klikając na grupę i dając 'rodziel'?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Kwiecień 2013, 17:56   

no tak to w każdym programie wektorowym tak jest,cień jest elementem obiektu a nie obiektem,więc musisz ten element odzielić od obiektu,to tak samo jak no nie wiem np,chcesz pobrać obraz svg ze strony,no nie da sie,ponieważ ten obraz jest elementem stony,czyli musisz najpier wskazać element i dopiero potem zapisz jako,no tak jest prawda??? i tu tak samo jest,zeby modyfikować dodatek do obiektu musisz najpierw odzielić ten dodatek od tego obiektu,bo jak nie odziel;isz to modyfikować będziesz łącznie obiekt i dodatek czyli element obiektu czytaj cień

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 3 Kwiecień 2013, 22:09   

Chez, chyba nie do końca zczaiłeś o co F-owi chodzi. Mowa tutaj o cieniu utworzonym dla grupy, a nie zgrupowaniu elementów z cieniami ;-)

F - ja mam często to samo - gdy nie chcę żeby cień wszedł mi na jakiś obiekt, to grupuje wszystko co ma być "z przodu" i robię cień wspólny - jest git, bo nie trzeba bawić się w rozdzielanie cieni i przesuwanie ich "na tył". ALE! Niestety ale jest takie, że cień grupy blokuje elementy tej grupy, chociaż do części można się dostać (np. tekst kliknięty narzędziem do pisania można zedytować, ale wybrać jakiejś figury i coś z nią zrobić to już nie ;-) ). Bidon niejako trafił - skoro cień nadajesz grupie obiektów, to grupa ta staje się punktem odniesienia dla algorytmu tworzącego cień - niejednokrotnie powstają bardzo skomplikowane cienie - i chyba Corel jest zwyczajnie za cienki w uszach, żeby pozwalać na edycję poszczególnych elementów i "na żywo" aktualizować cień. Najpewniej zżerałoby to kompa jak gruby dzieciak czekoladę i powodowało dyskomfort w pracy.

Dlatego niestety trzeba się z tym pogodzić. Jak misternie ustawisz sobie cień i jesteś z niego zadowolony, to sobie go zapisz. W razie, gdy będziesz musiał przesunąć jakikolwiek element o piksel w lewo, to usuniesz cień, z CTRL'em wybierzesz obiekt, przesuniesz i z presetów wybierzesz zapisany wcześniej cień 8-)

chezare 

Wysłany: 4 Kwiecień 2013, 04:00   

Masz rację, przeoczyłem ten szczegół.
Jest tak jak mówi Bidon, grupowanie tworzy nowy obiekt.
Wspólne właściwości dla wszystkich elementów można edytować, efekty dodane do takiej grupy są przez program przerysowywane przy np. skalowaniu czy zmianie kolorów.
Nie widzę w tym żadnego błędu programu. W pewnych sytuacjach może to być niewygodne, ale operator programu, powinien sobie zdawać sprawę z tego, co niosą ze sobą pewne operacje.
Całkiem prawdopodobne, że jest tak jak mówisz i jest to podyktowane tym, że w pewnych złożonych sytuacjach byłyby problemy z przerysowaniem na nowo grafiki. Dobrym przykładem jest nieodłączony od długiego napisu obrys, tekst daje się bez problemu edytować, ale rysowanie nowego obrysu trwa wieki.
To co "wykrył" F występuje w tym programie wszędzie a Bidon mówi, że w innych jest tak samo. Trzeba się z tym pogodzić, widocznie tak musi być :-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 6 Kwiecień 2013, 06:42   

Dziękuję za sprawdzenie i powiem - szkoda.

Odpowiedz do tematu